Waterkranen in je badkamer: wat zijn de opties?
Een wastafel, een douche of een bad zijn niets zonder een degelijke waterkraan. Waar vroeger aparte kranen voor warm en koud water legio waren, zijn het nu vooral mengkranen. Al ruimen die ook steeds meer en meer plaats voor thermostatische kranen. We geven een overzicht van wat er zoal bestaat.
AAN DE WASTAFEL
Aan de wastafel zijn gewone mengkranen nog steeds populair, vaker eengreepsmengkranen dan tweegreepsmengkranen. De gewenste watertemperatuur kan je bij eengreepsmengkranen immers aanzienlijk sneller instellen.
Stilaan veroveren thermostatische kranen het terrein. Dat zijn kranen met een ingebouwde thermostaat die de watertemperatuur regelt, zodat je die met één knop kunt instellen. Deze zijn instelbaar tot maximaal 38 graden zodat je geen brandwonden kan oplopen. Dergelijke kranen zijn vaak ook uitgerust met een zogenaamde safe-touch- of cold-touchtechnologie, die voorkomt dat het oppervlak heet wordt, zodat je de kraan veilig kan aanraken.
Daarnaast zijn kranen met een infraroodsensor ook in opmars. Je kent die misschien uit openbare toiletten, maar tegenwoordig kan je ze ook makkelijk vinden voor thuisgebruik. Ze zijn vooral in te zetten als fonteinkraan.
Een debietbegrenzer aan de kraan of doorstroombegrenzer kan ook handig zijn. Deze regelt hoeveel water er in je leiding of kraan stroomt. Wanneer de druk in de kraan of de leiding verhoogt, zal de begrenzer het debiet constant houden. Deze worden in de leidingen of aan het einde van een kraan geplaatst.
Een wastafelkraan kan in de muur verwerkt zitten, maar meestal zitten deze in het werkblad. Lees hier hoe een wastafelkraan, verwerkt in het werkblad, wordt geïnstalleerd
IN JE DOUCHE
WATERKRAAN
Qua kraanwerk in de douche is de thermostatische kraan, met een ingebouwde thermostaat die de watertemperatuur regelt, in de meeste douches goed doorgedrongen. Gewone mengkranen komen ook nog voor, maar boeten in sneltempo aan terrein in. Ook hier, net als bij de wastafelkranen, is de grote innovatie van de laatste jaren de cold/safe-touchtechnologie, die verhindert dat de buitenkant warm wordt.
Tegenwoordig bestaan er ook slimme thermostatische mengkranen waarmee je je douche kan activeren en je waterverbruik kan bijhouden via je smartphone. Deze worden vaak ingebouwd in de douchewand. Dergelijke kranen zijn vaak ook uitgerust met een ecostand waarmee je tot wel 33% op je verbruik kan besparen.
DOUCHEKOP
De keuze van de juiste douchekop is ook belangrijk voor de perfecte douche-ervaring. Ook hier spelen persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol. Sta je graag lang te ontspannen onder de douche of kies je ervoor om snel alle vuil weg te spuiten? Kies het best een douchekop met verschillende standen, zo kan je wisselen tussen een harde massagestraal en een zachte ontspannende regenbui. Voor kinderen is een zachtere straal erg belangrijk. Je kan ook kiezen voor een niet-afneembare douchekop, dan wordt er gesproken van een regendouche. Hoe zo’n regendouchekop wordt geïnstalleerd, kan je hier nalezen.
Overweeg zeker een spaardouchekop. Deze vormt water om in druppeltjes die zich met lucht vermengen. Op die manier kan het waterdebiet verminderen en blijft er toch een groot contactoppervlak met de huid, waardoor douchen aangenaam blijft. Een goede spaardouchekop verbruikt slechts 4 tot 7 liter water per minuut. Ter vergelijking: een normale douchekop verbruikt gemiddeld 10 tot 18 liter water per minuut. Het waterverbruik daalt daardoor dus met ongeveer 50%.
AAN JE BAD
Net als wastafel- en douchekranen, bestaat het badkranensegment hoofdzakelijk uit eengreepsmengkranen en thermostatische mengkranen, eventueel nog uitgerust met een handdouche en soft/cold-touchtechnologie.
Verder is de opdeling grofweg te maken tussen kranen die in de grond ingewerkt zijn – bij vrijstaande baden – en kranen die in de wand verwerkt zitten – bij (half) ingebouwde baden en hoekbaden. De installatie van een badkraan gebeurt logischerwijze samen met de rest van het bad. Lees hier hoe je een vrijstaand bad kan plaatsen, en hier hoe je een inbouwbad kan plaatsen.
DE LOOK
Het oog wil ook wat, en dat is in de badkamer niet anders, of het nu om het bad, de douche of de wastafel gaat. Je wil dat je badkraan mooi is én dat die past in de rest van het interieur. Qua look blijft zilver een evergreen, maar zijn matzwart en (rose)goud tegenwoordig toonaangevend. De designs zijn, net als bij keukenkranen, tegenwoordig het liefst minimalistisch en clean.