Hoe kies je de ideale plaats voor je kamerplant?
Kamerplanten die verschrompelen als je er nog maar naar kijkt, het is een - lichtelijk overdreven - frustratie die je misschien wel bekend in de oren klinkt. Het zijn fragiele wezens, die kamerplanten. Om je kamerplanten gezond te houden, moet je ze eerst en vooral op de juiste plaats zetten. Hoeveel licht heeft elke plant nodig? We overlopen het in dit artikel.
ZON VS. SCHADUW
ZONNIGE STANDPLAATS
Heb je een groot raam dat grotendeels op het zuiden is gericht, dan is de plaats voor het raam een zonnige standplaats. Op die plaats heb je minstens vijf volle uren direct zonlicht. Op de informatiekaart van de planten die geschikt zijn voor deze plaatsen, vind je een zonsymbooltje.
Let wel op: zet je kamerplanten niet te dicht bij het glas. Op een zuidelijke standplaats kan de zon, met behulp van het glas, de bladeren van je plant verbranden. Je plaatst je planten dus beter niet op de vensterbank.
Op deze plaats voel je het verschil in seizoenen veel harder dan op andere plaatsen. In de zomer zal je je kamerplant dus vaker water moeten geven dan in de winter.
PLANTENTIP VOOR ZONNIGE STANDPLAATSEN
Beaucarnea: een combinatie van stoer en schattig, met frivole bladeren. Omwille van de dikke stambasis wordt deze ook olifantenpoot genoemd. In die dikke stam zit voldoende waterreserve, dus je hoeft deze plant niet al te vaak water te geven, en hij kan ook goed tegen droge lucht.
HALFSCHADUWSTANDPLAATS
Een halfschaduwplaats heeft minstens een drietal uur direct zonlicht. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- een plaats bij een eerder noordelijk raam;
- een plaats bij een klein raam;
- een plaats naast een groot raam;
- een plaats dieper in de woning (3 meter weg van een groot raam).
Op het naamplaatje van de plant zie je een zonnetje met een wolk als symbool staan, of een halfgekleurde zon. Op halfschaduwplaatsen hebben kamerplanten iets sterker de neiging naar het licht toe te groeien. Wil je dat vermijden, dan moet je je planten regelmatig een kwartslag draaien.
PLANTENTIP VOOR HALFSHADUWSTANDPLAATSEN
Scindapsus: een luchtzuiverende plant die veel CO2 omzet in zuurstof, de luchtvochtigheid verhoogt en formaldehyde opneemt. Formaldehyde vind je terug in spaanplaat en mdf, een pas gebouwd of pas bemeubeld huis kan soms een te hoge concentratie formaldehyde hebben. Dus, die scindapsus is een perfect housewarmingcadeau.
SCHADUWSTANDPLAATS
Een schaduwstandplaats heeft weinig direct zonlicht, minder dan drie uur. Let er wel op dat er zeker wel voldoende (indirect) daglicht aanwezig is.
Een ruimte waar helemaal geen zonlicht binnenkomt, is totaal ongeschikt om planten te zetten, ze kunnen dan niet aan fotosynthese doen. Vaak vind je op de steekkaart van de plant een wolkje als symbool voor een schaduwstandplaats.
PLANTENTIP VOOR SCHADUWSTANDPLAATSEN
Tillandsia: dit soort planten heeft geen aarde nodig, maar haalt zijn voeding uit de lucht en uit water. Het voordeel van planten die geen potgrond nodig hebben is dat je ze makkelijk overal kwijt kan. Je kan ze willekeurig ergens leggen of ophangen.
Calathea: ook wel pauwenplant genoemd. Deze vormt met zijn gestreepte bladeren vooral een mooi decoratief element in een inkomhal.
Als je huisdieren hebt, controleer dan of de gekozen planten niet giftig zijn voor hen
RUIMTES IN HUIS
Uiteraard kunnen kamerplanten een mooi decoratief element vormen in de woonkamer of in de inkomhal, maar waarom daar stoppen? Ook in de badkamer of slaapkamer kan een plantje waardevol zijn.
BADKAMER
De badkamer is een ruimte waar de luchtvochtigheid hoger is dan in andere ruimtes. Daar kan je gebruik van maken: er zijn zeker planten die graag een hoge luchtvochtigheid hebben.
Méér zelfs, je kan je (tropische) planten ook tijdelijk verhuizen naar je badkamer als je een douche neemt. Zo kunnen de planten via hun bladeren vocht opnemen. Een extra verwenbeurt voor je planten dus.
PLANTENTIP VOOR DE BADKAMER
Varens: deze planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Ze doen zich dus maar al te graag te goed aan alle stoom en vocht in de lucht wanneer je bijvoorbeeld een douche neemt. Daarnaast hebben varens niet veel licht nodig.
SLAAPKAMER
Er werd vroeger wel eens beweerd dat het ongezond is om kamerplanten op je slaapkamer te zetten. Dat is quatsch. De mythe vindt haar oorsprong in het feit dat planten ‘s nachts CO₂ uitstoten en zuurstof verbruiken. (Overdag is dit net andersom.)
Maar als je alles wat in het juiste perspectief plaatst, merk je meteen dat je je geen zorgen hoeft te maken. Je hebt ongeveer 5.000 planten nodig om evenveel zuurstof te verbruiken als een slapende persoon. Zelfs wie van zijn slaapkamer een urban jungle maakt, loopt dus geen gevaar.
PLANTENTIP VOOR DE SLAAPKAMER
Ananasplant: deze plant haalt schadelijke (fijn)stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht en zet die om in zuurstof. Daarnaast heeft een ananasplant niet bijzonder veel water nodig - één keer in de week water geven in het hart van de plant is voldoende.
keuken
Een keuken is ook een goede plek om een of meerdere kamerplanten te hebben staan. Naast een esthetische, groene touch, kunnen veel kamerplanten in de keuken ook functioneel zijn, zoals kruiden die direct kunnen worden gebruikt bij het koken. Daarnaast helpen sommige planten (denk aan varens en sanseveria) bij het verbeteren van de luchtkwaliteit door schadelijke stoffen op te nemen, wat gunstig is in een ruimte waar voedsel wordt bereid.
PLANTENTIP VOOR DE KEUKEN
Kruiden: toegegeven, het is een open deur intrappen, maar je kan niet over planten in de keuken spreken zonder het over kruiden te hebben. Overweeg basilicum, peterselie, munt, rozemarijn, tijm, oregano en bieslook. Deze kruiden kunnen in potten op de vensterbank of op een plank worden geplaatst.