RICHTLIJNEN VOOR HET CORRECT KALEIEN VAN BINNENMUREN
KALEI IS GEEN PRODUCT, MAAR EEN TECHNIEK
Kaleien is niet exclusief voorbehouden voor buitenmuren. Een binnenwand kaleien is een originele manier om hem meer uitstraling te geven. Kaleien geeft de muur niet alleen een natuurlijk en authentiek effect, maar draagt ook bij aan een goede vochthuishouding in de ruimte. Enkele tips en tricks voor het correct kaleien in het interieur.
EEUWENOUDE TECHNIEK
Voor een goed begrip: kalei is geen product, maar een techniek. Het slaat op het aanbrengen van een dunne laag kalk- of cementpleister met een kwast. De applicatie met een kwast geeft de behandeling haar typerende streepvormige uitstraling. Het mengsel van zand en kalk is een 100% natuurlijk product dat milieuvriendelijk is, de muren laat ademen, vochtregulerend werkt en schimmelvorming tegengaat. Kalei is van oorsprong gebroken wit. Maar om het even welk kleurpigment kan aan het basismengsel toegevoegd worden. Ook door de korrelgrootte van het zand in het mengsel aan te passen, kunt u de look van de uiteindelijke structuur beïnvloeden. Zelfs de tekening in de kaleiafwerking bepaalt u zelf: u kunt de mortel verticaal, horizontaal of in een kriskraseffect aanbrengen.
WAAROM BINNEN KALEIEN?
Architecten en interieurontwerpers zien heel wat redenen om te kaleien. Om te beginnen is er de look. In landelijke woningen brengt kaleien het rustieke karakter in het interieur. In een moderne woning kan het voor verrassende contrasten zorgen met nieuwe, gladde oppervlakken elders in de ruimte. De bekleding werkt ook oneffenheden in oude muren weg, terwijl een verf ze net zou accentueren.
Voor wie ecologisch of bio-ecologisch bouwt, is kaleien een van de aangewezen afwerkingsmogelijkheden voor de binnenwanden. Het feit dat de kalkmortel dankzij zijn dampopenheid het vochtregulerende vermogen van de binnenwanden in tact houdt, is voor sommige ontwerpers een reden om voor de techniek te kiezen.
GESCHIKTE ONDERGRONDEN
Kaleien kan zowel op een bakstenen ondergrond als op een bepleisterde wand. Een ondergrond in gips is echter uitgesloten, net als geverfde gevels. Om een duurzaam resultaat te krijgen, dienen geverfde gevels volledig proper gemaakt te worden. Het gebruik van een primer op de verf zal geen duurzaam eindresultaat opleveren. De kalk moet immers een verbinding kunnen maken met de minerale ondergrond, en dat liefst zo direct mogelijk. Om die reden vermijdt u ook het best primers op andere ondergronden. Soms zal dat echter niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij een te poreuze ondergrond of ondergronden die plaatselijk niet zuigen.
VERSCHILLENDE TECHNIEKEN
Er zijn verschillende kaleitechnieken in omloop. Een ervan vertrekt van een grondlaag in een kalkmortel. Hierop worden vervolgens in één dag tijd verschillende lagen kalkverf aangebracht. Bij iedere verfbeurt wordt de verf wat meer verdund dan de voorgaande laag. Dit is een duurzame, maar arbeidsintensieve techniek. Ze is ook herkenbaar door het gewolkte effect, omdat de verflagen snel uitdrogen. Een andere methode is kant-en-klare kalkmortels met een blokborstel (papborstel) aanbrengen.