InterieurbouwPremium

VERLIJMEN VAN SOLID SURFACE

KAARSRECHT, GLADGESCHUURD EN ONTVET

verlijmenWie twee stukken Solid Surface naadloos aan elkaar wil zetten, doet er goed aan de aan elkaar te verlijmen randen met een CNC-machine voor te bereiden. Wie niet over een CNC beschikt, kan de klus perfect klaren met een standaardbovenfrees, volgens de zogenaamde 'spiegelmethode.' Leg de twee platen naast elkaar op een onderplaat en zet het geheel vast met spanvijzen. Zorg voor een tussenafstand van ca. 9 mm. Rust uw bovenfrees vervolgens uit met een vingerfrees met een diameter van 10 mm. Nu kunt u in één beweging beide platen recht frezen en er tegelijk zeker van zijn dat ze perfect op elkaar zullen aansluiten. De volgende stap is het zorgvuldig schuren van de randen. Dit moet gebeuren met een korrel 150 of 180. Het schuren zal er straks voor zorgen dat de lijm zich beter kan hechten. Tot slot moet men de randen volledig stof- en vetvrij maken. Dit doet u met een schone witte doek en gedenaturaliseerde alcohol of aceton.

AFWERKING IN VERSTEK IS ZINLOOS

Wie vaak werkt met massief hout of met laminaten, is gewoon om hoeken in het verstek te maken. Bij Solid Surface is dit vrij zinloos, aangezien u de naden zodanig kunt gladschuren dat deze niet langer zichtbaar zijn.

verlijmenORIËNTATIE VAN DE PLATEN

Bij de productie van Solid Surface via een continu gietproces krijgen de platen een 'natuurlijke' oriëntatie met zich mee. Het concrete gevolg is dat er een licht kleur- en glansverschil merkbaar is naargelang van de hoek vanwaaruit u naar de plaat kijkt. Het spreekt voor zich dat, wanneer u twee platen tegen elkaar lijmt om bv. één groot werkblad te maken, u beide platen gelijk georiënteerd moet positioneren.

KEUZE VAN DE LIJM

De verlijming gebeurt met een twee componenten MS polymeerlijm. Gebruik steeds het specifieke product dat de leverancier van de Solid Surface platen u aanbiedt. Deze is qua kleur immers perfect afgestemd op de kleur van de platen die u verwerkt. Bewaar de lijm steeds in een droge, koele plaats die afgeschermd is van het zonlicht.

KLEMMEN VAN HET WERKSTUK

Het verlijmen zelf is een heel secuur werkje. Breng een correcte dosis lijm aan die u ook zorgvuldig moet laten drogen aan de lucht. De twee platen moet u vervolgens stevig tegen elkaar aandrukken middels spantangen of -vijzen. Hiertoe zijn vaak hulpblokjes nodig die u met hete lijm aanbrengt op de Solid Surface.

verlijmenVERSTEVIGING

Bij de verlijming van stotende naden is het aangewezen om onder het werkblad ter hoogte van de lijmnaad een extra verstevigingsstuk uit Solid Surface aan te brengen d.m.v. een verlijming. Belangrijk is dat het stuk dik genoeg is (bv. 12 mm), de volledige naad bedekt en dat het aan de randen afgeschuind is (45°). De overtollige lijm moet u achteraf verwijderen en glad afwerken.

AFWERKING VAN DE LIJMNAAD

Als laatste stap komt het opschuren van de lijmnaad. Dit gebeurt het best op het moment dat u het volledige oppervlak schuurt. Eigenlijk mag u zich daarbij niet te veel concentreren op de lijmnaad zelf. Wie te veel op één plek schuurt of wie daar extra druk zet op zijn schuurmachine, riskeert immers dat die zone net extra geaccentueerd zal zijn.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Solid surface steeds populairder voor keukentoepassingen

Solid surface wordt al vele jaren gebruikt in badkamers, bijvoorbeeld om douchebakken en badkamermeubels te maken. het is een duurzaam materiaal dat naadloos verwerkt kan worden en door zijn niet-poreuze karakter zeer hygiënisch is. net daarom ...

Verlijmen van gevelbekleding: een koud kunstje?

Schroeven of verlijmen? in de discussie over wat nu precies de beste methode is voor de bevestiging van gevelpanelen, is het laatste woord nog niet geschreven. schroeven geeft de bouwheer en de architect meer gemoedsrust: de kans dat een paneel naar beneden valt, is immers vrij klein. verlijmen is dan weer esthetisch veel mooier. deze laatste optie biedt u als verwerker bovendien het voordeel van een grotere flexibiliteit op de werf.

Geventileerde gevels: verlijmen of schroeven?

Schroeven of verlijmen? in de discussie over wat nu precies de beste methode is voor de bevestiging van gevelpanelen, is het laatste woord nog niet geschreven. beide hebben voor- en nadelen en de keuze hangt vast aan een heleboel andere factoren.

Ijzer als alternatief voor fossiele brandstof

Fossiele brandstoffen worden geweerd uit de industrie en transportsector omwille van hun vervuilende emissies, maar duurzame alternatieven hebben hun tekortkomingen qua energieopslag. studenteam solid van de technische universiteit eindhoven onderzoekt de mogelijkheden van ijzerpoeder als een schone en circulaire brandstof. ijzerpoeder is dankzij een hoge energiedichtheid geschikt voor toepassing in chemische processen.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine