GevelsPremium

Hoe wordt een gevel gekaleid?

Bij deze renovatie werd een deel van de bestaande gevel behouden, maar de oorspronkelijke raamopeningen werden aangepast. Daardoor ziet de gevel er op dit moment niet erg verzorgd uit ... Om die terug een nette en uniforme uitstraling te geven, kan je de oude gevel kaleien. We gebruiken daarvoor een kalkcementmortel en werken die af met een minerale silicaatverf.

 

algemene VOORBEREIDING

test gevel kaleien

Eerst moet de huidige toestand van de gevel bekeken worden. Controleer de staat van de voegen en bakstenen. Check de aanwezigheid van opstijgend vocht en ga na of de muur aangetast is door mossen of algen. Daarnaast test je ook om te zien hoe zuigend de ondergrond is. En ook de kleur van de afwerking wordt meteen gekozen.

Het voorbereiden van de muur moet heel grondig gebeuren, want het is tenslotte de staat van de ondergrond die bepaalt hoe mooi en degelijk onze gevelafwerking zal zijn. Naast het zorgvuldig reinigen en ontmossen van de muur, verwijderen we alle oude uitstekende schroeven. Je haalt het best ook alle obstakels weg, zoals de regenpijp.

 

HERSTELLINGEN

herstelling gevel kaleien

Daarna herstellen we de gevel. Kleine oneffenheden in de baksteen moet je niet wegwerken, want de charme van het kaleien is net een ruw en rustiek karakter. Beschadigde voegen of putten van meer dan een halve centimeter diep, die pak je wel aan.

Gebruik voor het dichten een universele vulmortel die geschikt is voor buiten, want ze moet natuurlijk waterdicht zijn. De kleur van de mortel heeft hier geen belang. Er komt toch een coating over de stenen. Meng het poeder met wat water, en als de vulmortel de gewenste consistentie heeft – hij moet voldoende vast zijn – vul je hiermee de grootste gaten en barsten in de gevel op.

 

VULMORTEL AANBRENGEN

vulmortel gevel kaleien

De muur zelf is nu nog nat van het reinigen. Mocht dit niet het geval zijn, bevochtig je de gaatjes best eerst voor je ze vult, voor een goeie hechting. Het volstaat om het product in de opening aan te brengen en daarna zo glad mogelijk af te strijken, zodat je de vorm van je voeg en steen nog ziet. De vormen en structuren zullen nog aftekenen door de kalei heen. Na de nodige droogtijd borstelen we de muur af om eventuele loszittende stukjes te verwijderen.

 

KALEIEN: VOORBEREIDING

AFPLAKKEN

afplakken gevel kaleien

Voor je begint, zorg je ervoor dat alles netjes afgeplakt is. De naden die de aansluiting vormen met de te behandelen delen worden netjes gevolgd met schilderstape. Leg best meerdere stroken overlappend naast elkaar, zodat je zeker geen vlekken maakt. De grotere stukken – zoals de deur en de ramen – bedek je dan weer vlot met folie. Ook de vloer kan je het best van een beschermlaag voorzien, tegen vallende klodders.

 

IMPREGNEREN

impregneren gevel kaleien

Dan kan je als eerste stap de voorstrijklaag aanbrengen. Dit waterafstotend impregneermiddel dringt diep in de ondergrond door en zorgt ervoor dat de stenen verzadigd geraken. Op die manier worden de aangroei van algen en mos en het optreden van vochtplekken voorkomen én krijg je meteen ook een betere hechting van de volgende laag.

Deze fixatie zorgt namelijk voor een gelijkmatig zuigende ondergrond waardoor je geen vlekken in je kalei zal krijgen. Rol het product onverdund uit op de gevel met een gewone verfrol. De randen doe je met een borstel.

Het gaat om een zuigende poreuze ondergrond, dus het aanbrengen mag royaal gebeuren tot de verzadiging bereikt is. Doe dit wel voorzichtig, zodat het product niet opspat. Er moet rekening gehouden worden met een vereiste droogtijd van minstens een aantal uur, afhankelijk van de weersomstandigheden, dus kan je pas de volgende dag verder werken.

 

MORTEL

Mengen

mengen gevel kaleien

De ideale omstandigheden om een gevelwerk te doen is sowieso ‘drogend weer’. We mogen sowieso geen temperaturen hebben onder de 6 graden, en een relatieve luchtvochtigheid die ook binnen de normen moet blijven. De zomerperiode is dus vaak ideaal.

Het product waarmee de gevel zal worden bewerkt, bestaat uit een cementgebonden modelleermortel die vermengd wordt met water en een bindmiddel. Deze bestanddelen worden in de juiste verhouding bij elkaar gevoegd en gemixt, tot het mengsel vrij smeuïg is. Dit moet dan even rusten, om dan nog eens door te mengen.

 

AANBRENGEN

aanbrengen gevel kaleien

Omdat de verwerkingstijd na het mengen maar ongeveer een half uur is, maak je niet te veel product in een keer aan. Je pakt de muur ook vlak per vlak aan. Met een pleisterspaan smeer je het product op de muur. Op die manier kan je het vlot rijkelijk aanbrengen. Hierbij let je er ook op dit in een kruiselingse beweging te doen. Zo zorg je ervoor dat alle stukjes goed gevuld zijn.

 

STRUCTUUR

structuur gevel kaleien

Eens een vlak zo van een mortellaag voorzien is, ga je dit in structuur brengen met een blokborstel. Daarvoor maak je de borstel herhaaldelijk nat met proper water en strijkt je de mortel af tot bijna op de stenen. Dit doet hij in een horizontale beweging, volgens de lijn van de voegen. De laag vormt zich zo meer naar de vorm van de onderlaag zodat je de onderliggende steenstructuur nog kan zien.

 

Uitdrogen

uitdrogen gevel kaleien

Als de volledige muur van de moddelleermortel voorzien is, haal je meteen het plakband aan de naden weg. Dit doe je omdat de tape niet in de mortel zou vastdrogen. Deze kaleilaag moet nu minstens 4 dagen drogen, alvorens je er de volgende laag op mag aanbrengen.

 

KLEURLAAG

VOORAF

vooraf gevel kaleien

Vooraf moet je eerst alle naden afkitten voor een propere en waterdichte gevelafwerking. Om netjes te kunnen werken, kleef je dus opnieuw schilders­tape langs alle aansluitingsvoegen met de gevel. Dek ook de ramen, deur en dakgoot opnieuw af.

 

OPSPUITEN

opspuiten gevel kaleien

De verbindingen kan je nu gaan opspuiten met een polymeerkit. Polymeerkit heeft de eigenschap om mooi en snel uit te harden, en is ook overschilderbaar en uitermate duurzaam. Je kan de polymeerkit ook zonder problemen laten drogen alvorens je de tape verwijdert. Zelfs als je die pas na een paar dagen weghaalt, zal je nog steeds een mooie strakke naad bekomen. Op die manier verlies je geen tijd om tussen de twee afwerkingslagen opnieuw te moeten afplakken.

Na een ril kit in de naad aangebracht te hebben, strijk je die mooi glad af met de vinger (of met een kitlepel). Gebruik een kleurvariant die wat aansluit bij de eindkleur zo zal de naad er niet zo duidelijk doorschijnen. In dit geval gebruiken we een witte variant, omdat de afwerkingskleur vrij bleek is.

 

HECHTING

hechting gevel kaleien

Omdat de polymeerkit meteen overschilder­baar is, kan je daarna onmiddellijk overgaan tot de afwerkingslagen. Omdat die goed zouden hechten op de kalei is hiervoor een extra fixatielaag nodig. Deze primer wordt vermengd met de eerste verflaag, waardoor twee vliegen in één klap geslagen worden!

Het is wel belangrijk de verf met niet meer dan 10% primer te verdunnen, zodat die nog voldoende hecht en dekt. Het geheel moet ook goed doorgemengd worden, voor het op de gevel kan gestreken worden.

 

AANBRENGEN

verfaanbrengen gevel kaleien

Het aanbrengen is zoals schilderen: de randen worden gedaan met een borstel, waarna de verf met een rol op de grote vlakken uitgesmeerd wordt. Met deze minerale verf op silicaatbasis zal de cementmortel beschermd worden. De kristallijne structuur van het silicaat zorgt voor een zeer waterdampopen gevelafwerking.

Ondanks het feit dat de verf zeer dekkend is, is het toch nodig om ze goed vettig aan te brengen, want na het uitrollen moet ook deze laag nog eens nagestreken worden met de blokborstel. Zo komt de streepstructuur terug naar boven en verkrijg je het karakter van een kaleiafwerking.

 

Eindlaag

eindlaag gevel kaleien

Het schilderen gebeurt steeds vlak per vlak, omdat de aangelengde eerste laag relatief snel uitdroogt en je er anders moeilijk de strepen nog in krijgt. Op zich is er geen risico dat je deze vlakken in de eindafwerking zal zien, want de minerale verf is zeer mat, waardoor de kans hierop miniem is.

Na 8 à 12 uur, dus de dag erna, kan hierop dan de tweede afwerkings­laag worden aangebracht.Deze laag hoef je niet te mengen met een hechtingsmiddel en kan dus onverdund tegen de gevel, aangezien de hechting via de eerste laag al verzekerd is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine