Elektrische installaties

Alles over warmtepompen

warmtepomp soorten

Een warmtepomp is een toestel dat deels werkt op elektriciteit of gas, en warmte haalt uit de omgeving. Die warmte wordt vervolgens op voldoende hoge temperatuur gebracht voor de verwarming van woningen en voor sanitair warm water. Het is mede dankzij zijn zuinige karakter een populair systeem voor warmtewinning.

Warmtepompen: de basis
Soorten warmtepompen
Hybride warmtepompen
Warmtepompboilers
Hoe zelf een lucht-lucht warmtepomp plaatsen
Zo werkt een warmtepomp het meest energie-efficiënt
Hoe beperk je het verbruik van een warmtepomp?

 

Warmtepompen: de basisCOP warmtepomp de basis

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, maar allemaal werken ze min of meer volgens hetzelfde principe. We geven een woordje uitleg bij de werking en het rendement van deze toestellen, en we beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

Lees het volledige artikel

 

Soorten warmtepompenwarmtepomp soorten lijst

In het voorgaande artikel las je reeds de ins en outs over de werkingen het rendement van een warmtepomp, welk afgiftesysteem er het best past en wanneer je het best een warmtepomp laat plaatsen, of waar je beter kiest voor een hybride opstelling. Hoewel warmtepompen volgens eenzelfde principe werken, zijn er verschillende soorten, op basis van waar ze de energie halen. We overlopen de systemen waaruit je tegenwoordig kan kiezen.

Lees het volledige artikel

 

Wat je moet weten over de hybride warmtepomphybride warmtepompinstallatie

De installatie van een warmtepomp is niet voor elke renovatieprojecten even vanzelfsprekend, zowel om praktische als budgettaire redenen. Een hybridewarmtepompsysteem biedt in die gevallen een goede tussenoplossing, in afwachting van een grondige renovatie. Maar hoe werkt zo’n hybride installatie? Wanneer is het nuttig? En wat is het verschil met een bivalente warmtepompinstallatie? We leggen het voor je uit.

Lees het volledige artikel

 

Sanitair warm water met een warmtepompwarmtepompboiler kopfoto

Een warmtepompboiler maakt gebruik van het systeem van een warmtepomp, maar dan specifiek gericht op het opwarmen van sanitair water. Lees hier hoe een dergelijk toestel werkt.

Lees het volledige artikel

 

Hoe zelf een lucht-lucht warmtepomp plaatsenLucht-lucht warmtepomp zelf plaatsen

Wanneer je een aangenamer binnenklimaat in je woning wil, kan de installatie van een lucht-lucht warmtepomp soelaas brengen. Hiermee wordt de lucht uit je ruimte in de binnenunit gezogen. Onder invloed van een koelmiddel wordt deze lucht dan gekoeld of opgewarmd, om vervolgens op jouw gekozen temperatuur terug de ruimte in te stromen. Zo kun je met een simpele ingreep én op een milieuvriendelijke manier het comfort in je woning vergroten. De installatie van een lucht-lucht warmtepomp kan je bovendien zelf aanpakken, waardoor je kosten uitspaart.

Lees het volledige artikel

 

Zo werkt een warmtepomp het meest energie-efficiëntlucht water warmtepomp onderhoud

Er wordt er vaak gekritiseerd dat een warmtepomp gepaard gaat met hoge elektriciteitskosten, waardoor het geen geldig alternatief zou zijn voor een condensatieketel. Om er het meeste voordeel uit te halen, is het dan ook van groot belang om de warmtepomp zo energiezuinig mogelijk te laten functioneren. Maar wat bepaalt het energieverbruik en hoe kan dat zoveel mogelijk worden beperkt? En hoe haal je er het meeste voordeel uit in functie van het Vlaamse capaciteitstarief?

Lees het volledige artikel

 

Hoe beperk je het verbruik van een warmtepomp?verbruik wamrtpomp bepêrken

Met een warmtepomp verwarm je op een ecologische manier, maar deels ook elektrisch. Gezien het capaciteitstarief dat van kracht is en de stijgende nettarieven voor elektriciteit, is het – in Vlaanderen althans – belangrijk om je verbruik zo goed mogelijk in de gaten te houden en te beperken. Hoewel het verbruik over het algemeen lager ligt dan dat van een condensatieketel, gaat het hier nog steeds over woningverwarming, een van de grootste kostenposten op de energiefactuur. Daarom geven we enkele tips om het verbruik binnen de perken te houden. 

Lees het volledige artikel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine