VERSPUITBARE CONTACTLIJMEN
SPAREN U HEEL WAT TIJD UIT
DRASTISCHE VERMINDERING VAN HET LIJMVERBRUIK ALS EXTRA TROEF
Verspuitbare contactlijmen vinden toepassing in de interieurbouw, waarbij een grote diversiteit van afwerkingsplaten verbonden wordt met een drager. Een mooi voorbeeld hiervan is het verlijmen van laminaat op een gebogen multiplexpaneel.
VERSPUITEN VAN CONTACTLIJM
Allerhande types lijm, bijvoorbeeld contactlijmen, witte houtlijm, solventgebaseerde lijmen, en waterdispersielijmen kunnen verspoten worden. Hier bespreken we echter voornamelijk het verspuiten van contactlijm binnen de houtverwerkende nijverheid en industrie (keuken-, interieur- en standbouwers, meubelmakerij ...).
Contactlijmen zijn nog steeds zeer actueel en zijn een van de weinige verlijmingssystemen die op een economische manier vlakke, niet poreuze materialen met elkaar kunnen verbinden, bv. het verlijmen van een hoogglanslaminaat op een mdf-drager.
EIGENSCHAPPEN
Contactlijmen zijn fysisch drogende lijmen, waarbij de uitharding gebeurt door het verdampen van een solvent (oplosmiddel). Dit oplosmiddel kan o.a. water of een ander synthetisch oplosmiddel zijn. Contactlijmen zijn veelal solventhoudende lijmen op basis van rubbers. De meest voorkomende types zijn polychloropreen (Neopreen®) en synthetische rubbers. Een verspuitbare contactlijm bestaat dus o.a. uit rubber en solvent. Klassieke verspuitbare contactlijmen bevatten ongeveer 17% à 18% meer solvent dan niet-verspuitbare contactlijmen. Dat maakt hen net verspuitbaar.
Neopreenrubber
Neopreenrubber (polychloropreen) zorgt voor producteigenschappen als een fijn verneveld spuitbeeld, geen vorming van klonters, een hoge kleefkracht en een hoge temperatuurbestendigheid (minimaal +70 °C).
Synthetische rubber
Synthetische rubber bevat minder agressieve solvents, maar is minder temperatuurbestendig (minimaal +50 °C). Dit kan echter bijgestuurd worden door het gebruik van bepaalde additieven.
TOEPASSINGEN
Er zijn een aantal situaties waarbij (verspuitbare) contactlijmen een uitkomst bieden. De spuitlijmen kunnen worden toegepast bij het (vlak)verlijmen of lamineren van vele materialen die direct vast, belast en/of bewerkt moeten kunnen worden. Het is ideaal voor materialen onder spanning of gebogen werk, waarbij het niet altijd mogelijk is te klemmen of te persen. De te verlijmen oppervlakken dienen volledig passend te zijn. De spuitlijmen zijn zeer geschikt voor het verlijmen en lamineren van metalen en hardkunststofbekledingsplaten (HPL; Formica, Duropal, Resopal), fineer, hardboard en triplex op bv. hout, multiplex, spaanplaat of mdf. Daarnaast ook voor het verlijmen van schuimmaterialen, kurk, leer en rubber. Ze zijn echter niet geschikt voor PE, PP, PTFE en in sommige gevallen polystyreenschuim. Spuitlijmen kunnen dus worden gebruikt voor veel verschillende toepassingen. Het grootste voordeel is dat de spuitlijmen heel gemakkelijk hanteerbaar zijn.
KLEUREN
Verspuitbare contactlijmen zijn meestal verkrijgbaar in een gekleurde versie (veelal roze of rood) en een transparante versie. Door de gekleurde versie te gebruiken, ziet men de spuitpatronen en de aangebrachte laagdiktes veel beter.
VOORDELEN
De belangrijkste redenen waarom een bedrijf zou overschakelen van het op traditionele wijze aanbrengen van contactlijm met een spatel en een lijmkam naar het verspuiten van contactlijm, zijn tweeërlei. Enerzijds daalt het lijmverbruik drastisch. Bij het verlijmen op traditionele wijze met een lijmkam bedraagt het verbruik ongeveer 280 ml/m², terwijl dit bij het verspuiten slechts ongeveer 80 ml/m² bedraagt. Anderzijds is er door het verspuiten een arbeidstijdbesparing in €/m tot 80% haalbaar!