GevelsPremium

VEELGEMAAKTE FOUTEN en onderhoud van kaleien

Tips & tricks

Kaleien

Wat zijn enkele veelgemaakte fouten voor-, na- en tijdens het kaleien? Hoe wordt een kaleiproduct onderhouden? In principe is er naar onderhoud toe weinig nodig bij een kaleisysteem, zuiver houden zou voldoende moeten zijn, al is dat gebonden aan de regio en de vervuilingsgraad.

KENNIS EN VOORBEREIDING

Het gebeurt vaak dat foutieve producten gebruikt worden, meestal vanwege verkeerde inlichtingen of een gebrek aan kennis en voorbereiding. Zo houden mensen van de textuur van een kalei, maar niet van de typische vlekvorming, waardoor er bijvoorbeeld snel naar een acrylaatverf gegrepen wordt. Die is heel slijtvast en duurzaam, maar ze is wel erg dampdicht. Dat kan een probleem vormen, zeker bij huizen waar de spouw nageïsoleerd werd.

STEIGER EN ZEIL

Een andere veelvoorkomende fout is een applicatie op het verkeerde moment. Te koude, warme, winderige of vochtige omstandigheden worden het best vermeden. Het wordt daarom aangeraden om na de zon te werken of om de ondergrond met een zeil te beschermen tegen zon, wind en regen. Werk ook niet vanop een hoogtewerker of ladder, maar vanop een steiger.

UITBLOEDINGEN EN GRONDVOCHT

Een gevel kaleien biedt op zich geen oplossing voor zoutuitbloedingen. De zouten zullen door het kaleisysteem heen blijven migreren en zich opnieuw vormen op het oppervlak, zoals bij metselwerk. Veel zout, in combinatie met verzadigde stenen, kan de kalei zelfs beschadigen. Daarnaast wordt het kaleien tot volledig onderaan de gevel afgeraden. Minerale kalei kan grondvocht opzuigen en met zand, grondwater, modder etc. bespat worden bij regen. Opstijgend vocht door kaleien tot onder de waterkerende folie kan dus tot vervuiling en/of vorstschade leiden.

Kaleien
Wacht niet te lang met het basisonderhoud,reinig tijdig en voorkom extra onderhoudswerk

TIJDIG REINIGEN

De meest voorkomende fout die door de woningeigenaars gemaakt wordt, is waarschijnlijk het feit dat er te lang gewacht wordt met het basisonderhoud. Indien er vuil op de gevel aanwezig is en die gevel dan bijvoorbeeld opwarmt in de zomer dankzij de zon, dan zal die in een zekere mate opweken, waardoor het vuil in de gevel zal plakken. Wanneer men dan overgaat tot reinigen, krijgt men dat uiteraard niet meer proper en moet men overschilderen. Tijdig reinigen en onderhouden is dus zeker aan de orde.

ONDERHOUD

BORSTELEN OF SPOELEN

In principe is er naar onderhoud toe weinig nodig bij een kaleisysteem, zuiver houden zou voldoende moeten zijn, al is dat gebonden aan de regio en de vervuilingsgraad. Met een tuinslang spoelen is vaak voldoende. Een hogedrukreiniger kan gevaarlijk zijn omdat een te hoge druk schade kan toebrengen aan de kalei. Bij vervuiling kan er eventueel een lichte zeep gebruikt worden, maar dan wel een product zonder oplosmiddelen. Indien er sprake is van vergroening, moet een desinfectieproduct gebruikt worden. Vernevel zulke producten, laat ze even inweken en borstel of spoel ze dan weg.

VERKRIJTING

Een voordeel aan kaleien, net zoals bij crepi, is dat er een handige manier is om te testen wanneer de muur gereinigd of vernieuwd moet worden. Wanneer men met de blote hand over de muur wrijft en er verkrijting of verpoedering ontstaat op de hand, wijst dat op het feit dat het bindmiddel in de kalei aan het ontbinden is. Op dat moment wordt de muur dus het best gereinigd en kan men een nieuwe laag aanbrengen. Indien de textuur nog goed is en er zich geen verkrijting of verpoedering voordoet, kan een nieuwe laag (geschikte) verf aangebracht worden om de kalei te voeden om zo opnieuw enkele jaren verder te kunnen alvorens een grondig onderhoud nodig is.

Kaleien
Indien de textuur nog goed is, kan een nieuwelaag (geschikte) verf of kalei aangebracht worden

NIEUWE LAAG

Er valt geen vaste periode te definiëren voor wanneer een kaleisysteem aan vernieuwing toe is. Dat hangt uiteraard samen met de omgevingsfactoren en het type materiaal dat gebruikt werd. Bij een pure kalkmortel of een kalkverf zal er, in goede omstandigheden, pas na enkele jaren een nieuwe laag nodig zijn, terwijl dat bij een afwerking met acrylaatgebonden producten of siliconenhars pas na tien jaar of meer nodig zal zijn.

HERSTEL

Er kan een plaatselijk herstel uitgevoerd worden, al hangt de zichtbaarheid van die herstelling af van de gekozen structuur qua kalei. De herstelde plek zal altijd vers materiaal bevatten en de kans is groot dat het zichtbaar zal zijn, aangezien de rest van het materiaal al verweerd is. Het is esthetisch gezien dus meer aangeraden om de schade te herstellen en dan een verflaag aan te brengen op de volledige gevel of muur. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine