Hoe gebruik je een hakselaar?
Een hakselaar doet het hakselen dan wel voor jou, er zijn toch een aantal belangrijke aandachtspunten qua veiligheid bij het gebruik van zo'n toestel.
Waarvoor gebruik je je hakselaar?
Een hakselaar wordt in de eerste plaats gebruikt om snoeiafval te verkleinen. Takken, twijgen en wortels van bomen, hagen, heesters en struiken die de toegelaten dikte niet overschrijden, mag je dus allemaal verwerken. Je mag er ook dode bladeren, onbedrukt papier en karton mee verkleinen, om makkelijker te kunnen composteren.
Verhaksel hout altijd als het versgesnoeid is, want droog hout is harder en moeilijker te verwerken. Het hakselen van zachte materialen, zoals afgevallen rijp fruit en groenteafval, heeft geen zin. Die mogen meteen op de composthoop, om er snel te verteren.
Veilig hakselen
Stel je hakselaar vlak en stabiel op. In de tuin, waar een stabiele ondergrond niet altijd evident is, kun je een stevige plaat onder de hakselaar leggen. Verder draag je altijd handschoenen. Er kunnen wel eens takken met doornen tussen het hout zitten. Een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen rondvliegende houtsnippers. Oorbeschermers zijn ook nuttig als je lange tijd zonder te stoppen met de hakselaar werkt.
Stop de takken rustig in de voorziene opening boven aan de hakselaar, telkens het best met het dikste uiteinde eerst. De rest van de tak wordt automatisch door de hakselaar naar binnen getrokken. Je moet lange takken wel steeds wat blijven leiden. Probeer het niet sneller te doen gaan, want zo overbelast je de machine. Takken gaan er stuk voor stuk in, kleiner afval mag je bundelen.
Gebruik de meegeleverde accessoires, zoals bijvoorbeeld een duwstok, om volledige takken veilig in de hakselaar te kunnen duwen.
Veilige hakselaar
Veel machines zijn uitgerust met een vergrendeling die de messen meteen stopt als je de hakselaar opent. Ook wanneer de messen vastlopen, stopt bij de meeste machines de motor. Zo raakt de machine niet oververhit. Ten slotte zorgt een terugslagbeveiliging ervoor dat het ingevoerde snoeihout niet kan worden teruggestoten.
Wat doe je met de snippers?
- bodembedekking: verhakseld hout beschermt de bodem tegen felle zon, slagregen en beperkt de groei van onkruid.
- compost: kleine snippers verteren veel sneller dan grote stukken tuinafval.
- snipperwand: gebruik hiervoor een enkele of dubbele rij palen waartegen je aan beide zijden een afrasteringsdraad of wapeningsnet bevestigt.
- tuinpad: heb je een pad nodig, dan kun je dat aanleggen met verhakseld hout.
MEER WETEN:
> Alles over hakselaars
> Hoe kies je een hakselaar?