VochtweringswerkenPremium

HET DOE-HET-ZELF STAPPENPLAN TEGEN OPSTIJGEND VOCHT


1. het voorbereidende werk
2.optimale injectiegaten en boorgatenpatroon
3.injecteren silcores rx80 gel
4.afwerking van uw behandelde muren

BESTEL NU JE STARTERPAKKET (€152,10)

1. HET VOORBEREIDENDE WERK

Schade en mogelijke vochtoorzaken

Een vochtige muur kan verschillende oorzaken hebben: lekkende leidingen, condensatie, hygroscopische zouten enz. Vochtschade is dus niet in alle gevallen te wijten aan opstijgend grondvocht. De behandeling van de muur varieert naargelang de oorzaak. Controleer dus steeds of er naast opstijgend vocht nog andere oorzaken zijn die de vochtproblemen veroorzaken. Neem ook voor elke vochtoorzaak vervolgens de gepaste maatregelen.

De voorbereidende werken

injectiegel

Een goede voorbereiding is cruciaal: zo komt men tijdens de behandeling met de injectiegel Silcores RX80 niet voor verrassingen te staan. Tijdens de voorbereiding van de behandeling tegen opstijgend grondvocht gaat men als volgt te werk:

  • Verwijder eventuele plinten of lambriseringen
  • Verwijder eventuele bepleisteringen tot op minimaal 50 cm boven de vocht- en/of zoutwaarnemingen
  • Controleer de aanwezigheid van leidingen en kabels in de muren

2.OPTIMALE INJECTIEGATEN EN BOORGATENPATROON

Controleer de vloer- of grondniveaus langs beide zijden van de muren die u wilt behandelen. Indien één niveau hoger is dan het andere moet er geïnjecteerd worden boven het hoogste niveau. Zo kan men zijdelings indringend vocht voorkomen.

Optimale injectiegaten en boorgatenpatroonDe zone tussen het laagste vloerniveau en de geïnjecteerde voeg dient voorzien te worden van bv. een waterdichte bepleistering. Als zo'n bepleistering niet wordt geplaatst kan er nadien een vochtbrug via later pleisterwerk ontstaan. Houd bij het bepalen van de hoogte van de injectie ook rekening met eventuele veranderingen aan de situatie van het gebouw in de toekomst, zoals het verhogen van een aanpalende oprit.


Bij muren met vol metselwerk (bv. baksteen, volle betonblokken) wordt loodrecht in de eerste horizontale mortellaag boven het hoogste vloerniveau geboord. Bij muren met hol metselwerk (bv. snelbouw) wordt vlak boven die voeg geboord.

loodrecht op de voegVolle muren, dat wil zeggen muren zonder spouw, kunnen langs één zijde geboord worden. Om dat te doen boort u gaten met een diameter van 14 mm, loodrecht op de voeg. U boort om de 10 cm een boorgat, door de volledige dikte van de muur min 3 cm.


Dikke muren kunnen, indien mogelijk, langs beide zijden behandeld worden. Zo kan men er beter voor zorgen dat het boorgat zich mooi in de voeg bevindt. Men boort dan langs de twee zijden exact de helft van de dikte van de muur.

Spouwmuren moeten langs beide zijden behandeld worden. Controleer of er zich in de spouw geen mortelafval of puin bevindt, dat kan namelijk een vochtbrug veroorzaken, waardoor vocht van de buiten- naar de binnenmuur getransporteerd wordt. In sommige gevallen wordt ervoor gekozen om tot in de spouw te boren en het mortelafval als het ware mee waterdicht te behandelen.

Een correct boorgatenpatroon
Een correct boorgatenpatroon garandeert een correcte verspreiding van Silcores® RX80 en dus ook een doeltreffende en duurzame injectie. De verspreiding van het product gebeurt best doorheen het voegwerk. Boor dus altijd loodrecht op het muuroppervlak zodat ook achteraan de muur de boorgaten 10 cm van elkaar verwijderd zijn en zich in de voeg bevinden.

 verticale barrièreIndien een deel van de muur niet behandeld wordt, voorzie dan een verticale barrière tussen het behandelde en onbehandelde deel. Zo wordt zijdelingse vochtindringing van het onbehandelde naar het behandelde metselwerk verhinderd. Boor een verticale reeks boorgaten in elke voeg tot op minimaal 50 cm boven de hoogste vochtwaarnemingen.

Indien uitspringende hoeken niet langs de buitenzijde kunnen worden behandeld, moet men die aan de binnenzijde voorzien van verticale barrières. Als het gaat over dunne muren is het ook mogelijk om de hoek te injecteren in waaiervorm. Bij dikkere muren vormt dat een probleem en moeten dus sowieso verticale barrières geplaatst worden.

 uitspringende hoeken

3.INJECTEREN SILCORES RX80 GEL

Injectiepistool laden

Om Silcores RX80 Gel te injecteren in uw vochtige muren kunt u gebruikmaken van het Silcores handpistool. U plaatst de cartouches eenvoudig in het pistool aan de hand van volgend stappenplan:

• Druk op de hefboom en trek de zuigerstang maximaal uit.
• Schroef de injectietuit van het injectiepistool los.
• Schuif de Silcores RX80 cartouche in het injectiepistool.
• Snijd het zichtbare uiteinde van de cartouche open met een cutter.
• Schroef de injectietuit weer op het injectiepistool.
 

Injecteren

Breng de injectiebuis tot op het einde van het boorgat en vul het boorgat volledig met Silcores RX80 Gel. Tijdens het injecteren trekt u de injectiebuis langzaam terug, tot op 1 cm van het muuroppervlak. Dicht de boorgaten aan de oppervlakte af met een cementmortel, bijvoorbeeld de Silcores boorgatenvuller.injecteren

Verbruik

U kunt hier een gedetailleerde verbruikstabel terugvinden om te berekenen hoeveel van de Silcores RX80 Gel u nodig heeft voor het injecteren van uw vochtige muren.

4.AFWERKING VAN UW BEHANDELDE MUREN

Nadat u uw muren geïnjecteerd heeft met Silcores RX80 Gel, gaat de droogperiode van start. Wanneer er voldoende verwarming en verluchting in de ruimte aanwezig is, droogt de muur op aan gemiddeld 2,5 cm muurdikte per maand. Wanneer men een muur wil afwerken voor het einde van de droogperiode, moet men de juiste methode gebruiken. Zo niet, dan kan het vocht zich transporteren naar de nieuw aangebrachte bepleistering.

Men kan op een doeltreffende manier een vochtbarrière creëren tussen de behandelde muur en de afwerkingslaag door middel van het Silcores Barrier Fleece. Na gebruik van dit pleistermembraan kan de muur onmiddellijk afgewerkt worden. Ook de Silcores SaneerMix kan gebruikt worden als zoutwerende barrière. Een troef van dat product is dat de behandelde muur kan blijven 'ademen'.

Silcores Barrier FleeceSilcores SaneerMix

BESTEL NU JE STARTERPAKKET (€152,10)

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine