Wat is een funderingsplaat?
Wanneer de bodemkwaliteit niet optimaal is en er bredere stroken nodig zijn om het gewicht van het gebouw beter te kunnen verdelen, dan wordt er voor een maximale draagkracht een funderingsplaat gegoten. Dit is echter niet hetzelfde als een zwevende vloerplaat. Lees er hier meer over.
KENMERKEN
Wanneer de bodemkwaliteit niet optimaal is en er bredere stroken nodig zijn om het gewicht van het gebouw beter te kunnen verdelen, dan wordt er voor een maximale draagkracht een funderingsplaat gegoten – dus niet enkel onder de dragende muren, maar over de volledige oppervlakte waarop het gebouw komt te staan.
Dit type fundering wordt vooral toegepast wanneer de grond pas op een grotere diepte onder het maaiveld over voldoende draagkracht beschikt. Zo’n plaat is tot 35 cm dik en wordt ook voorzien van wapening. Ook deze moet op minstens 80 cm diep liggen om te voorkomen dat de plaat naar boven wordt gestuwd door de vrieskou.
Voor de funderingen van een woning is dit een duurdere methode dan gewone strookfunderingen. Voor zelfbouwers is dit wel de meest haalbare optie, wanneer je bijvoorbeeld een fundering nodig hebt voor een lichtere constructie, zoals een tuinhuis. Wil je een kelder onder je woning, en je moet werken met een funderingsplaat? Dan moet je je volledige woning onderkelderen.
FUNDERINGSPLAAT VS VLOERPLAAT
Een funderingsplaat is niet hetzelfde als een betonnen vloerplaat. Een funderingsplaat is een dragende structuur, een vloerplaat (foto) niet. Een vloerplaat moet altijd omgeven worden door funderingssleuven (op staal of strookfunderingen).