Hernieuwbare energiePremium

COMBINATIE MET PV-PANELEN

DO'S AND DON'TS BIJ INSTALLATIE 

JAARLIJKS WARMTEPOMPSYMPOSIUM

HYBRIDE-INSTALLATIES

BELANG VAN CORRECTE DIMENSIONERING VAN WARMTEPOMP

HET POTENTIEEL VAN HOGETEMPERATUURWARMTEPOMPEN

 

ELEKTRISCHE WARMTEPOMPEN

warmtepompen, elektrische warmtepomp, lucht-waterwarmtepompDe meeste warmtepompen werken op elektriciteit, maar dat stelt hen allerminst gelijk met elektrische verwarming. Een warmtepomp gebruikt de elektrische energie namelijk niet om warmte op te wekken, maar om ze te transporteren.

In dit artikel leggen we het algemene werkingsprincipe uit en verduidelijken we het onderscheid tussen:

• Lucht-luchtwarmtepompen
• Lucht-waterwarmtepompen
• Geothermische warmtepompen

Een belangrijk voordeel van geothermische warmtepompen is dat er passief gekoeld kan mee worden. 

GASWARMTEPOMPEN

warmtepompen, gaswarmtepomp, gasabsorptie

Naast de ondertussen gekende elektrische warmtepompen zijn er ook verschillende gaswarmtepompen op de markt. Daarvan zijn enkel de gasmotoraangedreven warmtepompen vergelijkbaar met de elektrische.

De gasabsorptie- en zeolietwarmtepompen hebben een heel andere werking.

MULTI-PIPEWARMTEPOMPEN

multi-pipe warmtepompen

Warmtepompen hebben het voordeel dat ze zowel kunnen verwarmen als verkoelen. Maar wat als er binnen een en hetzelfde gebouw gelijktijdig een vraag is naar warmte en naar koude? Een multi-pipewarmtepomp is daarvoor een doeltreffende oplossing. Hoe meer gelijktijdigheid, hoe groter de efficiëntie van dergelijke systemen.

Dit artikel behandelt de werking en de belangrijkste aandachtspunten bij de installatie van multi-pipewarmtepompen.

Combineren met PV-panelen

pv

De zuinigste en duurzaamste oplossing is de warmtepomp (in het bijzonder de geothermische warmtepomp), gecombineerd met fotovoltaïsche zonnepanelen en een warmtepompboiler.

Zo'n warmtepompboiler bevat echter heel wat elektronica en in sommige gevallen is koeltechnische kennis noodzakelijk. Daarnaast zijn er nog andere aandachtspunten bij de plaatsing, waardoor opleidingen voor u als installateur steeds zijn aangeraden.

DO'S AND DON'TS BIJ INSTALLATIE

warmtepompen, lucht-waterwarmtepomp, installatie

Het installeren van een warmtepomp hoeft niet noodzakelijk complex te zijn.
Deze 29 concrete tips helpen u om de installatie in goede banen te leiden.

JAARLIJKS WARMTEPOMPSYMPOSIUM

Warmtepompsymposium

"Mensen moeten overtuigd worden om slim te sturen"

De warmtepomp is niet alleen ecologisch, ze is ook slim en stuurbaar. Die boodschap wilde de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen in de kijker zetten tijdens het 14e Warmtepompsymposium, dat op 20 oktober plaatsvond. Enkele experts toonden aan dat een intelligent gebruik van de warmtepomp onontbeerlijk wordt in de toekomst. 

"Oproep voor meer, maar vooral ook betere warmtepompinstallaties"

Tijdens het 12e Warmtepompsymposium (25 september 2019), georganiseerd door het Warmtepomp-platform van ODE Vlaanderen), kwamen enkele typische uitdagingen aan bod. Voor de installateur is dat bijvoorbeeld nog steeds de concrete uitwerking van warmtepompinstallaties, (over)dimensionering en het al dan niet rekening houden met sanitair warm water. Hier leest u een overzicht van deze dag in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel.

"Potentieel nog onvoldoende aangeboord"

Er zijn te veel luilakken in de energiediscussie. Met die boude stelling stak Thomas Nowak tijdens het elfde Warmtepompsymposium (10 oktober 2018) van wal. Als secretaris-generaal van de European Heat Pump Association (EHPA) liet Nowak er zijn licht schijnen over de Europese verwarmingsmarkt en de beleidsinitiatieven die daaraan gekoppeld worden. Hier leest u zijn conclusies.

HYBRIDE-INSTALLATIES

hybride

Warmtepompen worden vandaag veelvuldig in combinatie met andere verwarmingssystemen geplaatst. In dit artikel bieden we inzicht in de hydraulische koppeling van een ketel en een warmtepomp.

Om de hybride-installatie op het juiste vermogen te dimensioneren, moet een correcte warmteverliesberekening worden uitgevoerd. Lees hier waarom dat zo belangrijk is. 

BELANG VAN CORRECTE DIMENSIONERING WARMTEPOMP

Warmtepomp

Een belangrijk onderdeel in het ontwerp van een goed werkende verwarmingsinstallatie is de bepaling van het juiste vermogen. Overdimensionering was lang een standaardpraktijk om comfortproblemen in de winter te voorkomen. Dit is voor goed geïsoleerde gebouwen echter niet meer relevant en kan zelfs verschillende problemen in de hand werken. Hoge vermogens zorgen bijvoorbeeld voor pendelgedrag, omdat het toestel veelvuldig moet aan- en uitschakelen, wat nadelig is voor het rendement en de levensduur van de installatie. Deze problematiek geldt voor alle verwarmingstoestellen, maar is nog het meest van belang bij warmtepompinstallaties, waar elke kilowatt zich vertaalt naar een hogere investeringskost.

Het potentieel van hogetemperatuurwarmtepompen

hogetempwp

De vraag naar warmtepompen is de hoogte ingeschoten door de forse prijsstijgingen van gas en stookolie. Vaak denken eindklanten ten onrechte dat hun bestaande verwarmingsketel zomaar vervangen kan worden door een warmtepomp, zonder dat er aan extra isolatie of een ander afgiftesysteem gedacht moet worden. Kan een hogetemperatuurwarmtepomp in die situaties een oplossing bieden?

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine