EEN SPUITLIJMTYPE VOOR ELKE TOEPASSING
LET OP HET SPUITPATROON
Bij verspoten contactlijmen zijn de toepassingen afhankelijk van het gebruikte type lijm. We bespreken hierna enkele courante types van verspuitbare contactlijm en hun typische toepassingen.
FIJNE VERSPUITBARE CONTACTLIJM
Er zijn op de markt op Neopreen® gebaseerde contactlijmen beschikbaar die speciaal ontwikkeld zijn voor het verlijmen van alle laminaten, hoogglanspanelen, gestratifieerde platen, fineer, kantfineer ...
Zelfs postforming is mogelijk. Dit type lijm is ontwikkeld voor kwaliteitsvolle afwerkingsplaten. Deze uiterst fijne verspuitbare contactlijm zorgt bij een verneveling voor een fijn druppelpatroon en niet voor een klassiek webpatroon (zie ook verder). Men kan hiermee verlijmen op diverse dragers zoals mdf, spaanderplaat, multiplex, lichtgewicht platen ... Maar deze hoogwaardige lijm kan ook gebruikt worden voor leder, kurk en dergelijke meer.
SYNTHETISCHE RUBBER - ZWAAR GEBRUIK
Een ander type is de op synthetische rubber gebaseerde contactlijm voor zwaar gebruik. Deze ultrasterke verspuitbare contactlijm is in het bijzonder geschikt voor het constructief verdubbelen van alle brute plaatmaterialen, zelfs onder spanning. Ideaal voor materialen die direct belast en/of bewerkt moeten worden. Het spuitbeeld is een webspray voor ruwe en poreuze oppervlakken, en zeker niet voor afwerkingsplaten.
SYNTHETISCHE RUBBER - LICHT GEBRUIK
Daarnaast bestaan er ook op synthetische rubber gebaseerde contactlijmen voor lichte toepassingen. Dit type lijm is geschikt voor de verlijming van weekmakerbestendige zachte vloerbekledingen, zoals rubber, tapijt ... maar ook voor onder meer leder, kurk, vilt, textiel, stoffering, houtmaterialen, metaal, pvc-plinten, traptreden en trapneuzen, en minder veeleisende laminaattypes.
CONTACTLIJM VOOR TRADITIONELE SPUITINSTALLATIES
Dit type contactlijm werd ontwikkeld voor traditionele spuitinstallaties met een drukvat of een bovenbeker. De lijm is aromatenvrij, gebruiksklaar en reeds op spuitviscositeit, en is geschikt voor het tweezijdig verlijmen van diverse materialen, met een websprayspuitbeeld.
WATERGEDRAGEN TYPES
Deze watergedragen, universele, vloeibare en solventvrije contactlijmen op basis van polychloropreen (Neopreen®) zijn geschikt voor het verlijmen van polystyreenschuim, schuimrubber en polyetherschuim. Ze zijn ideaal voor verlijmingen onderhevig aan hoge temperaturen tot +105 °C.
DRUPPELPATROON VS. WEBPATROON
Afhankelijk van hun samenstelling creëren verspuitbare contactlijmen op het werkoppervlak na het verspuiten specifieke spuitpatronen. Deze spuitpatronen worden niet veroorzaakt door de gebruikte spuitnozzle, maar puur door de samenstelling van de lijm. We kunnen hierbij twee hoofdtypes onderscheiden:
Druppelpatroon
Bij een druppelpatroon ontstaat een ultrafijne lijmverneveling, resulterend in een uiterst dunne lijmlaag. Hierdoor daalt de afdamptijd en kan men tot 40% sneller werken t.o.v. het traditioneel verlijmen. Het gebruik van overlappen en kruislings inlijmen is niet nodig. Er is geen zichtbare lijmstructuur. Dit type lijm is geschikt voor veeleisende toepassingen, waarbij blaasvorming geen optie is.
Webpatroon
Een webpatroon geeft een risico op blaasvorming bij het overlappen van de lijmlagen en resulteert in een oneffen lijmlaag. Door de hogere afdamptijd zal men trager werken. Het hogere verbruik is zichtbaar. Men is bij het aanbrengen verplicht om te kruisen en te overlappen, wat resulteert in een hoger verbruik. Verder is er een zichtbare lijmstructuur. Voor sommige minder veeleisende toepassingen is dit type lijm echter perfect geschikt.
AFDAMPTIJD EN OPEN TIJD
Afdamptijd
De afdamptijd is de tijd nodig om het solvent te laten verdampen. Deze tijd kan zeer kort zijn, bv. één minuut, of langer, zoals bij watergedragen spuitlijmen, waarbij deze tijd tot vijftien minuten kan bedragen.
Blaasvorming
De blaasvorming komt enkele dagen tot mogelijk enkele weken na de applicatie tot uiting. Blaasvorming ontstaat doordat er onvoldoende lang gewacht is voor de verlijming dichtgelegd is. Een van de voornaamste redenen hiervoor is het niet respecteren van de afdamptijd. De afdamptijd bedraagt minimaal één tot twee minuten en is heel sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de vochtigheid en het lijmtype. Hou er rekening mee dat de afdamptijd/droogtijd kan oplopen tot tien minuten. Beide materialen moeten volkomen droog aanvoelen, voor je ze kunt dichtleggen. Controleer ook steeds of er niet te veel lijm werd aangebracht.
Open tijd
Dit is de tijd die u als gebruiker heeft om de verbinding tot stand te brengen. Het niet respecteren van de open tijd resulteert in zwakke(re) of zelfs onbestaande verbindingen.