Zo schuur je een parket
Voor een feilloos resultaat is het van belang om met respect de verschillende schuurstappen te doorlopen om tot een krasvrije parketvloer te komen.
Stap 1: voorbereiding op het schuren
Schuren zal vanzelfsprekend stof met zich meebrengen, maar hoe minder er bij aanvang aanwezig is, hoe beter voor de standtijd van uw gereedschappen. U doet er daarom goed aan om eerst grondig te stofzuigen alvorens de werken aan te vatten. Loszittende nagels kunnen schade berokkenen aan uw schuurband. Mochten er nog spijkerkopjes boven de vloer uitsteken, kan u deze het best weer in het parket slaan. Er zijn stofzuigers die toelaten om stofvrij te schuren. Deze zijn uitgerust met een filter klasse H 13 (99,996%, 0,3 μm), 1,0 m².
Een schuurplan volgens de regels van de kunst ziet er als volgt uit:
P50 – P60 – P80 – P100 – P120

Stap 2: grofschuren
Bij het schuren gaat het erom om het schuren op te bouwen. Dat wil zeggen dat men met een grove korrel begint en vervolgens steeds fijner te werk gaat, zodat er in het eindresultaat geen krasjes meer te zien zijn. De eerste fasen bij het schuren van het parket gebeuren dus met een grove korrel. Over het algemeen start u het best met een korrel P50 om vervolgens in stapjes omhoog te gaan tot korrel P100 of P120 (afwerking). Een schuurplan volgens de regels van de kunst ziet er als volgt uit: P50 – P60 – P80 – P100 – P120. Voor renovatiewerken kan men in de praktijk ook beginnen met korrel P60. Mocht er echter niet voldoende materiaal worden afgenomen, dan kan men terugschakelen naar P40 of zelfs P36 en vandaar weer beginnen opbouwen. Bij renovatiewerken kan men er vaak ook het schuren met een korrel P80 vantussen laten. Gebruik steeds hetzelfde schuurplan voor zowel het midden van de parketvloer als voor de kanten. Wie kiest voor een kwalitatieve stofafzuiging op zijn toestel, zal tussen de verschillende schuurbeurten in niet moeten stofzuigen. De enige uitzondering hierop vormt de aluminiumoxidekorrel, die zoals gezegd voor vlekvorming kan zorgen en waar men dus geen restanten van wil overlaten. Vanaf korrel P80 is men in feite bezig met het fijnschuren.
Materiaal
De eerste stap gebeurt het best met een bandschuurmachine. Hiermee zal men de grootste verontreinigingen het eenvoudigst kunnen vlakschuren. De meeste machines beschikken over meer dan 2.000 W aan vermogen om contaminaties snel te kunnen verwijderen. De meest gebruikte breedte voor bandschuurmachines bedraagt 200 mm. Er bestaan ook varianten in 250 mm. Een goede stofafzuiging is belangrijk en maakt vaak het verschil in kwaliteit tussen de toestellen. Tot 2020 is een stofzak nog toegestaan, al lijkt de betere keuze nu toch al een schuurmachine met een geïntegreerde, of nog beter, een externe stofafzuiging.
Een tweede onderscheidend criterium is het gebruiksgemak, enerzijds wat betreft de ergonomie, anderzijds wat betreft het vervangen van de banden. Om de kanten te schuren, bestaan er kantenschuurmachines die perfect in de hoeken kunnen gaan. Deze draait aan een hoger toerental maar met een lager vermogen, en zal daardoor een ander schuurbeeld geven dan de bandschuurmachine. Het is dan belangrijk om eerst de kanten te schuren en vervolgens de rest van de kamer. Investeren in beide machines zal zeker lonen, vooral voor wie veel renovaties voor de kiezen krijgt. Zonder kantschuurmachine kan er ook manueel bijgewerkt worden aan de randen.


Stap 3: afwerking
Fijnschuren begint wanneer men de stap zet van P60 naar P80 of fijner. Met deze schuurbewegingen zal men in feite het grove schuurbeeld dat het eerdere werken heeft achtergelaten, wegwerken. Op die manier bereidt u het parket tot in de puntjes voor op een krasloze afwerking. Net voor u aan de afwerking begint, is het een goed idee om de vloer even te reinigen, zodat eventuele stofresten volledig verwijderd zijn.
Materiaal
In plaats van een bandschuurmachine zal men voor de afwerking eerder opteren voor een rotatieschuurmachine. Deze machines bestaan nog niet zo lang als bandschuurmachines, maar worden steeds populairder omdat schuurfouten er minder mee in het oog springen. De machines werken aan een lager toerental. Door gewichten aan te brengen op het plateau, kan men het schurende vermogen wel nog opdrijven.
Wie echter opteert voor de juiste combinatie van het schuurbeeld en het schuurmateriaal, zal minder met het gewicht moeten spelen om tot hetzelfde resultaat te komen. Een andere optie zijn de multischijfsystemen. De grote troef van deze schuurmachines is dat ze voor alle werk kunnen dienen: grof- en fijnschuren. De vakman hoeft op die manier minder machines mee te sleuren.
Tips & tricks bij het schuren
- Schuur steeds met de nerf van het materiaal mee.
- Schuur altijd van links naar rechts. Dat heeft te maken met de plaatsing van de wals op het hout. Mocht het wiel naar de wals toe bewegen, dan passeert het over het geschuurde vlak.
- Zet de rol op het hout aan in een vlotte beweging. Zo niet, riskeert u kappen in het hout te maken.
- Om krasvrij te werken, maakt een goede stofafzuiging in elke stap het verschil.
- Geïntegreerde verlichting kan een interessante optie zijn om een perfect zicht te hebben op welk schuurbeeld u achterlaat.
Met dank aan: Bona en Numatic