HoutbouwPremium

‘Belofte van het Jaar’ Mobble wil impact realiseren in sector van modulaire houtskeletbouw

“We staan mee aan de wieg van een belangrijke innovatie”

belofte van het jaar mobble
Doordat alle modules reeds in het atelier worden gebouwd, wordt de tijd op de werf beperkt

Modulaire houtskeletbouw. Dat is de sector waarin het Eeklose bedrijf Mobble van Kristof de Jaeger actief is. En de innovatieve aanpak legde de onderneming geen windeieren. Niet alleen verdrievoudigde de omzet in 2024, onlangs won Mobble ook de titel ‘Belofte van het Jaar’, in het kader van de uitreiking van de Gouden Baksteen door Bouwunie. Hoog tijd dus voor een gesprek over de pioniersrol, het gevulde orderboekje ondanks de laagconjunctuur in de bouwsector en de plannen voor de toekomst.

Modulaire bouwers

Mobble is afgeleid van Modular Building Block en legt al meteen uit hoe het Eeklose bedrijf te werk gaat. “Wij zijn modulaire bouwers”, steekt vennoot Kristof de Jaeger van wal. “We bouwen met andere woorden ecologische, duurzame en modulaire woningen. Dat doen we met ons team van vijftien medewerkers, verspreid over het bureel en het atelier. Projecten splitsen we op in een of meerdere modules die volledig in ons ruime atelier afgewerkt worden, inclusief technieken, keuken, badkamer, vloer en in sommige gevallen ook al klaar geverfd. Eens die modules volledig afgewerkt zijn, gaan ze op transport richting de bouwplaats waar we inmiddels de fundering en ondergrondse leidingen voorzagen. Ter plaatse koppelen we de modules aan elkaar.”

installatie op de werf
Hoe meer modules er nodig zijn, hoe langer de installatietijd op de werf

Kortere doorlooptijd

Ecologisch en dan ook nog modulair bouwen heeft een aantal voordelen ten opzichte van de klassieke manier van bouwen. “De doorlooptijd is wel het grootste voordeel, althans toch volgens onze klanten. Aangezien we zoveel tijd besteden aan de werkvoorbereiding en het grootste deel van de werkzaamheden in ons atelier kunnen uitvoeren, is de tijd die we op werven doorbrengen bijzonder beperkt. Een gemiddelde woning bij ons beslaat zo’n 140 vierkante meter. Daar bouwen we in ons atelier zo’n vier maanden aan."

"Op de werf zelf hebben we nog een viertal weken nodig om alles aan elkaar te koppelen en de detailbinnenafwerking te verzorgen. Een zorgwoning die veelal uit één module bestaat, plaatsen we op één dag. Vorig jaar plaatsten we een project van negen modules. Dan neemt de installatie op de werf vanzelfsprekend wat langer in beslag.”

Inschuifhuis

Modulair bouwen kan zowel in de stad als op het platteland. “In een stad wordt nogal eens moeilijk gedaan over de inname van het openbaar domein voor containers of stellingen. Vaak ben je ook actief in een LEZ-zone waardoor heel wat aannemers het niet langer zien zitten om in een stad aan de slag te gaan."

"Onlangs hebben we een zogenaamd ‘inschuifhuis’ geplaatst. Het ging om een niet renoveerbare rijwoning die we hebben gesloopt en vervangen door een modulaire woning. Het grote voordeel voor de eigenaar was dat hij tot het allerlaatste moment kon blijven wonen in zijn huis en amper enkele weken moest wachten vooraleer hij in zijn nieuwe woonst kon intrekken. Dat is uiteraard een enorm verschil met een klassiek gebouw waarbij je toch al snel anderhalf jaar verder bent.”

inschuifhuis mobble

Doordat de aanbouw vooral in het atelier gebeurt, is de firma minder onderhevig aan het weer

Timing en budget onder controle

Het klantenbestand van Mobble bestaat momenteel vooral uit particulieren maar er is ruimte voor diversifiëring. “Onze huidige klanten willen vooral ontzorgd worden”, aldus de Jaeger. “En ze willen zeker zijn van de timing. Aangezien we heel wat tijd spenderen in ons atelier, zijn we nauwelijks of niet onderworpen aan de grillen van het weer. Daardoor verloopt het hele proces efficiënter en houden we zowel timing als budget beter onder controle. Daarnaast is het ook zo dat wij aanspreekpunt voor alles zijn: we voorzien alle technieken, plaatsen de keuken, het sanitair …

"Onze klanten hebben immers geen tijd of zin om met verschillende aannemers te werken of de werkzaamheden te coördineren.” Toch is het de bedoeling om in de toekomst te diversifiëren qua klanten en ook voor projectontwikkelaars aan de slag te gaan.

Als een architect niet mee is in het modulaire verhaal, zal de eindklant ook niet volgen

Op maat

Modulair bouwen staat bij Mobble dan ook niet gelijk aan gestandaardiseerd bouwen, waarbij telkens dezelfde reeks modules worden afgeleverd. “En dat heeft deels te maken met onze geschiedenis. Mobble bestaat ongeveer vier jaar maar ontstond uit de firma Inhout die twintig jaar geleden werd opgericht. Inhout is gespecialiseerd in houtskeletbouw en het gebruik van duurzame en ecologische materialen bij renovatie- en nieuwbouwprojecten."

"Vijf jaar geleden kwamen ze in contact met de Universiteit Gent voor een project rond modulair en aanpasbaar bouwen. Het resultaat was de start van de eerste modules. Toen de vraag zo sterk steeg, hebben we besloten om een nieuwe firma op te richten. En dat werd Mobble."

mobble aanbouw van huizen
De keuze tussen maatwerk en standaard modules was voor Mobble aanvankelijk een zoektocht

"We zijn dus ontstaan uit een bedrijf dat sowieso maatwerk voorzag voor haar klanten. Maar toegegeven, de keuze tussen maatwerk en standaard modules was voor ons aanvankelijk een zoektocht. Uiteindelijk hebben we ervoor geopteerd om aan onze klanten maatwerk aan te bieden maar wel volgens een gestandaardiseerd productieproces. Ook onze wand- en vloeropbouwen zijn vaak hetzelfde. Verschillende redenen waren de oorzaak van die keuze."

"In eerste instantie is de Belg geen vragende partij voor gestandaardiseerde woningen of modules. Die wil graag zelf kunnen kiezen. Ten tweede zijn er de bouwvoorschriften. Wat in Eeklo kan, is daarom niet in Gent of Antwerpen mogelijk. En tot slot zijn er de projecten waarbij maatwerk de enige optie is, bijvoorbeeld in het geval van de inschuifhuizen.”

Niet duurder

Efficiënter en dus sneller. Maar is modulair bouwen ook goedkoper dan traditioneel bouwen? “Op vandaag kunnen we gerust zeggen dat we zeker niet duurder zijn dan onze collega’s die woningen op de klassieke manier optrekken”, verzekert Kristof de Jaeger. “Spreken we over grotere aantallen gebouwen, dan is onze manier zeker een stuk goedkoper omdat we net dan de standaardisering kunnen gebruiken en betere condities bij onze leveranciers krijgen omdat we meer materialen bestellen.”

aanbouw is niet duurder
Naast het gebruik van ecologische materialen, wordt ook ingezet op een duurzame relatie met de partners

Geen transportschade

Bijzonder aandachtspunt in de sector van modulair bouwen is het transport. De (omvangrijke) modules moeten nu eenmaal ter plaatse geraken en eenmaal op de werf aangekomen, moeten ze nog op de juiste plek gehesen worden. “Onze manier van modules bouwen, is vrij uniek. We starten met een karkas in gelaagd hout dat ervoor zorgt dat het geheel zeer stijf is. Daardoor ontstaat er ook geen schade aan toestellen of binnenafwerking tijdens het transport. Vorig jaar realiseerden we zelfs een project dat werd uitgevoerd met buitenbepleistering. Ook die werd in ons atelier aangebracht en ondervond geen enkele schade tijdens het transport."

"Gelet op de omvang van onze modules spreken we uiteraard steeds over nachtelijke transporten waarvoor we een gespecialiseerde firma inschakelen. Want ook dat is voor mij een onderdeel van duurzaam ondernemen. Uiteraard gebruiken we ecologische materialen maar een duurzame relatie met je partners is voor mij even belangrijk. We gaan niet constant shoppen en zoeken naar de goedkoopste. We hebben een beperkt bestand van leveranciers en partners waarmee we graag en vaak samenwerken.”

transportschade mobble
Door het gelaagde hout waarmee gebouwd wordt, is het geheel zeer stijf waardoor het makkelijk te transporteren is

Vol orderboekje

En de toekomst oogt mooi, zowel voor de sector van de ecologische modulaire bouw in het algemeen als voor Mobble in het bijzonder. “Onze omzet van 2024 lag met 3,5 miljoen euro drie keer zo hoog als die van een jaar ervoor. En ook 2025 ziet er veelbelovend uit. Vandaag de dag wordt er steen en been geklaagd in de bouwsector, ook de projectmarkt, maar vooralsnog hebben wij daar geen last van. Ons orderboekje is voor dit jaar volledig vol. Volgens mij heeft dit alles te maken met onze manier van bouwen."

"Ook de grote ondernemingen zijn momenteel volop op zoek naar innovatie. Per slot van rekening bouwt de klassieke sector nog altijd op de manier waarop we vijftig jaar geleden bouwden. En dat is totaal voorbijgestreefd, er is dringend nood aan verandering. Nederland vormt daarbij de leidraad. Daar wordt immers al heel veel modulair gebouwd.”

Modulaire houtskeletbouw kan een rol spelen in de snelheid waarmee de komende jaren moet gebouwd worden

Mee in het verhaal

Die nood aan innovatie ligt volgens Kristof de Jaeger van Mobble aan de grondslag van de vaststelling dat de sector van modulaire houtskeletbouw in de lift zit. “Nu is inderdaad het moment. Met Mobble zijn we al vijf jaar actief in de sector en we merken een groot verschil met onze beginjaren. Destijds waren de klanten daar niet klaar voor. Een van de grote veranderingen in de loop der jaren was de mindset van de architecten. Is die niet mee in het verhaal, dan mag je nog zo’n mooie businesscase hebben, de eindklant zal niet volgen."

"Maar dat is vandaag dus helemaal anders. We werken intensief samen met enkele architecten die niet alleen ons systeem kennen, maar ook overtuigd zijn van de meerwaarde ervan. Dat is de reden waarom ik af en toe gastcolleges verzorg bij KU Leuven of Odissee om ook de studenten al een beetje warm te maken voor modulair bouwen. Dat wil niet zeggen dat modulair op termijn de klassieke manier zal vervangen, verre van. Maar ons systeem heeft zeker zijn plaats op de bouwmarkt, zeker rekening houdend met het feit dat er tegen 2035 maar liefst 500.000 nieuwe woningen moeten opgetrokken worden.”

Belofte van het Jaar

Die pioniersrol en die aantoonbare meerwaarde van modulair bouwen lagen mee aan de basis van de verkiezing van Mobble tot ‘Belofte van het Jaar’ in het kader van de uitreiking van de Gouden Baksteen door Bouwunie. “Na onze pitch voor een jury werden we samen met een ander bedrijf geselecteerd. Vervolgens mocht het publiek stemmen. Die telden voor de helft mee, net als de stemmen van de vakjury. En uiteindelijk bleek dat wij de trofee mee naar huis mochten nemen."

"Voor ons is die winst belangrijk als erkenning van de voortrekkersrol die we spelen. We namen met Mobble immers zeker niet de gemakkelijkste weg. Mijn vennoot Maarten en ikzelf zijn immers de enige twee financiers. Het is niet zo dat een of andere grote bouwgroep hier zijn schouders heeft onder gezet. De prijs heeft voor ons wel degelijk een impact, niet zozeer doordat de nieuwe klanten hier nu in grote drommen staan aan te schuiven, maar wel op het vlak van erkenning in de sector. Het maakte ook wel wat media-aandacht los.”

belofte van het jaar mobble
Voor Mobble is de overwinning van 'Belofte van het Jaar' belangrijk voor de voortrekkersrol die ze spelen

Impact realiseren

En tot slot een blik richting de toekomst, zowel voor de sector van modulaire houtskeletbouw in het algemeen als voor Mobble in het bijzonder. “Het groeipotentieel van de sector kan nauwelijks overschat worden. Zoals gezegd, moeten er nog heel veel woningen gebouwd worden. Aan de andere kant vallen veel gebouwen moeilijk te renoveren. En snelheid is een thema. Met andere woorden, modulaire houtskeletbouw kan hierin zeker een rol spelen, zowel op de particuliere als op de projectmarkt. En wat Mobble zelf betreft, willen we vooral ons steentje – foute woordkeuze – bijdragen aan het realiseren van impact. Het zou leuk zijn om over een tiental jaar te kunnen vaststellen dat we mee aan de wieg hebben gestaan van een belangrijke innovatie in een op zich verouderde sector.”

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jan De Naeyer

Meer weten over

Vier 40 jaar Aquaplan met ons!Krijg een GRATIS emmer bij aankoop van een Aquaplan productMeer infochevron_right

Gerelateerde artikels

The mobble

Rijd solar decathlon. in deze competitie – die dit jaar plaatsvond inten van over de hele wereld uitgedaagd om een energiezuinig en duurzaam gebouw te ontwerpen, bouwen en bewonen. in juli werden de creaties in boedapest op tien wedstrijdonderdelen getoetst. zeven daarvan werden beoordeeld door een jury; voor de overige drie – comfort, elektrische energiebalans en effi­ciëntie van systemen – waren metingen doorslaggevend. het circulair bouwsysteem van de gentse studenten, bijgenaamd the mobble, won uiteindelijk prijzen in vier van de tien categorieën. het best scoorden de studenten op vlak van engineering & construction. in die categorie behaalden ze de hoogste onderscheiding en dus de gouden medaille. daarnaast kwamen er ook nog drie ...

De vierde generatie staat klaar

Het familiebedrijf f. claessens et fils in verviers is bijna honderd jaar oud, maar het heeft nu zijn intrede gedaan in de moderne wereld en zijn toekomst is verzekerd door de achter-achterkleinkinderen van de stichter franz claessens, françois en maxime.

Jong bouwbedrijf bouwt aan een innovatieve en duurzame toekomst

Bildin uit asse streeft ernaar om zich te onderscheiden van andere bouwbedrijven. onder leiding van zaakvoerder jonas willems heeft het bedrijf een heldere visie ontwikkeld, zowel op het gebied van organisatie als op ...

Trappen smet gaat voor optimale prijs-kwaliteitverhouding

Trappen smet uit zulte is al 34 jaar gespecialiseerd in het produceren en plaatsen van trappen en binnendeuren. recent sleepte de firma een schrijnwerk award in de wacht in de categorie ‘trappen’.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine