NutsvoorzieningenPremium

EEN NIEUWE KEUKEN KIEZEN: de VOORBEREIDING

nieuwe keuken kiezen kopfoto

Als je een volledig nieuwe keuken laat zetten, dan ga je beter niet in één keer tot een aankoop over. Bezoek liever verschillende winkels, vergelijk producten en prijzen en vraag een aantal offertes zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. We geven mee waarop je moet letten bij het plannen van je nieuwe keuken.

 

meten en plannen

GRONDPLAN

grondplan maken van keuken

Voordat je de toonzalen gaat afschuimen, meet je eerst de ruimte op die je keuken moet worden, zodat je een schets of een grondplan kunt maken. Daarop duid je alles aan: muren, ramen, deuren, stopcontacten, leidingen, lichten, schakelaars, ventilatie en alles wat ook maar enigszins uitsteekt.

Verzamel alvast ook mogelijke ideeën over een bepaalde kastindeling. Aan de hand van de plannen die je hebt, kunnen toonzaalmedewerkers een nauwkeurigere offerte maken. Later komt een vakman alles sowieso nog eens opmeten voordat de keuken daadwerkelijk wordt besteld.

online plannen keuken

ONLINE PLANNEN

Tegenwoordig kan je bij veel keukenbouwers en keukenwinkels ook via een specifieke onlinetool je keuken plannen en indelen. Je past de afmetingen van de ruimte in een dergelijke planningstool aan naar jouw situatie, zodat je in detail kan gaan ontwerpen. Vaak zijn dergelijke tools flexibel. Kasten toevoegen of verwijderen, de indeling of kleuren veranderen, kiezen welke handgrepen je wilt, extra keukentoestellen voorzien …

laat je inspireren keuken

LAAT JE INSPIREREN

Foto’s kunnen dan wel al een goed beeld geven van hoe jouw droomkeuken eruit zou kunnen zien, maar soms kan een real life bezoekje aan een keukenzaak nog net iets nuttiger zijn. Zo kun je ervaren hoe een specifieke keukenopstelling aanvoelt, en zien wat mogelijk is. Je ontdekt er de verschillende opstellingen, kleuren en stijlen en ziet ook hoe je je kasten zo functioneel mogelijk kan inrichten en personaliseren.

Ligt de vloer van je keuken al vast? Dan kan het ook nuttig zijn een staaltje ervan mee te nemen bij je winkelbezoek, zodat je dit onmiddellijk kan gebruiken om kasten en het werkblad erop af te stemmen.

Zie je echt het bos door de bomen niet meer? Dan kan je altijd professionele hulp van een keukenbouwer inroepen, of een adviseur van een keukenzaak raadplegen. 

 

GEBRUIK VAN RUIMTE

DE KEUKENDRIEHOEK

Wees realistisch in het gebruik van de ruimte waarover je beschikt. Zorg voor voldoende werkvlakken, zeker als je graag kookt, en zet bijvoorbeeld geen kookeiland in een te kleine keuken, maar probeer het meeste te halen uit de plaats die er voorhanden is.

keuken kiezen keukendriehoek

Sta niet enkel stil bij het algemene volume, maar zorg er eveneens voor dat de hoogte waarop het werkblad zal komen, afgestemd is op je lichaamsgrootte. Houd bij de indeling van je keuken verder ook rekening met de werkdriehoek of keukendriehoek: de afstand tussen kookplaat, spoelbak en (koel)kasten. Idealiter is de optelsom van de drie zijden tussen de 6 en 8 meter. 

Zorg dat de werkzones in je keuken ook breed genoeg zijn. Reken minstens 90 cm om comfortabel te kunnen werken, in het bijzonder voor de vrije ruimte van je werkblad, tussen de spoelbak en de kookzone.

groenten snijden keuken

keukenvorm: een leidraad

Vaak wordt als leidraad voor de inrichting van een keuken een letter gebruikt.

  • de I-keuken: hier komen alle keukenelementen naast elkaar langs de wand te staan. Dit is vooral handig voor smallere en/of kleine ruimtes. De keuken-/werkdriehoek is hier dan ook niet van toepassing.
  • de II-keuken of de parallele keuken: dit is een variant op de I-keuken, waarbij aan twee tegenoverstaande wanden keukenelementen gemonteerd worden. Let er wel op dat dit pas een optie is wanneer er genoeg ruimte tussen de twee keukenkastenwanden is. Reken in dat geval op minstens een afstand van 1,20 m.
  • de L-keuken: hier worden de keukenelementen in de vorm van een L aan de wand geplaatst. Dit is de meest voorkomende keukenvorm. In de hoek wordt er met specifieke hoekkasten gewerkt.
  • de G-keuken: keukens met een G-vorm bieden veel opbergruimte en doorgaans kortere loopafstanden tussen de zones onderling. Dit is echter enkel een optie als er voldoende ruimte is. 
  • de U-keuken: dit is een variant op de G-keuken, met twee hoeken.

keukenvorm keukeneiland

DE EILANDKEUKEN

Een keukeneiland is geen letter, maar wel hot voor grote ruimtes. Zeker wanneer je een open keuken wilt - waarbij er dus geen wand is tussen keuken en leefruimte - is een keukeneiland zowel een praktische als esthetische oplossing.

Vaak zitten in het eiland zelf de kook- en afwaszone geïntegreerd, alsook opbergruimte. Vaak zijn er ook nog keukenkasten gemonteerd aan de wand achter het eiland. Reken zeker op een diepte van minimaal 1 m voor het eiland, en rondomrond voor een doorgang van minimaal 1,20 m. 

afmetingen keukenkasten

AFMETINGEN VAN DE KASTEN

De diepte van keukenkasten bedraagt bijna altijd 50 à 60 cm. De breedte kan gaan van 30 tot wel 120 cm. Onderkasten, de ladekasten waar je bestek, handdoeken en dergelijke in kwijt kan, worden opgebouwd tot 80 en 90 cm hoog. Bovenkasten worden aan de wand bevestigd boven het aanrecht. De afstand tussen de onderkant van de kast en het aanrecht moet minstens 50 cm bedragen.

Opbergruimte kun je nooit te veel hebben, dus maak gebruik van de mogelijkheden die er bestaan, zoals hoekkasten en slimme opbergsystemen.

licht en keukenverlichting

VERLICHTING

In de keuken moet een onderscheid worden gemaakt tussen algemene verlichting en werkbladverlichting. Algemene verlichting zal de hele ruimte verlichten en zal daarom ook het meest gebruikt worden. Als je wilt dat algemene verlichting een bepaalde sfeer kan creëren wanneer dat nodig is, is een dimmer de oplossing. Je kan eenvoudig schakelen tussen verschillende lichtintensiteiten. Lees hier meer over de verlichting in je keuken.

Let op: in showrooms kan het soms moeilijk zijn om de werkelijke intensiteit van lampen te zien.

Hoe minder natuurlijk licht in de kamer, hoe meer kunstlicht je nodig hebt. Als je extra hulp nodig hebt bij de installatie van de lichtbronnen, is het in sommige speciaalzaken mogelijk om professioneel advies in te winnen en een lichtplan te laten opstellen, waarin de ideale plaats voor alle lichtpunten wordt aangegeven.

 

afbraak kosten drukken

DE KOSTEN DRUKKEN

Voor de aanschaf van een nieuwe keuken ben je al snel enkele duizenden euro's kwijt, maar er zijn een aantal manieren om de kosten te drukken. Zo kun je bijvoorbeeld voor een toonzaalmodel opteren; in dat geval kun je natuurlijk zelf de stijl en inrichting van je keuken niet meer kiezen, maar door een beetje water bij de wijn te doen, spaar je hiermee misschien wel een mooi bedrag uit.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld de afbraak en afvoer van de oude keuken voor je eigen rekening nemen, wat alweer een kost minder is. Ook kun je eventueel afspreken met de keukenzaak dat je samen met hun plaatser de keuken zet, zodat je op werkuren bespaart.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine