Elektrische installatiesPremium

GASWARMTEPOMPEN

In het verleden werden gaswarmtepompen voornamelijk in grote projecten gebruikt. Nu zijn er, behalve grote vermogens, ook kleine vermogens op de markt, speciaal ontwikkeld voor woningen. De gaswarmtepompen combineren de voordelen van een condenserende gasketel, namelijk de hoge aanvoertemperaturen en de warmterecuperatie, met die van warmtepompen. Ze zijn geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Met hun aanvoertemperaturen tot 65 °C zijn ze bijzonder geschikt voor de vervanging van een bestaande ketel. De bestaande afgiftesystemen kunnen dan behouden blijven

 

WAT IS HET?

gasw

Een gaswarmtepomp is, zoals de naam het zegt, een warmtepomp aangedreven door aardgas. De voordelen van een warmtepomp (gebruik hernieuwbare energie, hoog rendement en de premies) zijn er bij een gaswarmtepomp ook. Het verschil zit hem in de compressie, die niet door elektriciteit gebeurt, maar door gas.

Een gaswarmtepomp verliest, in tegenstelling tot een elektrische warmtepomp, geen of weinig verwarmingsvermogen bij lage buitentemperaturen (namelijk een vermogensdaling van 10% bij een variatie van de buitentemperatuur tussen +8 °C en -8 °C, bij een traditionele warmtepomp kan de vermogensdaling meer dan 50% bedragen).

De warmte die bij de gasverbranding ontstaat (de warmte van de gasbrander en de warmte uit de rookgassen), wordt immers gerecupereerd. Verder zijn ze geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie, en kunnen ze ook aangesloten worden op bestaande afgiftesystemen.

 

GASMOTORGEDREVEN GASWARMTEPOMP

motorgedreven

Het werkingsprincipe van een gasmotorgedreven warmtepomp is vrijwel identiek aan de werking van een elektrische warmtepomp. Het enige verschil is dat de compressor niet door elektriciteit wordt aangedreven, maar door een motor die aardgas als brandstof gebruikt.

Het koelmiddel komt onder lage druk aan in de verdamper en verdampt er. De verdamper gebruikt buitenlucht als energiebron om de verdamping te bewerkstelligen. In de compressor wordt het verdampte koelmiddel samengeperst en stijgt het in druk en temperatuur tot 50 à 53 °C.

Vervolgens wordt die warmte in de condensor via de lucht afgegeven aan het gebouw of wordt de warmte gebruikt om een watercircuit op te warmen. Het koelmiddel verlaat de condensor in vloeibare toestand onder hoge druk en wordt door een expansieventiel opnieuw naar een lage druk gebracht, waarna het proces opnieuw kan beginnen.

Een gasmotorgedreven warmtepomp kan, behalve om te verwarmen, ook worden ingezet om te koelen. Om te koelen wordt het kringloopproces omgekeerd. In plaats van energie te onttrekken uit de buitenlucht, wordt er energie vanbinnen gehaald. De condensor wordt dan verdamper en de verdamper condensor.

Deze warmtepomp is enkel in grote vermogens (van 26,5 kW tot 84 kW voor het verwarmen en van 22,4 kW tot 71 kW voor koelen, beiden uitbreidbaar in cascade) beschikbaar.

Een gasmotorgedreven warmtepomp is beschikbaar als lucht-lucht- en lucht-waterwarmtepomp. De warmtepomp haalt aanvoertemperaturen tot zo'n 48 °C en wordt aangesloten op lagetemperatuurtoepassingen zoals radiatoren of vloerverwarming.

 

GASABSORPTIEWARMTEPOMP

principe

De werking van een gasabsorptiewarmtepomp verschilt van dat van een elektrische warmtepomp.

Het koelmiddel is meestal een ammoniak-wateroplossing die in de generator door een condenserende gasbrander wordt opgewarmd. Door die opwarming verdampt de ammoniak en scheidt die zich van het water. Het water blijft in de generator en de ammoniak die door de opwarming in druk is toegenomen en een temperatuur tot 97 °C haalt, verplaatst zich richting de condensor.

In de condensor geeft de ammoniakdamp zijn warmte via een warmtewisselaar af aan het watercircuit in de woning. Via een expansieventiel wordt de druk van de ammoniakvloeistof verlaagd en kan de ammoniak bij beperkte temperaturen weer verdampen.

In de verdamper wordt de ammoniak verdampt. De ammoniak wordt gas tegen een lage druk en haalt een temperatuur die maximaal even hoog ligt als de temperatuur van de buitenlucht.

Vervolgens komt de ammoniakdamp in de absorber aan. In de absorber wordt het water uit de generator verneveld over het ammoniakgas. Hierdoor vindt een exothermische reactie plaats waardoor er warmte vrijkomt en de temperatuur kan oplopen tot 70 à 75 °C. Die vrijgekomen warmte wordt voor een tweede keer gebruikt om het watercircuit op te warmen.

Deze wordt meestal gebruikt voor grotere vermogens, maar ook voor residentiële toepassingen, dan zijn ze kleiner gedimensioneerd. Het is een monobloksysteem dat bestaat uit 1 unit die buiten wordt opgesteld. De unit wordt aangesloten op het cv-circuit in de woning (vloerverwarming, radiatoren of ventiloconvectoren), en eventueel ook op een warmwaterboiler. Deze is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine