Hoe kies je een oscillerende multitool?
Oscillerende multitools zijn uitermate geschikt voor verschillende soorten fijne en middelgrote werkzaamheden, zoals schuren, slijpen en zagen. Die klussen kan je uitvoeren dankzij de vele opzetstukken die je op de kop kan monteren. De kop van dit soort multitool oscilleert: dat wil zeggen dat hij een snelle, zwaaiende beweging maakt. Maar waarop moet je letten bij de keuze voor het juiste toestel?
Aandrijving (accu of snoer)
Als we spreken over oscillerende multitools, gaat het altijd over elektrisch aangedreven gereedschappen op snoer of op accu. Een accu is handig als je mobiel wil werken, een snoer is meer van belang wanneer je constante power nodig hebt.
Vermogen
Het vermogen van een oscillerende multitool op snoer wordt uitgedrukt in watt (W). Dit geeft weer hoe krachtig het toestel is. Bij een multitool op accu let je op de accuspanning, weergegeven in Volt (V). Daarnaast is ook de accucapaciteit (Ah) belangrijk. Dat slaat op hoe lang de batterij kan werken.
Snelheid
Hoe snel je opzetstukken heen en weer kunnen bewegen, kan je terugvinden op de verpakking onder 'OPM', ofwel 'oscillaties per minuut'. Hier wordt meestal een variabele snelheid weergegeven met een minimum- en maximumsnelheid, bijvoorbeeld 10.000–22.000 OPM. Die snelheid is al dan niet traploos instelbaar. Een hoge snelheid komt goed van pas bij zaag- en schuurwerken, terwijl je met een lagere OPM beter kan afsteken en schrapen.
Oscillatiehoek
Naast de snelheid zal de verpakking ook de oscillatiehoek weergeven in graden. Dit slaat op hoe groot de beweging is en zal ook mee de snelheid bepalen.
Accessoirewissel
Of je nu 3, 12 of 20 accessoires hebt bij je multitool, je wil ze handig kunnen wisselen. Bij heel wat toestellen moet je die vastzetten en lossen met een flensmoer. Daar komt dan een (meegeleverde) inbussleutel aan te pas.
Bij de meeste nieuwere toestellen gebeurt de wissel tussen opzetstukken gereedschapsvrij, met een klik- of snelspansysteem met een hendel. Daarbij komt ook nog dat de opzetstukken vaak universeel te gebruiken zijn op multitools van verschillende merken. Deze gestandaardiseerde opzetstukken kan je herkennen aan de stervormige uitsparing aan het bevestigingspunt.
Diepte-instelling
Om te voorkomen dat je met een multitool te diep gaat zagen of snijden, zijn dergelijke toestellen vaak uitgerust met een dieptestop. Dit kan een stuk zijn dat je tussen het opzetstuk en de machine positioneert, waarvan de breedte zal voorkómen dat je te ver in het hout zou zitten. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een kleine stang die je volgens de gewenste diepte kan uitschuiven en vastzetten.
Stofafzuiging
Hoewel de schuurmogelijkheden van een multitool zich meestal beperken tot detailwerk en moeilijk bereikbare plaatsen, zal er hoe dan ook veel stof vrijkomen. Ben je van plan om vaak te schuren met je multitool? Kies dan een toestel dat voorzien is van een stofafzuiging waarop je een (bouw)stofzuiger kan aansluiten. Meestal is dit een bijgeleverd opzetstuk.
Soft grip
Zoals bij elk stuk gereedschap, is het handig dat je er even mee kan werken zonder last te krijgen aan je polsen of aan je handen. Daarom zijn de meeste toestellen uitgerust met een ergonomische soft grip.
Trillingsregeling
Fabrikanten van multitools hanteren tegenwoordig ook vaak een trillingsregeling of antivibratietechnologie, waardoor tijdens de werken de trillingen van het toestel minimaal voelbaar zijn in je hand en arm.
MEER WETEN:
> Alles over oscillerende multitools
> Hoe gebruik je een oscillerende multitool?