Bad- & douchekranenPremium

HOE KIES JE EEN KEUKENKRAAN?

Een waterkraan in je keuken is een evidentie. Je kan daarvoor kiezen tussen een klassieke tweegreeps- of eengreepsmengkraan, maar tegenwoordig zijn er meer veelzijdige alternatieven op de markt. We overlopen in dit artikel uit welke soorten keukenkranen je allemaal kan kiezen.

 

MODEL

keukenkraan modellen

Je kan kiezen voor een systeem waarbij je zowel een warme als koude kraan apart hebt, maar in de moderne keuken is er een mengkraan aanwezig, met een of twee grepen. Eengreepsmengkranen zijn tegenwoordig de norm. Er bestaan ook modellen waarbij je met een druk op de knop (met je hand, elleboog of pols) water kan laten stromen. Door opnieuw op de knop te drukken, wordt de waterstroom onderbroken.

 

ZWENKEN EN OMKLAPPEN

wendbaar keukenkraan water

Keukenkranen zijn vaak horizontaal wendbaar – zowat alle kranen hebben de mogelijkheid om 360° rond te zwenken. Steeds meer zie je modellen met een uittrekbare slang – afhankelijk van de fabrikant kan die 30 tot 40 cm uit de kraan worden getrokken, waarmee je de spoelbak en de gootsteen makkelijk kan bereiken.

In het aanbod aan (semi-)professionele keukenkranen vind je ook steeds vaker kranen terug die met een handdouche zijn uitgerust. Kranen met een handdouche moeten beschikken over een keerklep die ervoor zorgt dat het water slechts in één richting kan vloeien en zo de hygiëne gevrijwaard blijft.

Staat een kraan bij een venster dat geopend moet kunnen worden, dan kunnen sommige modellen ‘omgeklapt’ worden. De uitloop is hier bevestigd op het lichaam, waarbij dat laatste dan kan roteren.

 

DE LOOK

de look van je keukenkraan

Keukenkranen bestaan het vaakst uit inox, glanzend of mat verchroomd of messing. Keukenkranen met een chroom afwerking zijn, dankzij de bovengemiddeld lange levensduur, nog steeds het populairst. Daarnaast doen ook andere kleuren hun intrede in de moderne keuken, zoals zwart, wit, goud, glanzende nikkel of patina. Bij de meer trendy keukenbouwers steken goud-, koper- en bronstinten ook meer de kop op. Over het algemeen is een clean, minimalistisch design tegenwoordig de norm.

 

KEUKENKRAAN ALS TOESTEL

Instant kookwater met keukenkraan

 

De keukenkraan wordt naast watervoorziening steeds meer als ‘toestel’ aangewend in de keuken. Keukenkranen kunnen tegenwoordig uitgerust worden met waterfilters. Denk er wel aan dat je de filter jaarlijks moet vervangen – de aanwas aan gefilterde bacteriën kunnen op termijn een invloed hebben op de smaak van je water.

Er zijn ook keukenkranen waarmee je instant bruiswater uit kan laten komen. Daarbij is de kraan uitgerust met een apart reservoir, waar het binnenkomende water wordt voorzien van CO2 en eventueel nog een extra filtering en koeling.

KOKEND WATER

Er bestaan voorts ook kranen waaruit je meteen kokend water kan krijgen, wat je tijdens het koken veel tijd kan uitsparen. Deze beschikken daarom over een afzonderlijke bediening en een apart leidingenwerk zodat warm, koud en kokend water niet met elkaar in aanraking kunnen komen. Om kokend water te kunnen geven, hebben deze keukenkranen ook de nodige stroom nodig, dat gebeurt eenvoudig via een stopcontact. Je spaart met dergelijke kranen ook water uit. Je hoeft het water immers niet te laten lopen tot het warm wordt. Je tapt ook enkel het kokend water dat je nodig hebt.

Kranen die kokend water kunnen voorzien, kunnen in tegenstelling tot klassieke keukenkranen niet 360° zwenken omwille van de verscheidene leidingen binnenin; als je zo’n kraan ettelijke keren om zijn as zou laten draaien, zouden die beschadigd kunnen geraken. Daarom zijn die kraantypes beperkt tot 270°. In de praktijk verandert dat echter niets. Het gebeurt zelden dat je je keukenkraan om zijn as moet draaien. In de doorsnee keuken is dat overigens vaak niet mogelijk.

 

TIP
Rust je keukenkraan uit met een bruismondstuk (of perlator of straalregelaar/straalbreker). Dat is een toestelletje dat je op de mond van de kranen kan installeren. Het zorgt ervoor dat er lucht in de waterstraal komt waardoor er minder water per tijdseenheid gebruikt wordt. De lucht zorgt er tegelijk voor dat de straal zijn waterdruk behoudt. Door een normale kraan stroomt er 10 à 12 liter water per minuut. Met een perlator halveer je die hoeveelheid tot 5 à 6 liter water per minuut.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine