HOUTVERWARMINGSKETEL / WARMELUCHTGENERATOR
In deze toestellen kunt u alle biomassa verbranden, zowel vast materiaal als schaafsel en zaagresten, op voorwaarde dat de brander/vuurhaard in functie van de brandstof ontworpen is. Niet alle vormen kunt u in een en dezelfde ketel verbranden. De installatie verspreidt de warme lucht dan in de werkruimte, via bijvoorbeeld ventilatoren.
Manueel
Kiest u een manueel te vullen toestel, dan kunt u daar grote stukken of blokken hout in aanbrengen. In het grootste model kunt u zo wel stukken hout tot 1.900 mm lang en 900 mm breed verbranden. Dat vraagt wel nagenoeg elke dag tijd om de installatie te vullen.
Automatisch
Andere kleine vormen van biomassa, zoals briketten, snippers en krullen, kunt u in een variant op deze machine verbranden die volledig automatisch ontsteekt, en vult en reinigt via transportschroeven. Of u gaat voor een combimodel, met zowel automatische aanvoer als de optie om manueel massief hout te laden.
Hoog rendement voor haar werking
Ook hier wordt de toevoer van de primaire en secundaire lucht geregeld, dit met het oog op een betere verbranding en een optimale rookafzuiging. Een rookventilator zuigt de rook naar de schoorsteen af, zodat deze niet in de werkruimte kan belanden. Ondertussen haalt een warmtewisselaar de resterende warmte uit de rookgassen, opdat die zeker niet verloren gaat.
Het resultaat is opnieuw een verbranding met veel rendement. Dankzij een dubbelwandige constructie mag de warmeluchtgenerator gerust uitbranden. Door de dubbele wand kunt u de verbrandingsketel ook niet aanraken. Tegelijk kan de machine veilig op de werkplaats komen te staan, aangezien ze volledig CE‑gekeurd is. Bestaat de verbrandingsketel uit inox, dan is het toestel bovendien ook duurzaam.
Hoe zit het met de rentabiliteit?
U hebt dus onder meer de keuze tussen een eenvoudige, maar arbeidsintensieve installatie en een automatische oplossing. Die eerste is goedkoop, die laatste heeft een groter prijskaartje. Veel hangt uiteraard af van het type en de hoeveelheid houtafval die u moet/kunt verbranden.
Een warmeluchtgenerator die u manueel aanvult, valt ook snel te plaatsen. Bovendien bespaart hij u de kost en de energie-uitgaven voor een houtbreker, waarmee u anders te grote houtresten moet verbreken. Tegelijk dienen zowel manueel als automatisch aangevulde varianten niet op een waternet te worden aangesloten. Ten slotte zijn warmtegeneratoren makkelijk te onderhouden en te reinigen.
Welk houtafval kunt u verbranden?
Ten eerste moet het vochtgehalte van het houtafval voldoende laag zijn (tussen 35 en 20% van het massagewicht). Bovendien mag het hout niet behandeld zijn, zodat de installatie geen schadelijke emissies veroorzaakt.