Baden & douches

Hoe richt je een kleine badkamer in?

Niet elke badkamer is groot en licht en ruim zoals in de lifestylemagazines. In de meeste huizen zijn de badkamers kleiner en krapper. Hoe haal je het maximum uit een kleinere ruimte? We geven enkele tips.

 

ALLES BEGINT BIJ DE PLANNING

De eerste tip zit eigenlijk al bij de planning. Neem wat tijd om te beslissen wat er in de badkamer komt. Heb je én een douche én een bad nodig? Wat is voor jouw gezin belangrijk? Is er in huis nog een andere plek waar je eventueel het toilet kan plaatsen, of een aparte doucheruimte kan creëren?

Als je dan je prioriteiten vastgelegd hebt, dan kan je die inpassen op je grondplan. Dat kan met 3D-software, maar evengoed met een schets op papier.

 

MINDER VOEGEN

Een van de bepalende aspecten van je badkamer is natuurlijk de betegeling, zowel van de vloer als van de wanden. Ook daar zijn een aantal zaken waar je rekening mee kan houden, als je met een kleine badkamer zit. Veel duidelijke voegen gaan de badkamer optisch verkleinen.

Probeer dus zo weinig mogelijk voegen te hebben door grotere tegels te kiezen, of, als je wel voor een kleinere tegel kiest, voor een voegkleur met weinig contrast. 

Beperk ook het aantal verschillende materialen: als je bijvoorbeeld voor dezelfde tegel kiest op de vloer en op de wanden, geeft dit ook een verruimend effect.

MEER WETEN:
> Hoe kies je je tegels?

patron tegels kiezen

over kleuren ...

Welke kleur moet je dan kiezen? Vaak wordt er gezegd: kies een lichtere kleur voor een kleine ruimte. Dat werkt zeker, maar het hoeft niet altijd. Het is belangrijker dat je voor één kleur kiest en die overal doortrekt. Wat ook kan helpen is kiezen voor glanzende oppervlakken: door het weerkaatsende licht oogt de ruimte dan groter.

 

HOUD DE VLOER VRIJ

Een belangrijke tip voor kleien ruimtes is: hou de vloer en de hoeken vrij. Als je de hoeken van de kamer kan zien, dan zie je eigenlijk de ruimte op z'n grootst. En voor de vloer geldt: hoe groter het oppervlak van de vloer dat je kan zien, hoe groter de kamer lijkt.

Hoe kan je dit nu bereiken in de badkamer? Door te kiezen voor hangmeubilair. Hangkasten, een hangtoilet ... maar ook voor kleinere zaken kan dit helpen. Neem nu de houder voor je toiletborstel: ook daar kies je beter een model dat aan de muur hangt dan eentje die op de grond staat.

MEER WETEN:
> Hoe je badkamermeubels kiezen?
> Hoe plaats je een hangtoilet?

TIP
Let wel op bij het ophangen: als je gaat boren in een betegelde muur, dan moet je ervoor zorgen dat er geen water via dat boorgat achter de tegels kan. Je gebruikt dus badkamerpluggen. Die sluiten het boorgat waterdicht af.

inloopdouche kiezen

KIES DE JUISTE DOUCHE

In een kleine badkamer ga je vaker kiezen voor een douche dan voor een bad. De douche gaat vaak ook een kleiner model zijn. Dus je kiest het best een douche met een deur, om minder water rond te spatten.

In een kleine badkamer kies je voor een schuifdeur boven een klapdeur. Je kiest ook voor helder glas, de reden daarvoor hebben we al eens aangehaald: je wil zo ver mogelijk kunnen kijken binnen de beperkte ruimte.

MEER WETEN:
> Hoe kies je een douche?

 

OPBERGRUIMTE IN EEN KLEINE BADKAMER

Probeer de beschikbare ruimte te maximaliseren. Denk bijvoorbeeld aan een rek boven het toilet. Ook in de douche kan je een rek ophangen … Of gebruik de deur om extra haken op te hangen.

Zorg er ook voor dat je minstens één gesloten kast hebt, zodat je rommel kan opruimen. Hoe minder spulletjes je ziet, hoe opgeruimder de badkamer lijkt, en hoe ruimer ook. Voor een wat groter gezin is een kolomkast zeker aan te raden.

spiegel opbergruimte

WAT MET DE SPIEGEL?

De spiegel, nog zo'n klassieker om een ruimte groter te doen lijken. Het werkt eenvoudig: dankzij een spiegel lijkt de ruimte gewoon dubbel zo groot. In een kleine keuken of een kleine woonkamer is het soms zoeken hoe je een spiegel zou kunnen integreren; in een badkamer hoef je helemaal geen excuses te zoeken. Daar hoort een spiegel. Kies in een kleine badkamer dus echt maar voor een grote spiegel.

En als het kan ook voor een spiegel met geïntegreerde verwarming, die niet gaat aandampen. Want een aangedampte spiegel heeft dat vergrotende effect natuurlijk niet.

Met het oog op opbergruimte kan het ook handig zijn om te kiezen voor een spiegelkast, waarbij de badkamerspiegel geïntegreerd zit voor een ophangmeubel. Er bestaan zowel spiegelkasten met draaideuren als spiegelkasten met schuifdeuren. Een model met schuifdeuren is, zoals eerder aangehaald, aangewezen in een kleine badkamer.

MEER WETEN:
> Hoe kies je de juiste spiegel in je badkamer?

 

VERGEET VENTILATIE NIET

Regelmatig het raam openzetten helpt, maar eigenlijk is het plaatsen van een vraaggestuurde mechanische ventilatie zeker aan te raden. Je kan – in het kader van een grotere renovatie van je woning – de badkamer integreren in een centraal ventilatiesysteem. Renoveer je enkel de badkamer? Dan kan een decentrale ventilator ook een goede oplossing bieden.

MEER WETEN:
> Alles over ventilatiesystemen

waves decentrale ventilatie plaatsen

NIET TE VEEL DECORATIE

Hoe meer spulletjes, hoe rommeliger de kamer oogt, en hoe kleiner dus ook. Dus moet je wat slim decoreren: decoreer met nuttige dingen. Als je parfum in een mooi flesje zit: zet het op een zichtbare plaats. Kies voor een mooi zeeppompje. Maar even goed: een mooi stapeltje handdoeken kan decoratief zijn, of een leuk badspeeltje van de kinderen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine