SPEEL IN OP BAKTREND MET NAUWKEURIGER WEEGSCHALEN
Gezondheidstrend en baktrend bepalend voor aankoopgedrag
Keukenweegschalen maken deel uit van de categorie huishoudapparatuur en kenmerkend voor deze categorie is de matige betrokkenheid van het klantenpotentieel: echte fans, die reikhalzend uitkijken naar de lancering van een nieuw model, zijn er - enkele uitzonderingen buiten beschouwing gelaten - niet echt. Betekent dit dan dat er in die productgroep weinig of niets beweegt? Helemaal niet. De consument verandert en met hem ook het aankoopgedrag. Daar spelen fabrikanten van onder meer keukenweegschalen handig op in.
WAAROM VERVANGEN?
Mensen halen een keukenweegschaal in huis omdat die nu eenmaal onmisbaar is in een gezin waar wordt gekookt en gebakken. Een uitgelezen aankoopmoment is dan ook het moment waarop een koppel gaat samenwonen. In de jaren die daarop volgen, blijft de aandacht van de gezinsleden voor de keukenweegschaal beperkt. Zolang het toestel doet wat moet, namelijk nauwgezet wegen, denkt niemand eraan om het ding naar het containerpark te brengen. Tenzij …
Nieuwe verwachtingen
Een reden om een nieuwe keukenweegschaal in huis te halen, zijn nieuwe verwachtingen van de gebruiker. De vrouw des huizes die plots een passie ontwikkelt voor het zelf bereiden van fijne patisserie bijvoorbeeld. En het succes van die bereidingen wordt natuurlijk in sterke mate bepaald door een precieze dosering van de ingrediënten, en dat vergt een hypernauwkeurige keukenweegschaal.
Kapot
Een tweede reden om de oude keukenweegschaal te vervangen door een nieuw is dat de oude het niet meer doet. Gevallen, gebroken, te zwaar belast en dus kapot.
BASISVEREISTEN
Nauwkeurigheid
Nauwkeurig wegen is een olympisch minimum, al is nauwkeurigheid een relatief begrip. Precies 100 g is vandaag heel wat preciezer dan twintig jaar geleden.
Stabiliteit
Een tweede vereiste voor de keukenweegschaal is van praktische aard en heeft ook te maken met veiligheid, namelijk stabiliteit. Dit is de garantie dat wat men op de weegschaal zet er ook op blijft staan. Wel of niet stabiel heeft alles te makenmet het ontwerp van het toestel, waarbij de basisregel is: hoe groter het draagvlak onderaan, hoe kleiner de kans dat de weegschaal en de lading omkieperen.
Compactheid
De compactheidsvereiste heeft alles te maken met een trend die zich al ruim 25 jaar doorzet: kleinere gezinnen, meer alleenstaanden en duurdere woningen maken dat mensen compacter gaan wonen. Logischerwijs is er in die compactere woningen ook minder bergruimte. Voor een keukenweegschaal, een object dat niet dagelijks wordt gebruikt, geldt de compactheidsvereiste des te meer.
Multi-inzetbaarheid
Binnen dezelfde logica past het belang van multi-inzetbaarheid. Een toestel dat men wekelijks of zelfs dagelijks kan gebruiken, verdient gerust een plaatsje op het aanrecht in plaats van ruimte in te nemen en stof te verzamelen in een opbergkast. Dat hebben de ontwerpers van keukenweegschalen goed begrepen en intussen worden keukenweegschalen voorzien van extra gebruiksmogelijkheden, een ingebouwde kookwekker bijvoorbeeld. Voorlopig nog niet echt ingeburgerd zijn de keukenweegschalen met een app die de aanbevolen hoeveelheid ingrediënten automatisch gaat aanpassen aan de hoeveelheid van een ingrediënt dat zonet werd gewogen. Een andere, tijdbesparende troef waarmee veel keukenweegschalen zijn uitgerust is de mogelijkheid om één of meer recipiënten op te slaan als tarragewicht, waardoor de gebruiker altijd meteen het nettogewicht krijgt te zien. Handig is ten slotte een ingebouwde converteerder van volume in kilogram naar volume in liter en omgekeerd. Voor de rest zijn keukenweegschalen vooral een no-nonsenseproduct dat moet doen wat moet, namelijk nauwgezet wegen, zonder te veel toeters en bellen.
Digitalisering
Digitale keukenweegschalen vormen vandaag het leeuwendeel in de verkoop van keukenweegschalen. Die werken op batterijen, en de bedoeling is natuurlijk dat die zo lang mogelijk meegaan. Daarom zijn intussen veel keukenweegschalen uitgerust met een zogenaamde sluimerfunctie. Klaar met wegen? Dan dooft het display na enkele minuten uit. Op dit ogenblik nog een rariteit, maar ze bestaan wel degelijk, dat zijn de keukenweegschalen op zonne-energie. Verdedigbaar? Natuurlijk, al blijft er één tegenargument waar maar weinig tegen in te brengen valt: de meest courante plek om een keukenweegschaal op te bergen is een opbergkast. En als je de deur van die kast dichtdoet, is het er stikdonker en komt er van opladen weinig in huis. Dat de display bij het volgende gebruik niet oplicht bij gebrek aan energie, kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.
WIE ZIJN DE 'INTENSIEVE GEBRUIKERS'?
Gezondheidsfocus
Vanouds zijn de Belgen een volk van bourgondiërs: we genieten met volle teugen en happen van spijs en drank. In een dergelijke keuken komt er geen weegschaal aan te pas, en wordt alles gedoseerd in termen van snuifjes, scheutjes, klontjes of een handvol. Dat blijft zo, maar meer en meer mensen eisen, onder invloed van de gezondheidstrend, een rigoureuze controle over wat ze eten. De ingrediënten worden dan met een bijna wiskundige precisie afgewogen. Dat is een eerste groep van 'zware gebruikers van keukenweegschalen'.
Dessertliefhebbers
Een tweede groep zijn de 'thuisbakkers en dessertmakers', omdat bij de bereiding van gebakjes of een ander dessert een perfect juiste dosering van de ingrediënten cruciaal is. Zo niet is het gebak te hard of te kruimelig,en het dessert te slap of flauw van smaak.Om die precisie te bereiken, is een tot op de gram nauwkeurige keukenweegschaal onontbeerlijk.
INNOVATIES
Door de jaren heen wordt natuurlijk wel de vormgeving van een weegschaal aangepast aan de heersende schoonheidsnormen, maar de grootste vernieuwing blijft gefocust op de essentie van de zaak: zo juist en nauwkeurig mogelijk wegen. Die norm is vandaag: per 0,1 gram nauwkeurig. Een onvermijdelijk minpuntje van deze uiterst precieze keukenweegschalen is dat ze beperkt zijn in het maximumgewicht dat ze kunnen torsen. Dit maximale gewicht is bij deze precisieapparatuur veelal beperkt tot om en bij 500 g.
SERVICE?
Keukenweegschalen zijn geen serviceproduct, of toch niet in die mate dat de gebruiker van een keukenweegschaal wordt aanbevolen om elk jaar zijn weegschaal eens binnen te brengen, bijvoorbeeld om die even te laten herijken. Als er al een serviceaspect is, dan gaat het veelal over garantie en 'dienstverlening bij gebeurlijke ongevallen': een schaal die breekt of het afleesscherm dat niet meer leesbaar is.