MILIEUVRIENDELIJKE WARMWATERINSTALLATIE / BOILER
Deze installatie verbrandt hout (of andere biomassa zoals pellets of briketten) met een hoge efficiëntie. Op die manier warmt ze water op, via een liggende warmtewisselaar (zoals in het geval van een klassieke boiler). Dat opgewarmde water wordt dan rondgepompt in een gesloten circuit van leidingen, naar bijvoorbeeld convectoren in de op te warmen ruimte. Eventueel kunt u de installatie ook combineren met een warmwateropslagtank. Zo geniet u na het stilleggen van de brander nog lang van de opgeslagen warmte.
Hoog rendement door haar werking
De werking van de installatie zorgt voor een hoog rendement. Na de ontsteking vindt een primaire verbranding plaats. Daarvoor voert een ventilator de juiste hoeveelheid lucht aan, onder het vuur, om het meer of minder aan te wakkeren. Tegelijkertijd wordt precies de nodige secundaire lucht toegevoerd boven de vuurhaard, voor een efficiënte verbranding (waarbij ook zo veel mogelijk CO-gassen opbranden). Een warmtewisselaar haalt de resterende warmte uit de rookgassen, zodat die niet verloren gaat, terwijl een ventilator die gassen wegzuigt naar de schoorsteen. Een cycloonsysteem filtert daarbij het roet uit de rookgassen.
De biomassa wordt automatisch aangevoerd via een transportschroef, waarvan de snelheid aan te passen valt volgens het type biomassa en de gevraagde capaciteit. De aanvoerschroef is mogelijk ook uitgerust met een automatisch blussysteem. Tegelijk worden de assen mogelijk automatisch afgevoerd, via een watergekoelde transportschroef.
Makkelijk meerdere ruimtes verwarmen
Aangezien het water makkelijk te transporteren valt, kunt u met deze installatie vlot meerdere plaatsen verwarmen. Ook bijvoorbeeld burelen, via radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Of een aanpalende woning, in samenwerking met de bestaande verwarmingsinstallatie. Maar ook een kamer voor het drogen van hout. Of u warmt er water mee op voor het sanitair en andere machines die warm water gebruiken.
Waarvan hangt de keuze zoal af?
Welke boiler u nodig hebt, hangt niet alleen af van het te verwarmen volume (zie kaderstuk). Ook van belang zijn de materie die u verbrandt (bv. grenenhout, tropisch hout ...), de vochtigheid en grootte van de biomassa, hoeveel biomassa u ter beschikking hebt, hoe u die opslaat (mogelijk heeft u ook nog een opslagbunker nodig), of de ketel enkel convectoren moet opwarmen of ook warm water moet opleveren voor het sanitair en de centrale verwarming van een huis, burelen ...
Rentabiliteit
De investering voor een dergelijke installatie ligt hoog, maar de brandstof is eventueel gratis, als u houtafval uit uw schrijnwerkerij verbrandt. Mogelijk verdient u de installatie dus snel terug. Indien u voldoende houtafval ter beschikking hebt, werkt uw verwarmingsinstallatie zelfs volledig autonoom en raken de stijgende prijzen voor de fossiele brandstoffen uw warme kleren niet.
Brikettenpers
Voert uw verwarmingsinstallatie de brandstof automatisch aan? Dan moet het houtafval in voldoende kleine stukjes geperst worden, zodat het via de vijzels tot in het toestel raakt. Hiervoor kunt u een brikettenpers inzetten. Daarmee bekomt u namelijk een mooie, vaste brandstof. De meeste brikettenpersen kunnen bovendien onder een bestaande stofzuiginstallatie worden gemonteerd.