Funderingen

Alles over funderingen

gewapend funderingen leggen

Zonder goede funderingen is je woning geen lang leven beschoren. Deze betonnen constructie vangt het gewicht van een gebouw op, zodat die niet instort. Er bestaan verschillende soorten funderingen. Welke funderingen er nodig zijn, wordt bepaald door de stabiliteitsingenieur op basis van een bodemonderzoek. Verder speelt ook de aard van het gebouw een belangrijke rol. We overlopen welke mogelijkheden er zijn en geven mee hoe je op een haalbare manier - met professionele hulp weliswaar - als zelfbouwer funderingen kan leggen.

Funderingen op staal of strookfunderingen
Funderingsplaat
Paalfunderingen en funderingsputten
Kelder of kruipruimte
Hoe giet je strookfunderingen?
Hoe giet je zelf een funderingsplaat?

 

Funderingen op staal of strookfunderingen

fundering funderingen leggen

In het gunstigste geval worden funderingen op staal of strookfunderingen gebruikt. Dat is een constructie van stroken uit beton onder de plaatsen waar de dragende muren van het gebouw komen. Hoewel ze nauw verwant zijn, zijn funderingen op staal en strookfunderingen - ook wel sleuffunderingen genoemd - niet hetzelde. We bespreken beide soorten.

Lees het volledige artikel

 

Funderingsplaat

plaat funderingen leggen

Wanneer de bodemkwaliteit niet optimaal is en er bredere stroken nodig zijn om het gewicht van het gebouw beter te kunnen verdelen, dan wordt er voor een maximale draagkracht een funderingsplaat gegoten. Dit is echter niet hetzelfde als een zwevende vloerplaat. Lees er hier meer over.

Lees het volledige artikel

 

Paalfunderingen en funderingsputten

paal funderingen leggen

Zit de draagkrachtige grond dieper onder het oppervlak? Dan moet je een beroep doen op geprefabriceerde betonnen palen. Deze worden dan in de grond geheid, geschroefd of geboord. Een tussenoplossing tussen de funderingsplaat en paalfunderingen, is het delven van funderingsputten. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van deze methodes.

Lees het volledige artikel

 

Kelder of kruipruimte

kelder funderingen leggen

Een kelder of een kruipruimte kan ook dienen als volledige fundering voor je woning, op voorwaarde dat je je volledige woning onderkeldert. Dat is echter niet met elk type kelder mogelijk.

Lees het volledige artikel

 

Hoe giet je strookfunderingen?

zelf funderen funderingen leggen

Zit je met een totaalrenovatie of nieuwbouwproject in het verschiet? Dan komen er funderingen aan te pas. Om werkuren uit te sparen kan je als zelfbouwer daar een groot stuk bij helpen. Handig dus om te weten hoe dat alles in zijn werk gaat. In dit artikel leggen we uit hoe het meest voorkomende funderingstype, namelijk strookfunderingen, worden gegoten. Dat gebeurt meestal samen met de vloerplaat.

Lees het volledige artikel

 

Hoe giet je zelf een funderingsplaat?

storten funderingen leggen

Zit je met een lichte constructie die je van een fundering moet voorzien, zoals een tuinhuis? Dan is een funderingsplaat een goede optie. Lees hier hoe je die stap voor stap zelf kan gieten.

Lees het volledige artikel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine