TuinwerkzaamhedenPremium

HOE ZELF EEN COMPOSTINSTALLATIE MAKEN

Je kan een gewone composthoop beginnen in de tuin, maar als je je bodem wil verrijken met compost, richt je best een plek in je tuin specifiek daarvoor in. Zo zorg je ervoor dat de hoop niet te veel plaats gaat innemen én heb je meer controle over het composteringsproces. Als je bijvoorbeeld een systeem van vaten aanwendt in plaats van een gewone composthoop, wordt beluchten een stuk gemakkelijker.

 

LOCATIE KIEZEN EN PALEN PLAATSEN

kippenren COMPOSTINSTALLATIE

Een ideale locatie om een composteenheid te installeren is naast een kippenren. In dat geval kun je het keukenafval makkelijk ter plaatse sorteren: de kippen krijgen wat zij lusten en mogen eten, de rest gooi je in de compostinstallatie.

Om uitdroging te voorkomen, mag je de installatie nooit in de volle zon aanleggen. Maak voor de schaduw gebruik van omliggende bomen of hagen, of voorzie een afdak. Ook moet de composthoop altijd contact maken met de bodem (geen betonnen ondergrond). Wat wel kan, zijn betontegels met enkele centimeters 'open voeg', ofwel afsluitingsgaas (wat compostwormen doorlaat, maar mollen tegenhoudt). 

gaaswerk COMPOSTINSTALLATIE

Werk je met houten palen en gaas? Boor de grond eerst voor met een grondboor en plaats de palen. Eens de palen in de grond zitten, bevestig je het gaaswerk met behulp van krammen en eventueel ijzerdraad. 

TIP
Er bestaan ook bouwpakketten voor compostbakken in composiet of plastic. Deze bestaan uit palen voorzien van een sleuf en panelen. Je bepaalt hierbij eerst de positie van de palen en schuift er vervolgens de panelen tussen. Tussen elk paneel zit er een afstandshouder, zodat er voldoende lucht aan de compost kan. Dergelijke bouwpakketten kan je aanvragen bij je gemeente.

 

ISOLEREN

isoleren COMPOSTINSTALLATIE

Bij het composteren lopen de temperaturen in de compost op tot wel 60 °C. Dat is nodig om het risico op overdracht van plantenziekten te beperken en om zaad en wortels van onkruid te doden. Om die temperaturen te kunnen garanderen in koudere maanden, isoleer je het best de installatie.

COMPOSTINSTALLATIE  van isolatie voorzien

Heb je een compostinstallatie van houten palen en gaas? Plaats rondom karton tegen het gaas en niet het vast in de palen. Gebruik ijzerdraad om het karton aan het gaas te bevestigen. Plaats het karton op een blokje om te voorkomen dat er te veel vocht in het karton trekt.

Grotere compostunits hoef je niet te isoleren – grote massa's produceren voldoende warmte om het verlies in koudere periodes te compenseren. Naast karton kan je trouwens ook zakken gevuld met stro of bladafval gebruiken om te isoleren. 

 

EERSTE COMPOST

eerste compost COMPOSTINSTALLATIE

Wissel voor één compostpartij groenafval (vers) af met bruinafval (takjes, droog, gehakseld hout). Je begint als bodemlaag altijd met een bruine laag, omdat dat heel luchtdoorlatend is.

Het groenafval voedt de bodemorganismen en het bruinafval zorgt voor volume, zodat de zuurstof overal bij kan. Leg eventueel een aparte voorraad bruin materiaal aan.

kwalitatieve compost van COMPOSTINSTALLATIE

Snij het materiaal voldoende klein en meng beide materialen goed. Door wat kant-en-klare compost (met daarin de nodige micro-organismen) aan de installatie toe te voegen, zorg je voor een snelle start van het composteerproces. Voeg wat koffiedik toe om wormen te lokken. Dek de installatie vervolgens af met bijvoorbeeld jute.

 

COMPOST VERPLAATSEN

compost verplaatsen COMPOSTINSTALLATIE

Is je eerste compost klaar? Verplaats die klare compost dan best van je composthoop naar een tweede compostcontainer. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een vat of een stuk oude afsluiting gebruiken.

Dan heb je op de eerste hoop terug plaats voor nieuw afval. Gebruik je compost ook op tijd, zo verliest die zijn voedingswaarde niet.

 

ALTERNATIEVEN

VATEN

vat COMPOSTINSTALLATIE

Je kan ook composteren in vaten. Als het eerste vat gevuld is met materiaal en het begint te composteren, dan kan je het overscheppen naar het tweede vat – en zo ook meteen beluchten. Zo kan één vat rijpen terwijl je het tweede vat opnieuw vult met groen en bruin afval.

Je kan ook een derde vat bijplaatsen voor enkel groen of enkel bruin afval om de composthoop mee aan te vullen wanneer één van de twee schaars is (bijvoorbeeld met groen afval in de winter). 

 

BLADKORF

bladkorf COMPOSTINSTALLATIE

Een andere manier om te composteren is door middel van een bladkorf. Daarvoor wordt doorgaans steviger gaaswerk gebruikt, dat op zichzelf overeind blijft.

 

BIGBAG

big bag COMPOSTINSTALLATIE

Bigbags worden normaal gebruikt bij de levering van bv. grind of bij verbouwingswerken. Deze zakken kunnen ingeschakeld worden voor het aanleggen van een moestuintje, maar evengoed om compost te maken

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door PIETER CHERLET / PASCAL VANDENBERGHE
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine