BuitenschrijnwerkPremium

Hoe giet je een betonplaat?


Elk tuinhuis heeft een goede fundering nodig. Bij een dergelijke lichte constructie is een funderingsplaat doorgaans de beste optie.

 

Perceel afbakenen

bepalen betonplaat

Bepaal eerst en vooral precies waar het tuinhuis moet komen. Meet af en zet betonijzers in de hoeken van het perceel. Let er wel op dat je zowel voor de lengte als voor de breedte een paar centimeter minder rekent, omdat daar later nog gevelbekleding tegen komt. Die mag je niet op de betonplaat zetten, want dan zouden de panelen in vocht kunnen blijven staan. 

perceel betonplaat

Baken nu de oppervlakte af door een metserskoord te spannen tussen de betonijzers. Controleer de haaksheid van de hoeken. Daarvoor gebruik je een winkelhaak, maar als je die niet hebt, vergelijk je gewoon de diagonalen met elkaar. Zijn ze gelijk, dan staan de hoeken haaks.

markeren betonplaat

Ook de hoogte van de betonplaat is belangrijk. Die duid je aan op de betonijzers. Je kunt bijvoorbeeld een vijftal centimeter toevoegen aan de hoogte van het maaiveld of een boordsteen in de tuin gebruiken als referentiepunt.

Met een darmpas kun je de hoogte dan overzetten naar de betonijzers. Controleer daarna wel nog eens of het waterpeil bij de hoeken van de diagonalen gelijk komt te staan.

 

Bekisting bouwen

bekisting betonplaat

Dan begin je aan de bekisting, die het beton straks op zijn plaats zal houden. Daarvoor gebruik je kepers die stevig genoeg zijn, zodat ze niet gaan buigen onder het gewicht.

Zet ze tegen de betonijzers en werk rond het perceel tot het kader gesloten is. Met planken uit afvalhout houd je de kepers op hun plaats.

tip betonplaat storten

Door een zijde van de planken schuin af te zagen, kan je ze gemakkelijk in de grond kloppen. Zakken de kepers te ver in de grond, verhoog de bodem dan een beetje. Of zijn er omgekeerd nog naden te zien, vul die dan op met aarde.

 

Bekisting bedekken en wapenen

wapeningsnet betonplaat

Nu mogen de betonijzers en het metserstouw weg. Rol een plastic ondergrond uit over de bekistingsbodem en niet ze vast tegen de kepers. Zorg ervoor dat de stroken elkaar voldoende overlappen en tape de naden af.

Om het beton te wapenen – extra sterk te maken dus – leg je wapeningsijzers in de bekisting. Aangezien ze in het midden van het beton moeten komen, plaats je ze op een baksteen of tegel. Laat ze voldoende afstand houden van de boord, zodat ze het plastic niet doorprikken.

 

Beton laten storten

storten beton  betonplaat

Dan kan het beton gestort worden. Hoeveel kubieke meter je nodig hebt, bereken je door lengte, breedte en dikte met elkaar te vermenigvuldigen. Voor 1 kubieke meter heb je ongeveer 2000 kilo beton nodig.

Alleen bij kleine oppervlaktes is het dus de moeite om zelf een kant-en-klaar product te voorzien dat je ter plaatse mengt met water. Bij grotere oppervlaktes laat je het werk beter aan een betonpomp over. Terwijl het beton gestort wordt, verspreid je het met een schop.

afreien betonplaat

Daarna kun je afreien met een afreilat of met een trilplaat egaal maken. Die maak je zelf door een oude bezemsteel op een plank te schroeven. Om de bovenkant van het beton mooi glad te krijgen en ingesloten lucht weg te krijgen, tril je de oppervlakte aan. Dat kan opnieuw met de afreilat, maar ook met een trilspaan.

Dan is het afwachten geblazen tot het beton uitgehard is, wat zo’n viertal weken kan duren. Na die droogperiode kun je je tuinhuis erop plaatsen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine