BuitenzonweringPremium

TRENDS EN NOVITEITEN IN ZONWERING (DEEL 3)

Domotica, akoestiek en minimalisme

Trends en noviteiten in zonweringArchitecten integreren doekzonwering als gevelelement, zowel vanuit esthetisch als functioneel oogpunt. Je weert er niet enkel de zon en warmte mee, maar creëert tegelijk ook privacy en houdt vaak ook storende geluiden buiten. We onderscheiden enkele trends die pas om het hoekje komen kijken.

Klik hier voor deel 1: nieuwe toepassingen, mogelijkheden en ontwikkelingen

Klik hier voor deel 2: personaliseren en stormvastheid bij grote formaten

TREND 7: DOMOTICA

Trends en noviteiten in zonweringAnn Van Eycken is een groot voorstander van het gebruik van domotica bij de doekzonwering. “De automatisering van zonwering en rolluiken versterkt de energiebesparing omdat deze dan zeker rekening houdt met het thermische en visuele comfort dat hiervoor uitgewerkt wordt. De gebruiker moet wel steeds de mogelijkheid hebben om zelf in te grijpen en er moet ook een automatische rechtzetting zijn voor het geval de gebruiker dit uit het oog verliest."
Ook woon-zorgcentra en ziekenhuizen omarmen domotica. Een voorbeeld is het woon-zorgcomplex Margaretha in het Nederlandse Kampen, een project van Duco. Met de integratie van de CO2-gestuurde TronicTwin 120 CAP werd zowel ventilatie als zonwering in een en hetzelfde product gecombineerd. “Het zonweringsdoek is bij deze uitvoering gemonteerd op een uitvalarm, die eerst verticaal naar beneden zakt, maar daarna automatisch uitvalt in een hoek van 90°. Op die manier krijgt zonnehitte geen kans, maar komt er toch genoeg licht binnen voor een aangenaam gevoel", zegt David Brock van Duco.
“De TronicTwin 120 CAP werd aangesloten op een zon-/windautomaat die er onder andere mee voor zorgt dat de zonneweringsdoeken automatisch opgetrokken worden wanneer de wind snelheden haalt van meer dan 50 km/uur. Met een centrale schakelaar kunnen alle doeken in één keer worden opgehaald als bijvoorbeeld de ramen gelapt moeten worden."
Ook Renson ziet praktische mogelijkheden in domotica. “De Renson Detecto is een motor voor de doekzonwering die ervoor zorgt dat de zonwering automatisch obstakels detecteert", zegt Roel Berlaen. “De screens worden zo optimaal beschermd, behouden hun ideale doekspanning en bieden een hogere duurzaamheid."

TREND 8: AKOESTISCHE ZONWERING EN MEER

Trends en noviteiten in zonweringAnn Van Eycken ziet de laatste jaren nog nieuwe toepassingen ontstaan die op het eerste gezicht futuristisch lijken, maar eigenlijk zo gek nog niet zijn als je erover nadenkt. “Een bepaalde binnenzonwering kan voor een goede binnenakoestiek zorgen. Vooral in ruimten waar er veel mensen aanwezig zijn, zoals restaurants, is dat een pluspunt."
Ook in de zorgsector zijn nieuwe toepassingen met binnenzonwering mogelijk. “Zo heb je een binnenzonwering die antibacterieel is, en zelfs een zonweringsdoek die zelfreinigend is, net zoals je ook met een bepaalde beglazing kunt hebben."

TREND 9: DE INTEGRATIE VAN ZONWERING, RAAMVERLUCHTINGEN EN ROLLUIKEN IN ÉÉN OPLOSSING

Trends en noviteiten in zonweringRoel Berlaen van Renson geeft het voorbeeld van zijn Fixvent. “De Renson Fixvent integreert een zelfregelend toevoerrooster boven het raam in de kast van een windvaste Fixscreen doekzonwering. Het zorgt voor een constante toevoer van verse lucht. Het is dus een 2-in1 totaaloplossing voor een gezond en comfortabel binnenklimaat."
Ann Van Eycken, secretaris-generaal van Verozo, de federatie van zonweringsfabrikanten, ziet niets dan voordelen in de integratie van rolluiken. “Ze zijn de perfecte zonwering en kunnen de binnentemperatuur met zes graden doen dalen. Fabrikanten leveren extra inspanningen om mee te gaan met de verhoogde aandacht voor de isolatiewaarde van de woning. Daarom zijn er vandaag rolluiken op de markt met een U-waarde kleiner dan 0,6 W/m² K, wat beter is dan driedubbel hr-glas." Zodra de rolluiken zijn neergelaten, heb je geen zicht meer naar buiten toe. Met een doekzonwering blijft je buitenzicht behouden, zelfs als ze neergelaten zijn.

TREND 10: MINIMALISTISCHE ARCHITECTUUR

Deze trend kwam hierboven al meermaals aan bod. Elke fabrikant zoekt naar oplossingen om zo weinig mogelijk te laten 'zien' en zo goed mogelijk zijgeleiders en kasten van de doekzonwering 'achter slag' weg te werken, zodat die niet eens meer te zien zijn. De voorwaarde is wel dat de architect dan de zonwering mee in het ontwerp opneemt, zodat hiermee rekening gehouden kan worden vanaf het begin van het bouwproces.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine