VerwarminginstallatiesPremium

ANDERE ENERGIEZUINIGE OPTIES

andere optiesVoor het verwarmen van uw atelier bestaan ook nog enkele alternatieve installaties, zoals bijvoorbeeld een micro-warmte-krachtkoppeling. Daarmee wekt u zowel warmte als elektriciteit op. Daarnaast kunt u ook investeren in een systeem op thermische zonne-energie of een condensatieketel.

Micro-warmte-krachtkoppeling

Een installatie voor warmte-krachtkoppeling of WKK bestaat uit een motor, bijvoorbeeld op gas of houtafval, die op zijn beurt een generator aandrijft, voor de productie van elektriciteit. Het water dat gebruikt wordt om de motor af te koelen wordt in de centrale verwarming van uw atelier gepompt, zodat er geen energie verloren gaat. Met een WKK wekt u dus elektriciteit op én produceert u warm water. Dit water kunt u dan gebruiken voor zowel verwarming als sanitair warm water.

micro-warmte-krachtkoppeling
In deze installatie voor warmte-krachtkoppeling koelt water een motor af, die op zijn beurt een generator aandrijft voor elektriciteit. Dat water wordt in de centrale verwarming gepompt

Voordelig voor grootverbruikers

Opdat uw investering in warmte-krachtkoppeling optimaal rendeert, moet u de installatie heel het jaar door laten werken. U moet dus constant warmte nodig hebben in uw atelier en voldoende elektriciteit verbruiken, vooraleer deze oplossing voor u aan te raden is. Handig is dat u uw houtafval eventueel als brandstof kunt gebruiken. Tegelijk ontsnapt u aan de hoge Belgische energiekosten, doordat u zelf elektriciteit opwekt. Door die twee voordelen kan deze oplossing erg rendabel uitvallen.

Thermische zonne-energie

Zonet haalden we fotovoltaïsche cellen aan, die licht in elektriciteit omzetten. Die mag u niet verwarren met de volgende verwarmingstechnologie. Bij een zonneboiler, een installatie voor de opwekking van thermische zonne-energie, is immers niet elektriciteit, maar wel warmte het eindproduct.

Een systeem op thermische zonne-energie werkt als een donkere tuinslang die in de zon ligt. Het oppervlak van de slang absorbeert de warmtestraling van het zonlicht, waardoor het water in de slang wordt verwarmd. Bij een zonneboiler absorberen thermische zonne­panelen zonlicht, via een absorbeerder, waarin glycolwater opgewarmd wordt. Een pomp transporteert de vloeistof naar de warmtewisselaar in de zonneboiler. Daar wordt de zonne-energie overgedragen aan het water in een voorraadvat.

combinerenCombineren met een ander verwarmingssysteem

Bij enkele bewolkte dagen moet u wel nog bijkomend verwarmen met bijvoorbeeld een condensatieketel of een warmtepomp. Of het water wordt verder tot de gewenste temperatuur gebracht door een traditioneel verwarmingssysteem. Direct zonlicht is echter momenteel niet meer nodig. Zo’n 60% van alle zonthermische energie komt vandaag de dag van indirect zonlicht.

Condensatieketels

Condensatieketels lijken op gewone verwarmingsketels, maar onderscheiden zich doordat ze de vrijgekomen rookgassen, die grotendeels uit hete waterdamp bestaan, her­gebruiken en dus niet door het schoorsteengat laten verdwijnen. Daardoor ligt hun energierendement hoger dan bij niet-condenserende ketels, waardoor u op uw energiefactuur bespaart. Condenserende ketels kunnen werken op stookolie of op aardgas.

condensatieketel
Condensatieketels hebben een hoger energierendement dan niet-condenserende ketels

Eventueel met hoogrendementspomp

De prijs van het reële brandstofverbruik is niet de enige factor die een invloed heeft op de werkingskosten van een verwarmingssysteem. Ook het elektriciteitsverbruik krikt uw energiefactuur op. Het onderdeel van een condensatieketel dat veruit de meeste elektriciteit verbruikt, is de pomp. Daarom heeft een leverancier een hoogrendementspomp in zijn condensatieketels ingebouwd. Die levert naar eigen zeggen besparingen tot 70% van het stroomverbruik op.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine