Bad- & douchekranenPremium

Hoe zelf een keukenkraan vervangen

Valt een kapotte of lekkende waterkraan niet meer schoon te maken of te herstellen, dan kan je die maar beter vernieuwen. Je kan ze vervangen door een zuinigere, moderne kraan waarmee je bijvoorbeeld ook meer bewegingsvrijheid krijgt. In dit artikel kan je nagaan hoe je die klus stap voor stap klaart.

 

Voorbereiding

Leidingen en kraan loskoppelen

watertoevoer afsluiten

Een goede voorbereiding is key. Daarom maak je eerst de ruimte onder de wasbak of onder de kraan vrij. Sluit ook de watertoevoer af. Dit kan aan de hoofdkraan of aan de stopkraantjes die bij je kraan zelf zitten – één voor warm (rood aangeduid) en één voor koud (blauw aangeduid). Koppel de afvoerleiding los en neem daarvoor een emmer bij de hand, want de leiding zal een beetje uitlekken.

Eventueel kan je wat opgestapeld vuil uit de opening van de leiding verwijderen. Het kan ook handig zijn de sifon te demonteren, zodat je de achterzijde van de kast beter kan bereiken. Is er veel geurhinder, dan prop je tijdelijk iets in de opening: zo kan je aangenaam werken.

prop in sifon plaatsen geurhinder

Oude aansluitingen kunnen behoorlijk vastzitten. Werk dus met twee tangen, zodat je de koppeling niet beschadigt. Mochten de flexibels meedraaien, dan houd je ze tegen met een tang. Zo geraken ze niet verwrongen.  

Twee tangen gebruiken flexibel

De kraan zelf zit op de spoelbak geklemd via een ring en een moer aan de onderzijde. Ook die draai je nu los om de kraan te kunnen weghalen. Met een pijpsleutel kun je de bout voor de kraan losmaken. Door met een steeksleutel kracht te zetten langs boven, komt de bout los. Haal de kraan uit de opening.

 

Ondergrond en kitten

Voor je nu de nieuwe waterkraan plaatst, zorg je voor een zo goed mogelijke beginsituatie. Achterblijvende kalkresten op de spoelbak verwijder je zo grondig mogelijk, zodat de nieuwe kraan goed aansluit op de ondergrond.

kalkresten verwijderen

Terwijl je daar bezig bent, kan je ook de wasbak herkitten indien nodig. Verwijder eerst de oude kitrand met een breekmes. Voor je nieuwe kit aanbrengt, ontvet je het oppervlak eerst goed. Na het ontvetten tape je de randen af; blijf daarbij wel enkele millimeters weg van de wasbakrand. Ook de wasbak zelf bedek je met tape. Dan breng je een transparante polymeerkit aan met een spuitpistool. Haal de tape weg en strijk de kit af met wat zeepsop of een afstrijkmiddel.

wastafel kitten silicone

 

KRAAN VERVANGEN

We overlopen in dit artikel de aansluiting van een mengkraan, maar het proces is vrijwel identiek als bij het plaatsen van een koudwaterkraan, mits dat er slechts één aansluiting is versus de aansluiting van zowel een koud- als warmwaterleiding.

koppelingen

In deze case werd er gewerkt met een aparte boiler voor het warm water, dus is er enkel een koudwatertoevoer. Eén stopkraan is met andere woorden voldoende voor deze installatie. In andere gevallen is er een stopkraan voor zowel warm als koud water. Een extra hoekstopkraan in een situatie met een boiler houdt zelfs een zeker risico in, want als die dichtgedraaid is, kan de druk van de boiler niet weg.

hoekstopkraantje verwijderen

Heb je een soortgelijke situatie? Haal dan de oude hoekstopkraantjes weg en vervang die dus door één nieuwe.
Het is daarbij heel belangrijk om te zorgen voor een waterdichte aansluiting. Gebruik daarom dichtingskoord om de schroefdraad voor te bereiden. Eventueel kan je de schroefdraad eerst wat opruwen.
Op de verpakking kun je terugvinden hoeveel omwentelingen precies nodig zijn voor een waterdicht resultaat.

dichtingsdraad omwentelen

Breng het koord aan met de draadrichting mee. Daarna draai je het kraantje vast op je toevoerleiding. De schroefdraad zit best minstens 1 centimeter diep in de koppeling. Let wel op dat je niet té ver aanspant. Want eens je moet terugdraaien, is de waterdichting niet meer verzekerd en moet je opnieuw beginnen met nieuwe dichtingsdraad.

nieuwe hoekstopkraan vastdraaien

 

de kraan zelf

Voor je alles ter plaatse kan gaan aansluiten, moet je de nieuwe kraan zelf nog voorbereiden. Stal alle onderdelen uit en bekijk de handleiding, zodat je weet hoe je te werk moet gaan.

kraan uitpakken dichtingsring

Tussen de kraan en de spoelbak komt een rubberen dichtingsring. Het geheel zal op zijn plaats gehouden worden door enkele draadstangen en een klemstuk aan de onderzijde van de wastafel. Maar voor je die op z'n plek steekt, verwijder je nog de mousseur en monteer je de flexibels op de kraan. Deze koppelingen zijn voorzien van een dichtingsrubber, dus afdichtingskoord is hierbij niet nodig. Span aan met een tang en haal de flexibels door de opening van de spoelbak.

Rubberen afdichtingsring

Vergeet daarbij niet dat je eerst de rubberen ring op de onderkant van de kraan moet steken. Die zal namelijk zorgen voor een soepele aansluiting tussen je kraan en de ondergrond. Daarna klem je de kraan vast aan de onderzijde. Let erop dat ook daar het rubberen stuk tussen de klem en de wastafel zit.

Rubberen onderkant kraan

Sowieso is dit meestal een moeilijk te bereiken plaats. Een pijpsleutel kan dus handig zijn om de moeren aan te spannen.

 

aansluiting

De kraan staat zo al op zijn plaats, maar moet nu nog aangesloten worden. Begin door de koudwaterflexibel aan te sluiten op het hoekstopkraantje aan de toevoerleiding. Dit is de rechtse leiding op je kraan, zoals je in de handleiding kan terugvinden. Ook hier zit al een dichtingsrubber geïntegreerd in de koppeling.
Houd ook hier de flexibel tegen met een tang, zodat die niet meedraait en verwrongen geraakt.

Koud water aansluiten

De flexibele leiding voor het warm water moet dan aangesloten worden op de warmwatertoevoer, wat in dit geval een aparte keukenboiler is. Is de leiding te kort, dan kun je daar gemakkelijk een geschikt verlengstuk op steken. Zo forceer je de leiding niet om de aansluiting te kunnen maken.

warm water aansluiten koppelstuk

Om nu nog water tot in de boiler te krijgen, waar het dan kan verwarmd worden, komt er nog een aansluiting tussen de koudwatertoevoer en de boiler. Let wel op: hier moet een veiligheidsgroep voorzien worden, die eventuele overdruk uit je leidingen of boiler kan afvoeren!

aansluiting aanvoer en boiler

 

Alles terug vast

Zijn al je waterleidingen achteraan in de kast aangesloten, dan kan je de sifon terugsteken. Spoel hem eventueel eerst eens uit en vergeet zeker de rubbers niet, voor een waterdichte aansluiting!

sifon terug aansluiten

Zet je hoekstopkraantje dan volledig open en keer op het einde nog een halve draai terug, zo voorkom je dat het geforceerd wordt of vast komt te zitten. Zorg er ten slotte voor dat de condens uit je veiligheidsgroep nog afgeleid wordt naar je afvoer, voor een lekvrij resultaat.

hoekstopkraantje lekvrij resultaat

Als laatste draai je de hoofdtoevoer van het water weer open. Zijn al je koppelingen goed gemaakt, dan zou je geen lekken mogen hebben. Draai je kraan open en controleer of alles goed werkt, om daarna de mousseur weer op het uiteinde van de kraan te monteren. Op die manier heb je weer een stabiele, vlot bewegende kraan, met een goeie waterstraal, om zorgeloos te kunnen afwassen!

En wil je nieuwe kalkproblemen vermijden, veeg druppels dan meteen weg en reinig de mousseur regelmatig! Zet het onderhoud van je kranen regelmatig op de to-dolijst.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine