BuitenschrijnwerkPremium

VinylPlus 2030 baant de weg naar een duurzame pvc-waardeketen

Evoluties binnen het drieledige duurzaamheidsprogramma

VinylPlus 2030 Commitment

Polyvinylchloride, kortweg pvc, is een van de meest gebruikte polymeren ter wereld. Dankzij de lichte maar sterke eigenschappen wordt pvc gebruikt in tal van sectoren zoals de bouw, industrie en zelfs gezondheidszorg. Bovendien kan de kunststof tot wel acht keer gerecycleerd worden. Om dit duurzame potentieel ten volle te benutten, stelde de Europese pvc-industrie het VinylPlus 2030 Commitment op. Deze verbintenis moet betere waarden en normen creëren voor de pvc-productie tegen 2030.

Het circulaire materiaal van de toekomst

Polyvinylchloride is een intrinsiek koolstofarme kunststof. De moleculaire samenstelling van pvc kan worden onderverdeeld in 57% chloor, 38% koolstof en 5% waterstof. Deze unieke kunststof kan verwerkt worden tot zowel harde als soepele vormen, maar biedt ook de mogelijkheid tot innovatie. Zo kan de formule gewijzigd worden om nieuwe toepassingen te creëren met het oog op een verbeterde veiligheid en verhoogde duurzaamheid, zonder concessies te doen aan de technische prestaties.

Open brief van de Vlaamse Bouwmeester: circulariteit
24 artikels
Alles over circulair bouwenOntdek ons digitaal magazine over circulair bouwen
Lees magazinechevron_right
Toepassingsgebieden pvc
Dankzij de lichte maar sterke eigenschappen wordt pvc gebruikt in tal van sectoren zoals de bouw, industrie en zelfs gezondheidszorg (© VinylPlus)

Verschillende studies naar de eco-efficiëntie en levenscyclus van pvc-toepassingen tonen aan dat de prestaties op het vlak van energieverbruik en aardopwarmingsvermogen (GWP) vergelijkbaar zijn met die van alternatieve producten. In veel gevallen resulteert dit zelfs in een lagere CO2-uitstoot en een lager totaalenergieverbruik. Bovendien wordt de ketenlengte van pvc-moleculen niet meetbaar aangetast tijdens het recyclageproces, wat het een gunstig materiaal maakt voor circulair gebruik.

Een uitgebreid platform voor de pvc-waardeketen

De European Council of Vinyl Manufacturers (ECVM) verenigt de leidende pvc-producenten in Europa. Samen met een Europees netwerk van nationale organisaties streven ze naar een duurzaam langetermijnkader voor de gehele pvc-waardeketen. Uit de kracht van deze gebundelde kennis en expertise vloeien duurzame pvc-toepassingen voort, zoals nieuwe innovaties op vlak van afvalbeheer, recyclagetechnologieën en het verantwoord gebruik van additieven.

Organisatie Europese pvc-industrie
Binnen het onafhankelijke samenwerkingsverband van de Europese pvc-industrie vertegenwoordigt Vinyl Belgium de Belgische markt (© VinylPlus)

De Europese pvc-industrie werkt sinds eind jaren ‘90 hard om de duurzaamheidsprestaties van pvc te verbeteren. Onder de noemer van VinylPlus® worden samen gerichte duurzaamheidsprogramma’s opgesteld, die bestaan uit meetbare doelstellingen en wereldwijde acties.

Deze objectieven zijn afgestemd op het meest recente EU-beleid en dragen bovendien bij aan de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties.

Drie pijlers voor de VinylPlus 2030 Commitment

In 2021 ontwikkelde de Europese pvc-industrie een nieuw duurzaamheidsprogramma: de VinylPlus 2030 Commitment. Hiermee tracht de federatie tegen 2030 minstens 1 miljoen ton pvc per jaar te recycleren.

Aan de hand van drie paden, elk onderverdeeld in vier actiegebieden, wordt er enerzijds gefocust op het realiseren van een duurzame pvc-consumptie en -productie, en anderzijds op het creëren van stabiele en transparante partnerschappen om dit einddoel te bereiken en bestendigen.

Drie pijlers VinylPlus 2030
De VinylPlus 2030 Commitment werd opgesteld aan de hand van drie paden, elk onderverdeeld in vier actiegebieden

1. De circulariteit van de pvc-waardeketen opschalen

Met een circulaire waardeketen als globaal doel in de VinylPlus 2030 Commitment moet het pvc-ontwikkelingsproces op alle vlakken geoptimaliseerd worden: van een ecologisch productontwerp en de inzameling van herbruikbare pvc-producten tot geavanceerde sorteer- en recyclagetechnieken en het verantwoord gebruik van recyclaten met oude additieven. Via deze geoptimaliseerde objectieven komen nieuwe hoogwaardige producten tot stand die de circulaire pvc-kringloop bevorderen.

Doelstelling VinylPlus 2030
De VinylPlus 2030 Commitment streeft naar een pvc-recyclage van minstens 1 miljoen ton per jaar tegen 2030 (© VinylPlus)

2. Streven naar CO2-neutraliteit en minimaliseren van de ecologische voetafdruk

Het tweede pad van de VinylPlus 2030 Commitment baant zich een weg naar koolstofneutraliteit door zoveel mogelijk in te zetten op hernieuwbare energie en duurzame grondstofinkoop. Wetenschappelijke benaderingen en efficiënte regelgeving moeten het ecoprofiel van pvc-producten, inclusief hun toeleveringsketens en productieprocessen, optimaal en standvastig verbeteren. Zo kan de impact op de menselijke gezondheid en het milieu tot een minimum gereduceerd worden.

3. Wereldwijde coalities vormen en partnerschappen aangaan voor de SDG’s

De VinylPlus 2030 Commitment draagt transparantie en verantwoordelijkheid tegenover alle belanghebbenden hoog in het vaandel. Op die manier kan een grootschalige samenwerking gefaciliteerd worden tussen maatschappelijke, Europese en mondiale organisaties en gemeenschappen. Dergelijke partnerschappen realiseren de best gecertificeerde en traceerbare pvc-producten en -praktijken, die elk hun bijdrage leveren aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Voortgangsrapport recyclage 2023
Uit het voortgangsrapport van 2023 blijkt dat er in 2022 maar liefst 813.266 ton pvc-afval gerecycleerd werd binnen VinylPlus (© VinylPlus)

De vooruitgang van het circulariteitspad

Circulair cijfermateriaal dankzij RecovinylTM en RecoTraceTM

Uit het voortgangsrapport van 2023 blijkt dat er in 2022 maar liefst 813.266 ton pvc-afval gerecycleerd werd binnen VinylPlus, waarvan 62,4% voor en 37,6% na consumptie. Dit vertegenwoordigde ongeveer 27% van al het geproduceerde pvc-afval in Europa. Sinds 2000 werd in totaal al 8,1 miljoen ton pvc gerecycleerd, dat vooral gebruikt wordt voor flexibele toepassingen en raamprofielen. Dit is goed voor een CO2-besparing van maar liefst 16,2 miljoen ton.

De opvolging van deze data is mogelijk dankzij de innovatieve gegevensverzamelingssystemen van VinylPlus. RecoTraceTM omvat een cyclische dataverwerking tussen recyclers en verwerkers. Zo wordt enerzijds de hoeveelheid gerecycleerd pvc-afval geregistreerd en anderzijds hoeveel gerecycleerd pvc-materiaal gebruikt wordt in nieuwe producten. RecovinylTM houdt deze voortgang bij en controleert, verifieert en rapporteert deze in het kader van de verbintenissen van de Europese pvc-industrie.

RecoTrace werking
RecoTraceTM registreert de hoeveelheid gerecycleerd pvc-afval en hoeveel hiervan gebruikt wordt in nieuwe producten (© VinylPlus)

Innovatieve afvalverwerking en recyclagetechnologieën

Binnen het circulaire pad van de VinylPlus 2030 Commitment werden reeds 31 verschillende herstelopties onderzocht wat betreft innovatieve recyclagetechnologieën. Deze recyclagemethoden bestaan onder andere uit (niet-)conventionele mechanische recycling met speciale functies, het verwerken van afval in andere materialen, afvalscheiding, de recycling van grondstoffen en verbranding met energieterugwinning en materiaalrecycling.

Concreet werd ook een VinylPlus RecoChlor-programma opgesteld, dat toegewijd is aan de pvc-afvalverwerkingsmethodologie voor het terugwinnen en recycleren van chloor uit moeilijk te recycleren pvc-producten. Deze recyclagemethode verhoogt de productie van zoutzuur in rookgasreinigers, waardoor het teruggewonnen zuur kan worden gebruikt voor de recyclage van zware metalen, zoals zink, lood, cadmium en koper.

Het chemische recyclageproces van RecoChlor wordt gerealiseerd door middel van twee grote projecten: RecoSalt en RecoAcid. Terwijl de chemische chloorrecyclage van RecoSalt werkt op basis van een chloorneutralisatietechnologie, genereert RecoAcid extra zoutzuur uit pvc-afval dat niet geschikt is voor mechanische recyclage.

RecoChlor werking
VinylPlus RecoChlor recycleert en wint chloor terug uit moeilijk te recycleren pvc-producten door middel van twee grote projecten (© VinylPlus)

Het VinylPlus Product Label

Om circulariteit ook een prioriteit te geven bij de ontwikkeling van nieuwe pvc-designs, richtte VinylPlus hun eigen labelsysteem op. Dit VinylPlus Product Label kan toegekend worden aan de meest duurzame pvc-producten die tot stand kwamen met het oog op recycleerbaarheid, gerecycleerd materiaal en een hoogwaardige kwaliteit van eindproduct.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten pvc-producenten voldoen aan enkele criteria die het algemene beleid en de productprestaties evalueren.

VinylPlus Product Label

Fabrikanten die het label uitdragen, worden erkend voor hun inspanningen om een zo duurzaam mogelijke pvc-productie na te streven. Het gecertificeerde systeem van het VinylPlus Product Label bevordert de ontwikkeling van traceerbare producten, zodat klanten eenvoudig kunnen kennismaken met een uitgebreid aanbod van kunststofproducten die een hoge duurzaamheidsprestatie kennen.

Naar koolstofneutraliteit en een kleinere voetafdruk

Om koolstofneutraliteit te bereiken, zet VinylPlus zo veel mogelijk in op het gebruik van hernieuwbare energie en de duurzame inkoop van grondstoffen. Zo heeft VinylPlus in ongeveer 7 jaar tijd de energieconsumptie voor de productie van 1 ton pvc-hars met 9,5% weten te verminderen, wat resulteert in een CO2-uitstootreductie van 14,4%.

Voor verschillende pvc-toepassingen leidde dit in de afgelopen jaren tot een gereduceerd energieverbruik met een range van -16% tot -26,6%.

Energieconsumptie VinylPlus
In ongeveer 7 jaar tijd heeft VinylPlus de energieconsumptie voor de productie van 1 ton pvc-hars met 9,5% weten te verminderen (© VinylPlus)

VinylPlus ondersteunt ook diverse sectororganisaties bij het opstellen van geschikte programma’s en indicatoren voor het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Aan de hand van internationale actieplannen of innovatieve methodologieën worden belanghebbenden aangemoedigd om hun milieu-impact te minimaliseren. Een voorbeeld hiervan is de Additive Sustainability Footprint, die het duurzaam gebruik van chemische pvc-additieven proactief beoordeelt en stimuleert.

Wereldwijde dialoog als sleutel tot succes

Om het ultieme uitgangspunt van een duurzame pvc-waardeketen te bereiken, zijn maximale transparantie, verantwoording en betrokkenheid cruciaal. Belanghebbenden worden hiervoor actief betrokken bij de duurzame transitie van de pvc-industrie. Terwijl het duurzaam bewustzijn binnen de sector gestimuleerd wordt via uiteenlopende projecten en campagnes, creëren diverse fora en bijeenkomsten de nodige dialoog. Zo brengt VinylPlus spelers bij elkaar om te werken aan een betere toekomst.

Bron: Vinyl Belgium en VinylPlus

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Suzanne Lazar
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine