Houtbewerkingstechnieken voor jou uitgelegd
Houtbewerking zit verweven in het DNA van de Dobbit-lezer. De keuze van de juiste houtsoort voor de juiste toepassing, verbindingstechnieken, bewerkingstechnieken … We leggen het je allemaal uit in onderstaande artikels.
Hoe kies je de geschikte houtsoort?
Wat zijn paringstekens en hoe gebruik je ze?
Houtverbindingen voor jou uitgelegd
Hoe kies en gebruik je houtlijm?
Hout buigen: hoe ga je te werk?
Hout schaven: hoe ga je te werk?
Hout schuren: hoe ga je te werk?
Problemen met hout: hoe los je ze op?
Hoe bescherm je hout?
Hoe kies je de geschikte houtsoort?
Wie klust, kan niet om hout heen - zij het nu voor binnen (meubels, interieurbouw, ...) of buiten. Het is echter belangrijk dat je telkens een juiste soort kiest voor je klus. Voor buiten wil je natuurlijk een soort kiezen die alle weersomstandigheden en de tand des tijds zo goed mogelijk kan doorstaan. Waarvoor het hout moet dienen, bepaalt dus grotendeels welke varianten je kan gebruiken. Afhankelijk van het gekozen type, moet je het dan nog beschermen of onderhouden op de juiste manier.
Wat zijn paringstekens en hoe gebruik je ze?
Wie iets maakt uit hout, gebruikt best paringstekens om het overzicht te bewaren en domme fouten te vermijden. In dit artikel geven we een overzicht van deze tekens en hoe je ze gebruikt.
Houtverbindingen voor jou uitgelegd
Houtlijm, schroeven en nagels heeft iedereen wel liggen. Toch kunnen traditionele houtverbindingen goed van pas komen bij kleine en grote klusprojecten. We bespreken er een resem in dit artikel.
Hoe kies en gebruik je houtlijm?
Elke zichzelf respecterende Dobbit-lezer heeft wel houtlijm staan, en met goede reden. In heel wat gevallen is de lijmverbinding zelfs sterker dan het hout. Toch zijn er enkele zaken die je moet weten voor je met houtlijm aan de slag gaat. We zetten een en ander op een rijtje.
Hout buigen: hoe ga je te werk?
Wie vaak in zijn of haar atelier vertoeft, oefent beter regelmatig diverse technieken om ze in de vingers te houden. Zo bedachten wij een leuk project om zowel hout buigen én hout fineren mee te trainen: de gebogen klok. Met enkele triplexplankjes, lijm, fineer en een uurwerk, tover je een leuke eyecatcher voor de woonkamer uit je mouw.
Hout schaven: hoe ga je te werk?
Als je vaak met hout werkt, is het handig om te leren werken met een blokschaaf. Werk je liever elektrisch, dan is een schaafmachine eveneens een verstandige aankoop. Een deur die te veel gezet is, een raam dat bijgeschaafd moet worden of een parketvloer die niet volledig effen is. Je pakt het voortaan zonder problemen aan.
Hout schuren: hoe ga je te werk?
Ga je hout schilderen, behandelen, of wil je gewoon een mooi, vlak resultaat bekomen? Dan moet je schuren. Schuren kan je met de hand of machinaal. In dit artikel lichten we de verschillende mogelijkheden toe en geven we mee waarop je moet letten wanneer je een schuurmachine kiest en hanteert.
Problemen met hout: hoe los je ze op?
Heb je een slecht onderhouden raamkozijn waarvan de verf bladdert? Een oude tafel uit het tuinhuis die ten prooi gevallen is aan houtrot? Een vintage kast op de kop getikt die aangetast blijkt door houtworm? Zolang het hout niet tot in de kern werd beschadigd, is de kans groot dat alles nog te redden valt. We sommen enkele tips op om vaak voorkomende problemen met hout op te lossen.
Hoe bescherm je hout?
Toegegeven, buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren is tegenwoordig steeds vaker in pvc of aluminium. Voor andere toepassingen, zoals schuttingen, tuinhuisjes, trappen, parket en meubelen, blijft hout het populairste materiaal. Hout is warm en heeft een natuurlijke uitstraling. Een perfect tegengewicht voor koelere, strakkere materialen. Wil je jouw hout mooi houden, dan moet je het wel op een degelijke manier beschermen. Met wat? Dat lees je hier!