Aandachtspunten bij inbraakwerendheid voor poorten
Houten poorten zorgen voor een mooie afsluiting van de tuin of oprit. Het is echter belangrijk om aangepast, stevig en verstelbaar beslag te gebruiken dat kan meeleven met de poort. Ook inbraakwerendheid is cruciaal, aangezien de poort vaak het eerste obstakel is dat de inbreker op zijn weg tegenkomt.
SLOTEN
Verstelbaarheid
In ons gematigd klimaat komen vrij sterke schommelingen in de luchtvochtigheid frequent voor. Dit heeft een belangrijke invloed op de duurzaamheid en de werking van ons houten buitenschrijnwerk. Bij een hoge luchtvochtigheid neemt het hout vocht op en zet het uit. Bij een lage luchtvochtigheid gebeurt het omgekeerde en krimpt het. Ook voor schommelingen in temperatuur geldt hetzelfde principe. Het is net in dergelijke 'extreme' omstandigheden dat het slot van de opendraaiende houten poort niet langer naar behoren blijkt te functioneren. Zo zal de poort in warme en/of vochtige omstandigheden licht knellen en zal men vaak het slot niet volledig kunnen omdraaien doordat de nachtschoot niet helemaal kan uitschieten. In koude en droge omstandigheden daarentegen komt er speling tussen de twee opendraaiende vleugels en kan zowel de dag- als de nachtschoot deze afstand niet langer overbruggen. Om deze problemen op te vangen, kiest u daarom het best voor een slot waarvan de dagpen en de nachtschoot in de diepte regelbaar zijn. Knelt het slot of kan de poort niet meer volledig sluiten, dan volstaat het om via een kleine inbussleutel de dagpen en de nachtschoot verder uit of in het slot te positioneren. Voor de nachtschoot is er ook nog de mogelijkheid om met een valhaak te werken, waardoor er vanzelf een ruime speling ontstaat en bijstellen niet nodig zal zijn. Bovendien scoort een valhaak beter op het vlak van inbraakwerendheid dan een klassieke nachtschoot.
Doornmaat
Opendraaiende houten poorten hebben meestal een brede aanslag of makelaar. Een slot dat echt bestemd is voor het gebruik in een houten poort, beschikt dan ook over een grote doornmaat (bv. 60 mm).

Bescherming tegen vuil
Zeker voor plaatsen die sterk onderhevig zijn aan vervuiling is het belangrijk dat zowel de dagpen en de nachtschoot als de kruk en cilinder mooi afgesloten zijn door middel van een beschermende afdekplaat. Zo niet is de kans groot dat het vuil zich na verloop van tijd een weg zoekt in het slot, met een slechte bedienbaarheid als gevolg.
Materiaal
Sloten voor binnengebruik kunnen bij langdurige blootstelling aan vocht, regen en andere neerslag beginnen roesten. Daarom is het aangewezen om voor een stevig slot in rvs of een ander niet-corrosief materiaal te opteren.
Slotvangers
Gewoonlijk gebruikt men een gewone slotvanger (met of zonder aanslagplaatje), maar er kan ook gekozen worden voor een variant met magneetschakelaar. Die kan uitgerust worden met een vergrendelingsdetectieset die detecteert of de nachtpen al dan niet in de slotvanger zit en maakt dit zichtbaar via een eenvoudig ledlampje of, meer complexer, via aansluiting op het domoticasysteem. Een slotvanger die opent met stroomonderbrekingssysteem biedt een bijkomend voordeel bij langdurige vorst. Immers, op het moment dat de nachtpen in de slotvanger zit, loopt er een kleine elektrische stroom. Door de weerstand van de schakelaar ontstaat er warmte die het contact tussen nachtpen en slotvanger vorst- en ijsvrij houdt.
SCHARNIEREN
Het voorzien van de juiste en het correcte aantal scharnieren is uiteraard van groot belang bij het fabriceren en plaatsen van een houten poort.
Driedimensionale verstelbaarheid
Een eerste aandachtspunt is opnieuw de verstelbaarheid van de scharnieren. Houten poorten die onder invloed van de weersomstandigheden enkele millimeters of zelfs meer dan een centimeter kunnen uitzetten, kromtrekken of krimpen, vragen om scharnieren die bij voorkeur in drie verschillende richtingen versteld kunnen worden. Op die manier zijn de scharnieren in staat om 'mee te leven' met de poort.
Aantal en positionering van de scharnieren
Het aantal scharnieren moet gekozen worden in functie van het gewicht, de breedte en de hoogte van de poortvleugel. Ook de onderlinge afstand tussen de scharnieren speelt een belangrijke rol. Zorg er dan ook voor dat u, na bepaling van gewicht van de poortvleugel, de technische fiche van het gekozen scharnier consulteert en het correcte aantal scharnieren op de juiste plaatsen voorziet.
Inbraakwerendheid is aandachtspunt
Ten derde kan ook hier extra aandacht besteed worden aan het aspect inbraakwerendheid. Om de poort als barrière te overwinnen, kan een inbreker immers de scharnieren losmaken van de stijl, de armen loskoppelen van de scharnieren of de poortvleugel zelf losmaken van de armen. Door de bereikbaarheid van deze drie koppelingen te bemoeilijken (bv. schroeven die onbereikbaar zijn wanneer de poort zich in gesloten toestand bevindt) of door een bevestigingstechniek te kiezen waarvoor speciaal gereedschap nodig is, kan men het de inbreker zo moeilijk mogelijk maken.
Materiaal
Het hoeft tot slot geen betoog dat, net zoals bij de sloten, de scharnieren geproduceerd moeten worden in een roestvrij materiaal.
POORTSLUITER
Een poortsluiter vertoont dezelfde werking als een deurpomp. Ze zorgt ervoor dat, na opening van de poortvleugel, die automatisch weer zal sluiten. De snelheid waarmee de vleugel sluit en de kracht waarmee de dagpen in de slotvanger valt, kunnen daarbij eenvoudig bijgeregeld worden. Het installeren van een poortsluiter is uiteraard steeds optioneel, maar het kan een handige oplossing vormen voor poorten waar veel passage is. Zo verhindert men dat de poort blijft openstaan en ten gevolge van de wind tegen pakweg een gevel botst. Een technische moeilijkheid is de afstemming van de draaihoek van de poortsluiter op de draaihoek van de scharnieren. Die is immers niet altijd dezelfde. Zeker bij houten poorten, die veel meer dan metalen poorten onderhevig zijn aan krimp en uitzetting, kan dit na verloop van tijd problemen opleveren. Daarom bestaan er ook poortsluiters die geïntegreerd zitten in het scharnier. Een tweede probleem schuilt in de oliedruk binnen in de pomp van de poortsluiter. In de zomer zal de druk door uitzetting van de vloeistof immers groter zijn dan in de winter waardoor de sluitkracht zal variëren. Dit euvel kan verholpen worden door de pomp te produceren in een kunststof behuizing die ongeveer dezelfde uitzettingscoëfficiënt vertoont als de olie. Hierdoor zal de sluitkracht vrij constant blijven.
GRONDGRENDEL
Wanneer het gaat om een manueel te openen poort met dubbele houten vleugels is een grondgrendel meestal de standaard. Het gaat dan om een eenvoudige grendel die men handmatig in een uitsparing in de grond laat zakken en die als primaire functie heeft om de winddruk op de poort op te vangen. Een dergelijke grendel is echter niet te combineren met een geautomatiseerde poort. Daar is enkel een klein aanslagplaatje voorzien. De winddruk wordt dan opgevangen door de vergrendeling van de motoren. Dit betekent echter een belasting voor deze motoren, die te zwaar wordt wanneer de gezamenlijke breedte van beide vleugels te groot wordt en de poort dus meer en meer winddruk ondervindt. Dit euvel kan echter verholpen worden door een elektrische grondgrendel die automatisch vergrendeld of ontgrendeld wordt in functie van de automatisatie van de poort.