Keuzefactoren
De ene stofafzuiging is de andere niet. Je moet de juiste keuze maken afhankelijk van diverse factoren.
Aandrijving
Er bestaan pneumatisch en elektrisch aangedreven schuurmachines. Bij pneumatisch gereedschap is men aangewezen op een schuurstofzuiger die specifiek gebouwd is voor dat type aandrijving, of een model dat zich in die zin kan laten ombouwen.
Zuigkracht
Belangrijk voor de zuigkracht (naast vermogen) is de hoogvacuümluchtverplaatsing, of het filteroppervlak en het bijhorende filterreinigingssysteem. Een vuile filter beperkt de zuigkracht. Bij grote toestellen gebeurt de zuigkrachtregeling via onderdrukmeting en frequentieregelaar, bij kleinere is de zuigkracht daarentegen sowieso maximaal.
Schakeling
De meeste schuurstofzuigsystemen op netstroom starten automatisch op bij de activatie van de bewerkingsmachine. Hetzelfde geldt voor het stoppen, al is het systeem zodanig ontworpen dat de stofzuiger met enige vertraging stopt, zodat met zekerheid alle stofdeeltjes die zich nog in de slang bevinden effectief in het reservoir terechtkomen. Schuurapparaten die werken met een accu vereisen een andere oplossing, omdat er geen elektrische verbinding is tussen het gereedschap en de stofzuiger. Die oplossing is dan bijvoorbeeld een Bluetoothverbinding tussen beide machines. Daarbij zal het gereedschap fungeren als zender, en de stofzuiger als ontvanger. Het starten van de accumachine activeert dan automatisch de stofafzuiging. Wanneer het verbonden gereedschap stopt, gaat de stofzuiger in stand-bymodus.
Externe of geïntegreerde stofafzuiging
Het grote voordeel van schuurmachines met een geïntegreerde stofafzuiging in de vorm van een stofzak of stofbak, is dat de gebruiker daarmee niet – of toch minder – inboet aan beweeglijkheid bij het schuren. Anderzijds geldt dat fabrikanten de hanteerbaarheid in het achterhoofd houden en een stofzak/stofbak voorzien met een bescheiden omvang, met navenante opvangcapaciteit.
Bij externe stofafzuiging wordt een stofzuigerslang op de schuurmachine aangesloten. Die verbinding zorgt in een bepaalde mate voor een beperking van de beweeglijkheid.
Filters
De filterkeuze stem je voor het beste resultaat best zo goed mogelijk af op de toepassing. Er bestaan tal van types: fijnstoffilters, antistatische filters, hittebestendige filters, … Ze hangt af van de 'stof'-zonering en de activiteit. De filters zelf zijn verdeeld in stofklassen L/M/H, waarbij H voldoet aan de meest veeleisende norm.
De L-klasse dekt algemeen de zachte houtsoorten, de M-klasse hardhout, plankmaterialen en beton. Het stof kan rechstreeks in het filterreservoir worden opgevangen, ofwel in een stofzak.
Compressorcapaciteit
De compressorcapaciteit oftewel ‘doorstroom’ bepaalt het aan te zuigen luchtvolume.
Droog of nat?
Grote schuurstofzuigers worden hoofdzakelijk ingezet in droge omgevingen. Wie nat wil reinigen, gebruikt het best een daartoe geschikt toestel, want nat stofzuigen vereist meer onderhoud vanwege de toevoeging van het water in het toestel.