Hoe gebruik je een oscillerende multitool?
De multitool is, zoals de naam het al zegt, multifunctioneel gereedschap. Je kan met een en hetzelfde apparaat en de juiste accessoires meerdere klussen uitvoeren. Dat gaat van boren, slijpen, graveren, polijsten tot schuren, zagen en frezen.
Hoe werkt een oscillerende multitool?
Een oscillerende multitool is uitgerust met een kop waarop je verschillende accessoires kan bevestigen om te zagen, schuren, slijpen, frezen, ... Bij het inschakelen maakt de kop een snel oscillerende (heen-en-weer bewegende) beweging van een kleine hoek (meestal tussen 2° en 4°). Dit hoge aantal trillingen per seconde (vaak tot 20.000) maakt het mogelijk om verschillende materialen zoals hout, metaal, kunststof of tegels nauwkeurig te zagen, schuren, schrapen of slijpen.
Door de beweging is het gereedschap erg veelzijdig en veilig, omdat het geen roterende onderdelen heeft. Verschillende opzetstukken kunnen eenvoudig worden verwisseld, waardoor de multitool geschikt is voor uiteenlopende klussen, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen.
Wat kan je met een oscillerende multitool?
Zagen
Bij de kit van je oscillerende multitool zal je vast een of meerdere halfronde segmentzaagbladen terugvinden. Hiermee kan je standaard zaagklussen probleemloos uitvoeren: een houten plank of balk afkorten, een metalen of pvc-buis afkorten ... Vaak is er een apart zaagblad voor hout, en een ander blad voor metaal en pvc.
Je zal hoogstwaarschijnlijk ook een of meerdere rechte zaagbladen terugvinden. Dit zijn invalzaagbladen waarmee je, zoals de naam al zegt, invallend in een materiaal kan zagen. Denk aan een uitsparing die je maakt in een balk, of een gat dat je wegwerkt uit een gipskartonnen muur.
Terwijl je vroeger een gutsbeitel nodig had om het overtollige materiaal weg te halen, zet je nu een invalzaagblad op je toestel en maak je de inkeping die je wil. Deze kunnen ook goed van pas komen wanneer je bijvoorbeeld een deur of een kozijn moet afkorten bij het leggen van een nieuwe vloer.
Snijden en uitfrezen
Bij de meegeleverde accessoires van een oscillerende multitool zitten vaak ook hardmetalen segmentbladen met een korrelige rand. Deze dienen om doorheen hardere materialen te snijden, zoals dakpannen, metalen, baksteen, ... Die kan je bijvoorbeeld gebruiken om voegen uit te frezen van een tegel die je wil verwijderen.
Er bestaan ook hardere diamantsegmentbladen, die geschikt zijn voor vorstbestendige voegmaterialen en beton. Deze zitten niet zozeer standaard in het pakket, maar zijn vaak bij te kopen.
Schrapen en steken
Bij het verwijderen van oude tegels of een vast tapijt, zal je sowieso te maken krijgen met lijmresten die je moet verwijderen. Die kan je makkelijk verwijderen met een schraaphulpstuk, dat evenwel vaak in de standaarduitrusting van een oscillerende multitool terug te vinden is.
Een dergelijk hulpstuk kan je ook gebruiken voor het uitschrapen van vuile en versleten siliconenvoegen. Het flexibele plamuurmes kan je tot in de hoek van de leeggekomen tegelplek duwen om alle tegellijm te verwijderen.
Schuren
Is het afschuren van bijvoorbeeld je parketvloer tot in de hoeken lastig met een gangbare schuurmachine, dan kom je met een multitool wel tot in de hoeken en de moeilijker te bereiken plekjes. Dat dankzij de driehoekige schuurvoeten die bij het toestel geleverd worden. Je legt een vel schuurpapier op de schuurvoet. De vellen zijn meestal voorzien van klittenband op de achterzijde, zodat ze eenvoudig aan te brengen zijn op de schuurvoet.
Vervolgens kan je rustig over het te schuren oppervlak bewegen. Voor het schuren van andere materialen zijn andere schuurvellen verkrijgbaar. Er bestaan schuurvellen in diverse korrelstructuren voor het bewerken van hout, aluminium, kunststof, metaal en steen.
Polijsten
Ook polijstwerk kan je zonder problemen uitvoeren met je multitool. Hiervoor kleef je een polijstpad op je schuurkop. Voor het polijsten van materialen als koper en goud zijn de specifieke borstels de beste keuze. Om bijvoorbeeld beschadigingen te voorkomen, kan je voor het verwijderen van oneffenheden op keramiek kiezen voor een zachtere polijstkop.
MEER WETEN:
> Alles over oscillerende multitools
> Hoe kies je een oscillerendde multitool?