LijmenPremium

STOFARME LIJMEN WORDEN STEEDS BELANGRIJKER

Inspelen op de trends in de tegelmarkt is een must

stofvrij lijmen

Het gamma van tegellijmen wordt steeds uitgebreider en complexer. Naast de traditionele lijmsoorten komen er steeds meer varianten op de markt. Zo wordt vandaag het gebruiksgemak van de installateur of het gebruik van grootformaattegels steeds meer in rekening gebracht. U maakt de consument wegwijs in het brede gamma door gebruik te maken van een duidelijke presentatie per toepassing, in combinatie met tegelsoorten of informatieborden.

EUROPESE CLASSIFICATIE
Lijmtypes kunnen nog eens onderverdeeld worden in de klassen normale lijm en verbeterde lijm. Bij de verbeterde lijmen onderscheiden we:
T: thixotrope lijm (d.w.z. lijm met beperkte afglijding);
E: tegellijm met verlengde open tijd;
F: tegellijm met snelle binding en uitharding.

Sinds enkele jaren worden cementgebonden lijmen daarnaast ook onderverdeeld volgens de vervormbaarheid van de lijm:
S1: de lijm kan een vervorming aan van 2,5 tot 5 mm;
S2: de lijm kan een vervorming aan van meer dan 5 mm.

Voorbeeld: C2TE S1 is een vervormbare, cementgebonden tegellijm met beperkte afglijding en een verlengde open tijd.

VERSCHILLENDE TYPES

Cementlijm

Cementlijm is opgebouwd uit hydraulische bindmiddelen, minerale toeslag stoffen en organische toevoegingen. De lijmverbinding komt tot stand wanneer het cement in contact komt met water. Cementlijm is de meest voorkomende tegellijm, inzetbaar voor tal van toepassingen en prijsmatig interessant. C-lijmen worden, afhankelijk van hun samenstelling, in verschillende lijmdiktes aangebracht. Deze lijmvariant is ook geschikt om oneffenheden uit te vlakken.

Dispersielijm

Dispersielijm is een mengsel van organische bindmiddelen in de vorm van polymeren in een waterige dispersie, met organische toevoegsels en fijne minerale toeslagstoffen. D-lijm is een lijm in pastavorm die niet gemengd moet worden met water. De lijmverbinding komt tot stand door de verdamping van de vloeistof die de lijm al bevat. Deze lijm kan enkel binnen gebruikt worden voor verticale toepassingen en wordt het best niet gebruikt op een niet-absorberende ondergrond. Verder verlijmen dispersielijmen perfect keramische tegels op diverse ondergronden zoals kalkzandsteen, gipsplaten of hout. Een nadeel is dat grootformaattegels moeilijk te verlijmen zijn door de trage doorharding. De lijm wordt voornamelijk door particulieren gebruikt vanwege het gemak (niet mengen, geen stof, geen zware verpakkingen), maar zou door professionelen perfect gebruikt kunnen worden voor kleine herstellingen.

Reactielijm voor specifieke toepassing

R-lijmen zijn een mengsel van synthetische harsen, minerale toeslagstoffen en organische toevoegsels die verharden door een chemische reactie. De lijm wordt, naast de lijmfunctie, ook vaak gebruikt als voegmiddel. Reactielijm wordt meestal gebruikt voor meer specifieke en extremere omgevingen zoals: zwembaden, voedingsindustrie, industrie ... De reden hiervoor is dat deze lijm chemisch resistent en kleurvast is. Wanneer deze lijmen eenmaal aangemaakt zijn, kunnen ze niet meer opnieuw gebruikt worden.

TRENDS EN TENDENSEN

Stofarme tegellijmen

Stofarme tegellijmen komen steeds meer aan de oppervlakte. De lijmen zijn opgebouwd uit dezelfde componenten als de klassieke tegellijmen, met het verschil dat er een substantie wordt toegevoegd die het stof bij elkaar houdt. De stofarme tegellijmen hebben meer draagkracht en laten toe om grotere en zwaardere tegels te bevestigen aan de wand. Daarnaast draagt een stofreductie bij aan propere werkomstandigheden, waardoor de werkomgeving sneller opgeruimd kan worden en de gebruiker minder stof inademt. Stofarme lijmen hebben een iets hogere kost, maar die meerkost is perfect te verantwoorden.

Flexibele lijmen

Flexibele lijmen worden steeds belangrijker door de groeiende vraag naar grootformaattegels. Dat kunnen tegels van 3 m² zijn. Hoe groter de tegel, hoe meer deze kan uitzetten of krimpen, deze bewegingen moeten opgevangen kunnen worden door de tegellijm. Flexibele tegellijm is ook geschikt om tegels te plaatsen op een verse chape van een tot drie dagen oud.

Flexibele lijm

Lichtgewicht lijmen

Naast stofarme tegellijmen en flexibele lijmen is er ook de opkomst van lichtgewicht lijmen, die al dan niet stofarm zijn. Deze lichtere lijmen zijn niet enkel makkelijker te transporteren, maar zijn ook meer geschikt voor extremere toepassingen (niet-vlakke ondergronden, applicatie op hout en oude tegels …). Door het gebruik van lichtgewicht tegellijmen hoeft de gebruiker minder inspanningen te doen, de lijm heeft een hogere draagkracht en men komt aan een lager gewicht per zak, meestal 15 kg. Er kan evenwel evenveel oppervlakte mee betegeld worden als met een zak van 25 kg.

Ecologische lijmen

Ook het belang van ecologische lijmen blijft stijgen, dit zijn lijmen met een verlaagd CO2-gehalte. In deze lijmen wordt cement vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Het zorgt er tevens voor dat het product minder agressief is voor de huid van de gebruiker.

PRESENTATIE VAN HET AANBOD

Indeling volgens toepassing

Wanneer u een volwaardig assortiment in huis haalt, is het interessant om alle zaken per merk te presenteren. Wanneer er geen volledig assortiment voorhanden is, kan er geopteerd worden voor een indeling volgens toepassing (binnen/buiten, horizontaal/verticaal, tegelgrootte, type ondergrond, type tegel ...). De mechanische en de chemische belasting kunnen eveneens als parameters gebruikt worden. Vandaag wordt er meer en meer geprobeerd om de lijmen tussen of naast de tegels te plaatsen. Zo ziet men direct de lijm staan en wordt de keuze tussen de lijmsoorten sterk vereenvoudigd tot de producten die door de producent naar voren worden geschoven.

Soorten verpakking op voorraad

Het ideale assortiment varieert naar de specificaties van de winkel, het profiel en het type klanten. Met verpakkingen van 5 en 15 of 25 kilogram komt u zo veel mogelijk tegemoet aan de verschillende werfomvangen. Voor dispersielijmen kiest u verpakkingen van 4 tot 18 liter. Verpakkingen met duidelijke instructies en gebruiksaanwijzingen zijn zeker een meerwaarde voor de gebruiker.

Aandacht voor primers

Bij de huidige generatie van tegellijmen zijn primers niet altijd noodzakelijk. Sterk zuigende ondergronden hebben wel nood aan een primer. Zo niet, dan zou het vocht in de lijm te veel in de ondergrond trekken, waardoor de lijm uitdroogt en niet goed zal hechten. De voorbehandeling heeft tot doel de draagkracht van het hechtingsoppervlak te vergroten. Voor wanden of vloeren, binnen- of buitenwerk en alle mogelijke situaties zijn er voorbehandelingsmiddelen.

CROSSSELLING

Crossselling wordt pas interessant als u kunt samenwerken met enkele tegelfabrikanten. Op die manier kan een totaalpakket aangeboden worden waarbij de klant tegels, inclusief de geschikte lijm, lijmkam, kruisjes en ander toebehoren, kiest. Dit is voor de klant een serieuze meerwaarde, maar is in de praktijk moeilijk af te spreken met de tegelleveranciers. 

Met medewerking van BASF, Bison, Knauf, Rectavit, Sika, Soudal en Weber

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine