GevelsPremium

Hoe je gevel isoleren: nieuwbouw en renovatie

Het hoeft geen betoog dat je bij het bouwen zorgt voor een degelijke isolatie van de muur. In nieuwbouwsituaties gebeurt dat standaard. Bij renovaties is buitengevelisolatie de meest vooraanstaande isolatiemethode wanneer er geen spouwmuur is die kan na-geïsoleerd worden. Buitengevelisolatie houdt in dat je isolatiemateriaal aanbrengt tegen de stenen van de buitenmuur, en die isolatielaag vervolgens afwerkt met gevelbekleding. Op die manier kan je dikker isoleren zonder ruimte in huis te verliezen. We geven mee hoe je aan de slag gaat.

 

WAT EN WAAROM?

wat en waarom? gevelisolatie

PRINCIPE

Buitengevelisolatie houdt in dat er thermische isolatie wordt aangebracht op de dragende buitenmuur. Daarop wordt een gevelbekleding naar keuze voorzien ter afwerking. Wat het gehanteerde materiaal bereft, wordt er het vaakst een beroep gedaan op hardschuim PIR- of PUR-platen. Die hebben, naast hun performante eigenschappen, het voordeel dat ze makkelijk te verwerken zijn. De meeste systemen zijn voorzien van een tand-en groefsysteem, waardoor ze makkelijk in elkaar te puzzelen zijn.

TECHNIEK

De keuze van een buitenisolatietechniek is gebaseerd op esthetische mogelijkheden (uitzicht, textuur ...) en functionele eisen (regendichtheid, vorstbestendigheid, onderhoud …). De technieken kunnen grosso modo als volgt worden opgedeeld:

  • systemen met luchtspouw: er is een spouw van minstens 2 cm tussen de isolatielaag en de gevelbekleding, dat zorgt voor een dubbele barrière tegen waterinfiltratie;
  • systemen zonder luchtspouw: de gevelafwerking komt rechtstreeks op de isolatie.

algemeen gevelisolatie

WANNEER?

Bij nieuwbouwwoningen worden gevels standaard van isolatie voorzien tussen de binnen- en buitenmuur. Bij renovaties hangt het ervan af of je woning beschikt over een luchtspouw tussen de binnen- en buitenmuur en of die op zijn beurt geschikt is om na te isoleren (soms is dat niet mogelijk door beschadigingen of doordat die te nauw is). Is er geen isoleerbare spouw, dan doe je er goed aan om je gevel langs buiten te isoleren.

kabels wegwerken gevel

AANDACHTSPUNTEN

De benodigde isolatiedikte bepaal je, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie, niet zomaar zelf. Er zijn wettelijke bepalingen die je hoort te respecteren. Wanneer je de gevel van een rijhuis van buitenaf na-isoleert, moet je bijvoorbeeld rekening houden met een eventuele uitsprong. Die mag niet te groot zijn. Je laat je dan ook het best begeleiden door een architect of vakman.

Bij buitengevelisolatie op een bestaande gevel moet je ook aandacht hebben voor eventuele zichtbare buizen en leidingen. Die mogen niet zomaar worden opgenomen in de isolatielaag en moeten dus zichtbaar blijven. Hetzelfde geldt voor kabels die over je gevel lopen. In dat geval informeer je je bij je netbeheerder.

Grenst je woning aan de straat of het voetpad, dan mag je er niet zomaar aan beginnen. Informeer je eerst bij de gemeente.

 

NA-ISOLEREN IN DE PRAKTIJK

VOORBEREIDING

1. voorbereiding gevelisolatie

Een belangrijke stap is het controleren van de loodrechtheid van de gevel. Staat hij niet helemaal recht, dan moet je er immers een vakman bij halen die zal bepalen hoe drastisch het probleem aangepakt moet worden. Staat je gevel recht, dan verwijder je eerst alle loszittende stukjes pleister en verf. Haal ook zo veel mogelijk stof en vuiligheid weg. Herstel gaten en barsten. Een gevel met een vochtprobleem moet je eerst behandelen. Bij de isolatie van een bestaande gevel worden de isolatieplaten vaak verlijmd. Om de hechting te optimaliseren, doe je er goed aan om een primer aan te brengen. Hoe properder je gevel, hoe beter die dan zal hechten.

 

WEGWERKEN

2. wegwerken gevelisolatie

Om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken bij het na-isoleren van een gevel langs buiten, verwijder je het best ook zo veel mogelijk gevelelementen die misschien in de weg zouden kunnen zitten, zoals vensterbanken of een ingemetste brievenbus waar je van af wil. Voor een volledig geïsoleerde gevel hoort de brievenbus immers sowieso vervangen te worden door een opbouwbrievenbus. Zijn de lateien boven je ramen en deuren breed genoeg, verbreed de dagkanten dan ook een beetje zodat er straks plaats is voor de isolatie.

Denk na over de praktische kant: je hebt voor een volledige gevel vast een steiger nodig

NIEUWBOUW: WATERKERING
3. waterkering gevelisolatie nieuwbouw

In een nieuwbouwsituatie komen de platen tussen de binnen- en buitenmuur. Een van de belangrijke zaken waarop je daarbij moet letten, is dat de afwatering moet doorlopen. In de muur is een dpc-folie ingemetseld. De bedoeling is dat deze wordt doorgetrokken tot in de buitenmuur. Het vocht dat in de spouw zou zitten en naar beneden valt, moet via die waterkering ook naar buiten worden afgeleid. Je moet er dus op letten dat de folie naar buiten toe steeds zakt. Meet eerst de hoogte van de folie en zaag vervolgens de isolatieplaat schuin door.
Zet de schuin afgezaagde stukken tegen de muur, onder de dpc-folie en leg de folie erover. Leg de flap over het onderste stuk en dan pas het afgezaagde stuk erboven. De meest strakke manier om te bevestigen: eerst de bovenste stukken vastmaken en dan de stukken onder de afwatering.

 

PROFIEL

4. startprofiel gevelisolatie

Eventueel kan je een metalen startprofiel plaatsen waarin je de eerste rij platen zult bevestigen, bijvoorbeeld om de isolatie tegen ongedierte te beschermen. Het profiel snij je op maat met een haakse slijper met metaalslijpblad. Plaats het profiel op de grond en bevestig het met slagpluggen door de voorziene uitsparingen. Let op dat je waterpas werkt!

 

PLATEN BEVESTIGEN

SLAGPLUGGEN

5.1 slagpluggen gevelisolatie

Waar tegen een stenen ondergrond gewerkt wordt, bevestig je de isolatie rechtstreeks tegen de muur met kunststof slagpluggen. Daarvoor moet je uiteraard eerst boren. Neem de maat van de pluggen, zodat je weet welke boor je moet kiezen. Neem een halve maat kleiner, dan spant de plug in het boorgat.

Tape ook de juiste lengte af op de boor. Je kan nu in elk stuk isolatie twee gaten boren. Door de isolatie raak je makkelijk heen, maar de muur vergt iets meer kracht. Nadat het gat geboord is, kan de plug in de opening. Met een hamer geef je de laatste tikjes.

SCHROEVEN

5.2 schroeven gevelisolatie

Bij een houten ondergrond schakel je het best over op een houtboor en houtschroeven in combinatie met isolatiebevestigingsplaatjes.

LIJM

5.3 lijm gevelisolatie

Afhankelijk van wat de fabrikant van je isolatieplaten voorschrijft, kan je ze ook op de muur kleven met purschuim of een aangepaste lijmmortel. Om lijmmortel te maken, meng je het lijmpoeder met een juiste hoeveelheid water in een mengkuip. Laat het mengsel even rusten volgens de gebruiksaanwijzing en meng dan nog eens door. Breng de lijm dan met een truweel aan op de plaat. Kam uit met een lijmkam. De lijm moet zodanig verdeeld zijn dat er geen lucht meer tussen de platen en de muur kan.

Heb je vooraf een startprofiel geplaatst, dan spuit je daarin eerst nog een laag PU-schuim. Hier kleef je dan de onderste isolatieplaat op vast. Is er geen startprofiel, dan kleef je de platen gewoon rechtstreeks tegen de gevel.

Bij verlijming zijn slagpluggen als extra verankering echter ook nodig. Zeker bij de eerste rij platen. Dat om een verzakking voorkomen bij het plaatsen van de volgende rijen. Met de boorhamer boor je gaten door de boormarkeringen in de isolatieplaten in de muur. Sla de plug in dit geval pas volledig in wanneer de lijm gedroogd is.

 

PLATEN OP MAAT

6. platen op maat gevelisolatie

6. Tegen een gevel kan je isolatieplaten zonder meer aanbrengen, maar bij onderbrekingen zoals een raam- of een deuropening zal je een plaat op maat moeten maken. Daarvoor zijn er twee manieren. Je kan gebruikmaken van een breekmes en een insnijding maken. Nadat de insnijding gemaakt is, kan je de plaat gewoon op die plaats breken. Een andere methode bestaat erin dat je de handzaag gebruikt. Dit duurt iets langer, maar je hebt meer controle en je kan preciezer werken. Hoe dan ook, de meeste platen zijn voorzien van rastertekeningen. Je kan daarop een beroep doen om zeker recht te werken.

 

WILDVERBAND

Eenmaal de eerste rij isolatieplaten geplaatst is, is het verder opbouwen van de muur eigenlijk kinderspel. Toch voor zij die als kind vaak met blokken speelden. Je plaatst plaat na plaat aan elkaar. Let er wel op dat de tand steeds mooi in de groef past. Zorg ook voor een wildverband. De naden van een laag platen mag niet overeenkomen met die van de laag eronder of erboven.

 

KOUDEBRUGGEN VERMIJDEN

7.1 koudebruggen gevelisolatie

Wanneer je een gevel langs buiten isoleert, moet je natuurlijk koudebruggen vermijden. Naden dicht je met purschuim. De overgang tussen muur en raam geeft iets minder ruimte om volledig te isoleren, daarom is het beter om daar een dunnere isolatielaag aan te brengen. Je kan daar een mouw aan passen door ramen te vervangen door nieuwe met een dikker profiel, of door met laag-expansief purschuim zo veel mogelijk te dichten. Waar twee panelen tegen elkaar grenzen, spuit je ook purschuim.

7.2 tapen gevelisolatie

Op alle horizontale en verticale naden breng je nog een strook tape aan. Ook de aansluitingen van de isolatie op de andere materialen (bv. aan de ramen) dicht je af met tape.

 

DAGKANTEN

8. dagkanten gevelisolatie

Controleer bij raam- en deuropeningen regelmatig of alles nog mooi in één lijn en waterpas doorloopt. Als je klaar bent rond de openingen, isoleer je ook de dagkanten om koudebruggen te voorkomen. Zaag een stuk isolatieplaat op maat en bevestig het. Vergeet niet om ook daar de aangrenzende isolatiestukken aan elkaar te kleven met purschuim. Besteed bij het raam extra aandacht aan de waterdichte aansluiting, bijvoorbeeld door een zwelband te plaatsen.

NIEUWBOUW: SPOUWANKERS
9. spouwankers gevelisolatie
De eerste pluggen die je door de isolatie hebt aangebracht, zijn bedoeld om de isolatie vast te maken aan de binnenste muur. Om die aan de buitenmuur te bevestigen, gebruik je spouwankers. De spouwankers plaats je vast in de bevestigingspluggen. Tijdens het opmetsen van de buitenmuur moet je dus extra bevestigingspluggen plaatsen. Hou dan rekening met de hoogte van de voeg in je metselwerk. Het is de bedoeling dat de spouwankers een knikje naar beneden maken.

 

GEVEL AFWERKEN

Eens de isolatie overal geplaatst is, kan de gevel worden afgewerkt naar believen.

HOUT, COMPOSIET OF PVC

10. hout, pvc, composiet gevelisolatie

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bekledingssysteem van houten, composiet of pvc-panelen. In dat geval moet er wel eerst nog een houten latwerk op de isolatielaag komen. Daarop kunnen de panelen vervolgens worden bevestigd. Om het latwerk te maken, gebruik je het best gedrenkt hout. Dat is hout dat zodanig bewerkt is dat er geen schimmelvorming mogelijk is. Voorzie een dikte van zeker 32 mm. Dat is nodig om tussen de isolatieplaten en de gevelpanelen een goede ventilatie te krijgen.

Meer over houten gevelbekleding

 

SIERPLEISTER

11. sierpleister gevelisolatie

Gevelpleister en isolatie is een gouden combo. Het gevelpleister is makkelijk aan te brengen op harde isolatieplaten. De platen bieden een stevige en vlakke ondergrond. Gevelpleister heeft een minimale dikte: hoe minder plaats je nodig hebt voor de afwerkingslaag, hoe meer plaats je hebt voor de isolatie. Voor de pleister wordt aangebracht, worden er hoekprofielen voorzien als geleider bij het aanbrengen van het pleister en ter versteviging van de hoeken. Een wapeningsnet bovenop de isolatie vangt mogelijke barsten en scheuren op.

Meer over sierpleister

 

GEVELSTENEN

12. steenstrips gevelisolatie

Wil je een robuuste look behouden, kan je natuurlijk opnieuw gaan opmetsen voor de isolatielaag. De combo van buitengevelisolatie en gevelstenen houdt wel extra funderingen in voor de nieuwe buitenmuur, alsook nieuwe ramen en deuren.

Wie snel gevelstenen wil kunnen aanbrengen, kan ook kiezen voor steenstrips. Deze bestaan niet noodzakelijk uit bakstenen. Ook natuursteen en keramiek kunnen verwerkt worden tot steenstrips. Er bestaan zelfs steenstrips uit kunststof die rechtstreeks op de isolatie kunnen worden gelijmd.

Meer over gevelstenen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine