ikab renoveert Beschermd erfgoed na brand
ikab genomineerd voor decoratie awards
Een verwoestende brand zette begin 2020 het gebouw, waar de gekende interieurzaak Driedeco in gevestigd is, in vuur en vlam. Het gebouw bestond volledig uit hout, waardoor het vuur zich enorm snel verspreidde. Van de conceptstore schoot dan ook niets meer over. De eigenares van het pand, Fabienne Vanbrabandt, runt zelf het renovatiebureau IKAB en is tot op vandaag bezig met de renovatiewerken. De moeilijkheden waarmee IKAB te maken heeft en de persoonlijke situatie van Fabienne maken van dit project een terechte nominée voor de Decoratie Awards 2021 binnen de categorie 'Totaalinrichting'.
Filosoferen rond hedendaags interieur
In juni 2009 werd het interieur- en kleuradviesbureau IKAB uit de grond gestampt door Fabienne Vanbrabandt en Rebecca Van Houdt. Zij focussen zich op verschillende aspecten binnen het inrichten van ruimtes. Van advies op vlak van kleuren, over inrichting van een kamer tot de totale interieurregeling: het wordt allemaal in handen genomen door het Limburgse bedrijf. In hun opinie bereik je de beste resultaten door open in dialoog te gaan met de klant. "In een tijd waar een groeiende trend naar een individualistische levensstijl merkbaar is, willen wij filosoferen rond het hedendaags concept van een 'gepersonaliseerd' interieur", klinkt het.
Het project in het kort
Na de brand in het gebouw waar Driedeco gevestigd was, besloot IKAB zich aan te bieden om de renovatie van het pand voor hun rekening te nemen. Dit moest, ondanks Fabienne Vanbrabandt wel de eigenares van het pand was, aangevraagd worden. Het gebouw dateert namelijk al uit 1937 en is beschermd erfgoed. De artdecowoning was dan wel quasi volledig uitgebrand, toch geldden er strenge regels tegenover de renovatie. Zo moest het dak qua volume in dezelfde staat hersteld worden en ook op vlak van materiaal had Fabienne hier geen keuze.
Alles wat niet is weggebrand, moeten we herstellen naar de oorspronkelijke staat
Daarnaast moesten de weinig overgebleven resten van het oorspronkelijke pand behouden blijven. "Alles wat niet was weggebrand, moesten we herstellen naar de oorspronkelijke staat. Hetgeen weggebrand was, moesten we creatief invullen met als voorwaarde dat het past bij de artdecowoning die het ooit was", vertelt Fabienne. Daarnaast had natuurlijk niet alleen de brand veel stuk gemaakt, maar ook de waterschade was enorm.
Voor de tussenvloeren moest er gekozen worden om die uit hout te maken, of met potten en balken. "Ik heb dan gekozen voor houten vloeren. Om balken te gebruiken moest er een studie gedaan worden omdat ik niet wist of het gebouw dit wel kon dragen."
De werken zijn tot op vandaag nog niet afgerond. Dat komt voornamelijk door het feit dat er weinig reactie komt op de mails van Fabienne aan de Dienst Erfgoed. "Quasi elke stap die ik wil uitvoeren, moet ik aanvragen bij de Dienst Erfgoed. Ik moet echter heel lang wachten op een antwoord, waardoor de renovatiewerken nu al lang aanslepen. Ik hoop het snel te kunnen afwerken, want momenteel moet ik een plek huren om te kunnen wonen. Ik kan mijn eigen huis niet in."