Bad- & douchekranenPremium

HOE JE WATERKRANEN ONDERHOUDEN

Een goed werkende kraan is ook een propere kraan. Het onderhoud van je sanitair kraanwerk houdt in de meeste gevallen niet zo veel in. We lijsten enkele tips voor je op.

 

WATERONTHARDER

zout in water kranen onderhouden

Een van de vaakst voorkomende problemen bij badkamer- en keukenkranen is kalkafzetting. Dat probleem is in het ene huishouden al hardnekkiger dan in het andere. Het kalkgehalte in het water is in de ene regio dan ook groter dan in de andere.

Hebben je kranen veel te lijden onder kalk? Dan kan je een waterverzachter overwegen – zo’n toestel behandelt je water alvorens het naar de sanitaire aftappunten gaat, waardoor het kalk tot een minimum wordt herleid, en je kranen, was- en vaatwasmachines langer zullen meegaan en gevoelig minder onderhoud nodig hebben. 

 

HOU JE KRAANBEHUIZING PROPER

kraanbehuizing kranen onderhouden

Om kalkafzetting en invloed van vuil op je kranen te voorkomen, is ‘vaak reinigen’ de boodschap. Het beste is om na elk gebruik van je spoelbak, wastafel, bad of douche ook even de kraan af te spoelen en met een doekje af te drogen.

Reinig het kraanwerk ook wekelijks met een mild reinigingsmiddel. Er zijn talloze inox- en chroomreinigers op de markt die voor een wenselijk resultaat zorgen.

OPGELET
Breng het product ook niet direct aan op de kraan, maar spuit of giet het op een doekje, en reinig het kraanwerk met het doekje. Respecteer ook telkens de voorschriften op de verpakking. Moet je een bepaald product verdunnen? Ga ook na op de verpakking welke verhouding je moet respecteren.

Nadat je een inox- of chroomreiniger op de kraan hebt gebruikt, spoel je nog eens af met water en droog je de kraan met een doekje.

OPGELET
Gebruik zachte reinigingsmiddelen, bij voorkeur op basis van citroenzuur. Vermijd zoutzuur, chloor en andere agressievere middelen. Laat schuursponzen en dergelijke ook achterwege, deze zouden het kraanwerk kunnen beschadigen.

 

STRAALKOP REINIGEN

straalkop kranen onderhouden

Kalk en vuiligheid bevindt zich vaak rond of op de mousseur of straalkop, wat de doorstroom van water kan bemoeilijken. Het is dus belangrijk dat je deze van tijd tot tijd uithaalt om te reinigen – ook hier geldt: milde producten op basis van citroenzuur zijn de way to go; of je kan het een dagje laten weken in azijn en dan afspoelen.

De mousseur kan je bij de doorsnee waterkraan met een simpele schroefsleutel lossen. Sommige kranen hebben hiervoor ook een aangepast sleuteltje. Leg de mousseur vervolgens in azijn, of een met water verdunde reiniger en laat het even inwerken – de duur hangt af van het product, over het algemeen is dat rond de 10 minuten. Vervolgens spoel je de mousseur af en droog je het met een doekje. Dan kan je de mousseur gewoon weer vastdraaien.

 

LEKKENDE KRAAN REPAREREN

KLASSIEKE KRAAN

kraanleer kranen onderhouden

Zit je met een lekkende kraan? Dan kan het reinigen of vernieuwen van het kraanleertje of rubber een oplossing bieden. Het kraanleertje bevindt zich onderaan het binnenwerk, die je onder de kraankop of -hendel kan terugvinden. De kraankop of -hendel kan je meestal losdraaien of losschroeven en er zo af halen. Opgelet: draai eerst de watertoevoer dicht en zet de kranen open tot het overtollige water uit de leidingen is!

Het kan zijn dat je onder de draaiknop eerst nog een moer moet losmaken, dat doe je met een gewone moersleutel. Haal vervolgens het patroon of binnenwerk eruit (hierbij kan er nog wat water uitkomen). Onderaan heb je het kraanleertje of de rubber, deze zit doorgaans vast met een moertje die je eerst moet losdraaien. Is het rubber versleten? Dan kan je het reinigen, maar het best vervang je het gewoon door een nieuwe (uiteraard van dezelfde maat als de vorige). Haal het oude rubbertje eraf en vervang het door een nieuw. Dan hermonteer je het geheel.

Eventueel kan er ook kalkaanslag of andere vuiligheid op het binnenwerk zitten, dan reinig je die ook best met wat water en een zacht reinigingsmiddel alvorens je het nieuwe rubbertje bevestigt en het geheel hermonteert.

OPGELET
Niet elke kraan zit op dezelfde manier in elkaar. Wees voorzichtig en aandachtig bij het uit elkaar halen van de onderdelen, zodat je weet hoe je het weer in elkaar moet steken. Forceer ook niet te veel, want dan kan het zijn dat je meteen de volledige kraan mag vervangen. Steek ook de stop in het afvoergat van je spoelbak zodat kleine onderdeeltjes niet per ongeluk verloren kunnen gaan.

 

MENGKRAAN

mengkraan kranen onderhouden

Bij een mengkraan moet je geen rubber verwijderen of vervangen, maar dien je het volledige patroon los te schroeven en te reinigen en/of te vervangen door een nieuw exemplaar. Dit patroon bevindt zich, net als het binnenwerk van een klassieke kraan, ook onder de bedienknop of -hendel.

 

ANDERE LEKKEN

oringen kranen onderhouden

Een lek komt niet noodzakelijk door (enkel) een versleten kraanleertje of een aftands patroon, het kan ook zijn dat de sluitringen of o-ringen versleten zijn en vervangen moeten worden. Die bevinden zich op het uiteinde van de schroefdraad bij de mousseur, en onderaan de hals van de kraan. Om extra af te dichten kan je rond de schroefdraad nog wat vlas of teflon wikkelen.

 

THERMOSTATISCHE DOUCHE- OF BADKRAAN ONDERHOUDEN

douchekop kranen onderhouden

Werkt je thermostatische douche- of badkraan niet meer naar behoren? Dan moet je nagaan of het thermostaatelement niet vervuild is geraakt. Dat vereist ook weer wat demonteerwerk.

Eerst moet je het schroefje van de handgreep lossen en verwijder je voorzichtig het afdekplaatje. Verwijder vervolgens de aanslagring voor het regelen van de temperatuur en draai de moer van de temperatuurknop los. Daaronder bevindt zich het thermostaatelement. Hier kan er kalkaanslag op zitten. Draai het element los met een sleutel en verwijder de kalkresten door het te laten weken in water met azijn, of gebruik een mild reinigingsmiddel. Is het element proper? Dan kan je alles weer hermonteren.

Stel de temperatuur af op 38 °C en laat het water lopen. Meet en regel tot de temperatuur 38 °C van het water is door aan de aanslagring te draaien. Is de temperatuur juist ingesteld? Dan kan je resterende onderdelen van de kraan terug installeren.

TIP
Het is ten zeerste aanbevolen om wekelijks de thermostaatkraan van heel koud naar heel warm te draaien met lopend water om de verkalking van het element tegen te gaan. Doe je dat nooit, en is er bij jou thuis hard water, dan kan het element vastkalken omdat het nooit beweegt. Dat is inherent aan de thermostaattechniek.

DOUCHEKOP ONDERHOUDEN

douchekop onderhouden

Ook aan de douchekop kan kalk natuurlijk voor problemen zorgen, dus onderwerp die eveneens regelmatig aan een inspectie. Draai daarvoor de douchekop van de slang.

In sommige douchekoppen zit een netje dat vuil uit je leidingen tegenhoudt. Zit dit verstopt, dan zal je sproeier vanzelfsprekend minder goed werken. Je spoelt opnieuw het vuil van alle onderdelen weg en laat alles weken in azijn.
Ook de rubberen nopjes van de sproeikop zelf poets je mee, want ook die kunnen verstopt geraken door een ophoping van kalk.

Giet gerust wat zuivere azijn in de douchekop en laat wat inwerken om ook de binnenkant aan te pakken. Spoel daarna alles grondig af. Laat de kranen eerst nog eens lopen voor je de mousseur en douchekop terug monteert, zo spoel je eventueel vuil weg uit je leidingen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine