KeukenPremium

keuzecriteria en onderhoud keukenwerkbladen

types, aandachtspunten en trends

(© Aro/Coopman Interieur)
Keukenwerkbladen krijgen dagelijkse slijtage, vocht en hitte te verduren. De keuze voor het juiste materiaal is dus van cruciaal belang voor een lange levensduur (© Aro/Coopman Interieur)

Keukenwerkbladen spelen een cruciale rol op het vlak van esthetiek en functionaliteit. Als schrijnwerker/interieurbouwer is het echter belangrijk dat u op de hoogte bent van alle mogelijke materialen, nieuwigheden, trends en opties. Op die manier kan u uw klant correct informeren over de voor- en nadelen van elk materiaal en elke innovatie. Vergeet daarbij zeker ook niet uw klant te informeren over het gebruik en onderhoud van het gekozen materiaal.

het belang van keukenwerkbladen

Niet alleen zijn keukenwerkbladen nuttig bij het bereiden van voedsel, ze moeten ook bestand zijn tegen dagelijkse slijtage, vocht en hitte. Daarom is de keuze van het juiste materiaal een belangrijke beslissing die duurzaamheid, esthetiek en budget in overweging neemt. 

In wat volgt geven we een overzicht van de meest populaire materialen. We benadrukken enkele belangrijke eigenschappen en bieden tevens handige gebruiks- en onderhoudstips voor uw klant:

Keukentrends 2025
16 artikels
Alles over keukenbouwOntdek ons digitaal magazine over keukenbouw
Lees magazinechevron_right

1. Natuursteen

Graniet, marmer, blauwsteen ... zijn al langer een populaire keuze voor keukenwerkbladen vanwege hun slijtvastheid, kras- en hittebestendigheid. Natuursteen bestaat uit 100% natuurlijk materiaal. Dat maakt het duurzaam, maar brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Zo kan het werkblad na jaren gebruik matter ogen en kan vocht dankzij de licht poreuze samenstelling van het materiaal het werkblad binnendringen. 

natuursteen werkblad
Natuursteen is eenvoudig in plaatsing, maar kan zonder goed onderhoud na jaren gebruik matter ogen

Ten slotte is natuursteen voor de keukenbouwer eenvoudig in plaatsing en makkelijk te verwerken. Onderhoud van het werkblad bestaat uit een dagelijkse schoonmaak met vochtige doek en een regelmatige impregnering om de steen waterafstotend te maken.

Onderhoud

De klant doet er goed aan schurende of zure schoonmaakmiddelen te vermijden en gemorste vloeistoffen onmiddellijk weg te vegen. Zuren kunnen de oppervlakken etsen en dof maken. Controleer of het werkblad nog waterafstotend is door er wat water op te spatten. Als het water 10 tot 15 minuten later nog parelt, is het goed. Als het water wordt geabsorbeerd, is het tijd voor een nieuwe impregnering (bij voorkeur jaarlijks). 

marmer keukenblad aanrecht
Marmer is al langer een populaire keuze voor keukenwerkbladen vanwege zijn slijtvastheid, kras- en hittebestendigheid

2. Composiet

Composiet kent veel voorstanders en past in zo goed als elke keuken. Het materiaal combineert natuurlijke en kunstmatige materialen. Het is een materiaal dat grotendeels uit kwartskorrels bestaat, die worden samengebracht met behulp van harsen. Het resultaat is een degelijk materiaal, met een uniforme uitstraling.

De beste eigenschappen van de steen zijn behouden, met als voordeel dat het niet poreus is. De harsen brengen één nadeel mee: ze zijn niet bestand tegen temperaturen hoger dan 180°.

composieten keukenwerkblad
Composiet is niet poreus, maar de harsen brengen één nadeel mee: ze zijn niet bestand tegen temperaturen hoger dan 180°

Onderhoud

Raad een dagelijks onderhoud aan met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct of een oplossing van azijn en water. Vlekken dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden. Schuurmiddelen, schuursponsjes of schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten, raadt u best af.

Direct contact met hete pannen, kookpotten of toestellen dient - zoals eerder vermeld - ten allen tijde vermeden te worden en gezien de krasgevoeligheid van metaalsporen dient de eindklant altijd op een snijplank te werken bij het snijden van ingrediënten.

3. keramiek

Keramiek kent een sterke opgang als materiaal voor keukenwerkbladen. Het materiaal zelf is relatief dun, maar het wordt onder extreem hoge druk en temperatuur op een metalen structuur gezet. Door een afwerking in verstek is het mogelijk een optisch dikker werkblad te krijgen.

keramisch keukenblad
Naast een krasbestendig oppervlak laat keramiek zich kenmerken door een lage poreusheid waardoor het materiaal ook zeer vlekvast is

Het is het duurste materiaal, maar het heeft eigenlijk niets dan voordelen: een ruime keuze aan mogelijke kleuren en tekeningen. Het materiaal is zeer hygiënisch en enorm goed bestand tegen veroudering. Het enige nadeel is dat de hoeken bij sterke impact kunnen breken.

Onderhoud

Naast een krasbestendig oppervlak laat keramiek zich kenmerken door een lage poreusheid waardoor het materiaal ook zeer vlekvast is. Schoonmaken met een vochtige spons wordt aangeraden na elk gebruik. Een allesreiniger is meestal voldoende om vet te verwijderen. Extra aandacht is vereist bij voegen in geval van schoonmaak bij tegels. Elk gebruik van zure reinigingsmiddelen die de glans van de tegels kan verwijderen, dient vermeden te worden.

keramieken werkbladen
Keramiek is een duur materiaal, maar het heeft eigenlijk niets dan voordelen

De aanbeveling is om de voegen jaarlijks bij te werken. Verwijder eerst de oude voegen, zodat de nieuwe beter en gelijkmatiger hechten.

4. Solid Surface

Solid surface wordt al vele jaren gebruikt in badkamers, bijvoorbeeld om douchebakken en badkamermeubels te maken. Het is een duurzaam materiaal dat naadloos verwerkt kan worden en door zijn niet-poreuze karakter zeer hygiënisch is. Net daarom worden ook keukenwerkbladen tegenwoordig steeds vaker van solid surface gemaakt.

solid surface keuken aanrecht
Krassen in solid surface kunnen gemakkelijk ‘opgeschuurd’ worden. Bovendien kan solid surface ook onzichtbaar hersteld worden als er bijvoorbeeld een stukje afbreekt

onderhoud

Het gebruik van alle niet-schurende huishoudelijke schoonmaakmiddelen en water wordt aangeraden, maar men vermijdt best schuursponzen vanwege de krasgevoeligheid van het gekozen materiaal.

Hoewel ze bestand zijn tegen temperaturen tot 100°C, hebben vaste oppervlakken de neiging om te vervormen bij temperaturen niet veel hoger. De gebruiker mag daarom geen hete pannen of potten rechtstreeks op de werkbladen plaatsen.

Krassen kunnen gemakkelijk ‘opgeschuurd’ worden, in tegenstelling tot andere materialen die doorgaans volledig moeten worden vervangen. Bovendien kan solid surface ook onzichtbaar hersteld worden als er bijvoorbeeld een stukje afbreekt.

5. Laminaat 

Een werkblad uit laminaat bestaat uit een stevige houten vezelplaat, daarop is een laagje laminaat gekleefd. Hoewel ze een van de meest budgetvriendelijke opties zijn, zijn laminaatbladen minder duurzaam dan andere materialen en kunnen ze gevoelig zijn voor krassen en vochtschade. Ze zijn echter verkrijgbaar in talloze kleuren en patronen, voor veelzijdige designkeuzes.

laminaat keuken werkblad
Hoewel ze een van de meest budgetvriendelijke opties zijn, zijn laminaatbladen soms minder duurzaam dan andere materialen en kunnen ze gevoelig zijn voor krassen en vochtschade

onderhoud

Het onderhouden van een laminaat keukenblad is erg eenvoudig. Laminaat keukenbladen zijn namelijk zeer bestand tegen vlekken en vocht, waardoor het onderhoud weinig tijd kost. Als er toch sterke vervuiling of verkleuring optreedt door bijvoorbeeld koffie, kan men onverdund Cif aanbrengen op een vochtige, zachte spons.

Het keukenblad kan gereinigd worden zonder hard te drukken. Daarna is het belangrijk om het blad nog even af te spoelen en droog te wrijven. Geef de aanbeveling mee om in de buurt van de naden niet teveel water te gebruiken, anders kan het laminaat zwellen en barsten

6. Beton

Betonnen werkbladen geven keukens een moderne en industriële esthetiek. Ze zijn zeer aanpasbaar qua kleur en textuur en kunnen zo gevormd worden dat ze in elke keukenindeling passen. Betonnen werkbladen zijn uitzonderlijk duurzaam en hittebestendig, maar kunnen gevoelig zijn voor schade en vlekken als ze niet goed worden afgedicht en onderhouden.

Denk bij beton eventueel ook even aan het bestaan van fineerbeton: een combinatie van een houten drager en een toplaag uit beton. U combineert er de voordelen van hout mee met de uitstraling van beton. Het is overigens ook makkelijker te verwerken in geval van renovaties. 

Onderhoud

Door de poreuze aard zal het beton vloeistoffen en zuren opnemen waardoor het keukenblad beschadigd en/of aangetast kan raken. Wil men het betonnen keukenblad intact/proper houden, dan is het belangrijk om het blad regelmatig te voorzien van een nieuwe (epoxy) laag. Bovendien moet je het gebruik van zuren vermijden: daar is zelfs een epoxylaag niet tegen bestand. 

7. Roestvrij staal / inox

Roestvrij stalen werkbladen zijn synoniem met commerciële keukens omwille van hun duurzaamheid, hittebestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid. We zien ze echter alsmaar meer ook opduiken in de residentiële keukens. Inox ziet er strak en eigentijds uit.

rvs / inox keukenwerkblad
In onderhoud is RVS uitstekend aangezien het ongevoelig is voor vlekken en bacteriegroei. Het materiaal kan echter wel lawaaierig en gevoelig zijn voor krassen en deuken

RVS bevat voornamelijk chroom en nikkel als essentiële elementen. Chroom draagt bij aan de glans van roestvrij staal, terwijl nikkel ervoor zorgt dat het materiaal weliswaar niet volledig roestvrij, maar wel roestbestendig is. In onderhoud is RVS ook uitstekend aangezien het ongevoelig is voor vlekken en bacteriegroei. Het materiaal is echter wel lawaaierig en gevoelig voor krassen en deuken.

Tot slot kan het oppervlak glad, zonder specifieke richting geborsteld of warmgewalst worden afgewerkt. De spoelbak wordt naadloos ingelast, zonder dat er enige zichtbare naden aanwezig zijn.

onderhoud

Bij het schoonmaken moet de volgende volgorde aangehouden worden: zeepsop, afgespoelde doek en droge doek. Krassen moeten worden vermeden, dus geen schuursponsjes of staalwol. Daarnaast kan chloor het roestvrij staal beschadigen. 

Werk in de richting van de nerf. Houd je aanrecht altijd droog om lelijke watervlekken te voorkomen. En ten slotte wordt er aangeraden om de aanrechtbladen alleen schoon te maken als ze koel aanvoelen. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine