Tuinwerkzaamheden

ALLES OVER COMPOSTEREN

composthoop maken

Door zelf je gft te composteren, verminder je niet alleen je afvalvolume, maar genereer je meteen ook je eigen (ecologische en economische) bron van voedsel voor bloemen en planten rond en in het huis. Een vrije composthoop kan echter heel wat vierkante meters van de tuin inpalmen. Een compostinstallatie (een omheinde, compacte composthoop) kan in dat geval een plaatsbesparend alternatief zijn.

WAT IS GOEDE COMPOST?
HOE ZELF EEN COMPOSTINSTALLATIE MAKEN
EEN NETTE COMPOSTHOOP MET WINDSCHERMEN

 

TIP
Sinds 1 januari 2024 mag gft-afval niet meer in de restafvalzak: sorteren in een aparte gft-bak of composteren wordt de norm. Let wel dat dit afhankelijk is per regio. In sommige regio's is er uitstel voor deze gescheiden inzameling tot januari 2026. Je gaat dus best eens ten rade bij de afvalbeheerder in jouw regio of sorteren reeds verplicht is of niet. 

 

WAT IS GOEDE COMPOST?compost kwaliteit

Om bruikbare compost te bekomen, moet je met een aantal factoren rekening houden. Je gooit verder ook niet zomaar alles op de composthoop. Sommige zaken zijn simpelweg niet biologisch afbreekbaar, terwijl andere dan weer geurhinder en ziektekiemen kunnen veroorzaken. Een overzicht.

Lees het volledige artikel

 

HOE ZELF EEN COMPOSTINSTALLATIE MAKENkippenren compostinstallatie$

Je kan een gewone composthoop beginnen in de tuin, maar als je je bodem wil verrijken met compost, richt je best een plek in je tuin specifiek daarvoor in. Zo zorg je ervoor dat de hoop niet te veel plaats gaat innemen én heb je meer controle over het composteringsproces. Als je bijvoorbeeld een systeem van vaten aanwendt in plaats van een gewone composthoop, wordt beluchten een stuk gemakkelijker.

Lees het volledige artikel

Een NETTE composthoek MET windschermEN
Afgewerkte composthoek met windschermen

Composteren is een ecologische manier om met groenafval om te gaan, maar de composthoop vormt niet zo'n idyllisch zicht als je op je terras zit. Met een windscherm en een plantenbak kan je de composthoek echter behoorlijk opfleuren. Tot slot maak je alles praktisch én natuurvriendelijk door een insectenhotel en solar tuinverlichting toe te voegen. 

Lees het volledige artikel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine