InterieurbouwPremium

opbergen: KEUKEN

keukenIn de keuken dienen de meest uiteenlopende spullen een plek te krijgen: etenswaren, potten en pannen, bestek, poetsproducten, noem maar op. Daarnaast bestaan er tal van systemen om diverse vuilnisemmers en afvalscheiders in het reguliere keukenmeubilair te integreren.

bestekladeLADE-INDELING VOOR BESTEK

In de huishoudwinkel koop je kant-en-klare bakjes om het bestek in op te bergen. Handig, maar ze bieden weinig flexibiliteit. Met aparte bakjes, in verschillende lengtes en breedtes, deelt de klant zijn besteklade volledig naar zijn of haar wens en hand in.

messenblokMESSENBLOKKEN

Messen laat je niet zomaar rondslingeren in een lade. Dat vraagt niet alleen veel plaats, maar is ook niet ongevaarlijk. Met een messenblok help je die twee problemen de wereld uit. Zo kan een messenblok plaats bieden aan circa negen messen.

pottenladePOTTENLADES

Het klinkt onlogisch, maar met een dwarsverdeling creëer je meer ruimte in een pottenlade. Achter de dwarsverdeling plaats je de deksels, vóór de dwarsverdeling stapel je potten in elkaar. De antislipmat verhindert dat de potten en pannen wegschuiven.

lade onder gootsteenLADE ONDER GOOTSTEEN

De lade onder de gootsteen is voor heel wat gebruikers verloren ruimte. De wasproducten en de vaatdoek worden er weggeduwd, zonder meer. Met een aangepaste lade kun je de ruimte optimaal invullen. Dankzij een uitsparing in de lade kan de zone rond de spoelbak een zinvolle invulling krijgen. De onderliggende ruimte is een geschikte plek voor een lade met de afvalemmers en een opbergfunctie voor de poetsproducten.

kruidenrekjeKRUIDENREKJES

Het is een stereotiep beeld in de keuken waar de dampkap tegen de wand hangt: de ruimte voor de dampkap wordt steevast ingevuld door een kruidenrek. Dat is niet meteen een aanrader. Door hitte en vettige dampen kunnen de kruiden hun smaak verliezen en aanzetten tegen de kruidenpotjes. Het is overigens meer ergonomisch die in een lade onder of naast het vuur te bewaren. Zo zijn ze binnen handbereik, ook voor de kleinere keukenprins of -prinses. Er zijn verschillende soorten kruidenrekjes om in lades te plaatsen. Sommige rekjes zijn uitneembaar.

bordenhouderBORDEN

De meest ergonomische oplossing is om borden in een lade onder het werkblad te bewaren. Met een bordenhouder maak je de stapels borden gemakkelijk hanteerbaar.

AFVALSORTEERSYSTEEM

Er zijn vandaag tal van systemen op de markt om diverse vuilnisemmers en afvalscheiders in het reguliere keukenmeubilair te integreren. De hoeveelheid afvalemmers en hun maximale inhoud is in grote mate afhankelijk van de beschikbare kastbreedte, maar ook het type keukenkasten speelt een doorslaggevende rol.

Scharnierdeuren

De klassieke vuilnisemmer die meedraait met de kastdeur en zo meteen geopend wordt, bestaat vandaag nog steeds. In veel gevallen heeft hij wel een update gekregen, om zo beter te beantwoorden aan de huidige normen inzake afvalscheiding.

scharnierdeurEr kunnen verschillende systemen geïntegreerd worden:

  • Zijmontage: het klassieke systeem, waarbij de vuilnisemmer aan de deur en het deksel aan de zijwand van het corpus gemonteerd worden. Vandaag kan dit systeem weliswaar met meerdere vuilnisemmers worden uitgerust, maar de mogelijkheden blijven beperkt. Het voordeel is evenwel dat het deksel automatisch wordt geopend en gesloten.
  • Bodemmontage: bij dit systeem wordt op de bodem van de keukenkast een geleider gemonteerd, om zo de vuilnisbak te kunnen uitschuiven. Het deksel moet vaak handmatig worden geopend. De ruimte wordt hier iets efficiënter benut dan bij de uitdraaiende systemen, al blijven de mogelijkheden qua indeling en volume relatief beperkt.
  • Montagestel: deze systemen zijn verwant aan deze met bodemmontage, met dat verschil dat hier een volledig montagestel op de kastbodem wordt gemonteerd, en dat de geleiders zich langs de zijden van de emmers bevinden. De bovenzijde van het montagestel fungeert bovendien als deksel, waardoor de vuilbak bij het uitschuiven onmiddellijk geopend wordt.

Frontbevestiging

Bij systemen met een frontpaneel worden geleiders aan de zijwanden van het corpus gemonteerd. Hierop wordt een horizontaal frame voor de vuilnisemmers bevestigd, met daaraan een frontpaneel in lijn met de rest van de keuken. Bij het openen van het meubelfront worden de vuilbakken dus meteen uitgeschoven en geopend. De geleiders bevinden zich doorgaans bovenaan de kast, zodat de emmers in het frame gehangen kunnen worden, al bestaan er ook systemen met bodembevestiging of montagestel. Bij die laatste zorgt het montagestel voor het afsluiten van de emmers in gesloten toestand; bij andere systemen wordt die functie overgenomen door een extra legplank, of worden er aparte deksels per emmer voorzien.

afvalladeLades

Vergelijkbaar met het systeem met frontpaneel en bodemmontage, zijn de lades met inleg of antislipmat. Hierbij wordt een configuratie van vuilnisemmers en attributen in een lade geplaatst, waarbij een frame of antislipmat een stabiele plaatsing garandeert. Sommige systemen zijn voorts nog voorzien van een zijpaneel over de volledige hoogte van de emmers, dat extra stabiliteit biedt en de lade langs de zijkant afsluit. Deksels worden doorgaans apart voorzien, en hoewel er systemen bestaan met automatische dekselopening, is dit veelal uitzonderlijk.

Hoekkasten

Voor hoekkasten bestaan er specifieke oplossingen, die op hetzelfde principe gestoeld zijn als de systemen met scharnierdeuren en bodemmontage of montagestel: de vuilnisemmer - doorgaans uit 2 of 3 compartimenten bestaande - wordt langs geleiders uitgeschoven en zo meteen geopend. Om de inhoud van de hoekkast beter te benutten, zijn er verschillende oplossingen. Systemen met montagestel zijn in de meeste gevallen op een draaiplateau gemonteerd en voorzien van extra opbergruimte langs de zijkanten. Systemen met bodemgeleiders kunnen dan weer extra naar achteren worden geschoven, zodat ook de hoeken van de kast bereikbaar worden.

afvalklepAfvalkleppen

Voor een geoptimaliseerd gebruiksgemak zijn er vandaag ook verschillende systemen voor integratie in het werkblad voorhanden. Door een opening in het werkblad kan afval (meestal groente- en fruitafval) bij deze systemen namelijk rechtstreeks in de afvalemmer worden gedeponeerd. Tegenover het gebruiksgemak staat een iets minder efficiënt ruimtegebruik van de onderliggende kast.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tim Vanhove & Elise Noyez

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine