TOESTELLEN VOOR BRANDBESTRIJDING
Naast detectie is het ook handig - echter niet verplicht - om zelf aan brandbestrijding te kunnen doen. Weliswaar enkel als je er snel kan bij zijn of als het ergste nog te voorkomen is, want bij brand bel je sowieso het best de brandweer.
BRANDBLUSSER
Brandblussers heb je in poedervorm of in schuimvorm. Poeder is niet meteen een aanraders voor binnenshuis aangezien die meer schade kan aanrichten.
De schuimvariant kan je wel gerust binnen gebruiken, maar mag je niet gebruiken bij gasbranden. Verder komen brandblussers in formaten van 2L of 6L.
BRANDKLASSEN
- A: te gebruiken op hout, papier en textiel;
- B: te gebruiken op ontvlambare vloeistoffen zoals olie, verf, vernis of kunststoffen;
- C: geschikt voor gassen zoals propaan, butaan, acetyleen, …;
- D: geschikt voor het blussen van brandbare metalen, zoals magnesium, aluminium, lithium, ...;
- E: geschikt om elektrische branden te blussen;
- F: geschikt voor het blussen van oliën en vetten met een hoge temperatuur, zoals frietpotten.
BLUSDEKEN
Een kleiner brandje in de keuken of in een prullenbak kan je bestrijden met een blusdeken. Let op: een blusdeken mag je niet gebruiken bij een frituurbrand.
VLUCHTLADDER
Valt het vuur niet meer te doven en je kan langs binnen niet meer weg, dan maak je gebruik van een vluchtladder. Je hangt die over een vensterbank of een reling en rolt die dan helemaal uit.
Meestal zijn deze uit te vouwen en hebben ze een lengte van 4,5 m ofwel goed voor één verdieping hoog. Uiteraard bestaan er ook uitvoeringen voor 2 of 3 verdiepingen.
Schakel verder altijd de brandweer in voor een brand