De juiste schuurmachine
op maat van het werk
Voor elk type schuurwerk is er een afzonderlijk type schuurmachine ontwikkeld, om zo steeds het beste schuurresultaat te kunnen krijgen:
- bandschuurmachines;
- excentrische schuurmachines;
- roterende schuurmachines;
- oscillerende schuurmachines;
- vlakschuurmachines;
- …
Welk type je kiest, hangt af van het type ondergrond, hoeveel materiaal er moet worden geschuurd of hoe fijn het uiteindelijke resultaat moet zijn.
- Voor grote oppervlakken waar veel kracht op losgelaten mag worden, gebruik je planetaire of roterende schuurmachines. Dit is voor het grovere werk, nabehandeling is dus steeds noodzakelijk.
- Kleinere oppervlakken of details van een grillig oppervlak schuur je best met een oscillerende machine.
- Excentrische machines combineren kracht met kwaliteit en zijn geschikt voor de afwerking of voor grotere oppervlakken. Vanwege zijn ronde zool is die niet geschikt om in hoeken te werken.
Kijk naar de kop
De schuurmachine is aangepast aan de vereisten van het toepassingsgebied, te beginnen bij de schuurkop. Zo gebruik je een driehoekige of rechthoekige kop voor hoekjes, kantjes en gedetailleerd schuurwerk. Rechthoekige en ronde schuurkoppen kun je inzetten voor grover schuurwerk omdat je daarmee op relatief korte tijd een vrij groot oppervlak kunt aanpakken. Rechte schuurkoppen scoren hoog op schuurstabiliteit omdat er evenveel druk is over de volledige zool. Daarom kun je ze ook voor fijner werk gebruiken.
Bij een strijkijzer- of driehoekszool wordt die druk vaak geconcentreerd op één punt, waar dan agressiever geschuurd zal worden, waardoor je goed moet opletten of het schuurbeeld egaal blijft.
Ronde schuurkoppen zijn vrij veelzijdig: voor bijvoorbeeld excentrische schuurmachines geven ze de gebruiker heel wat controle over het werk.
Bij de planetaire machines zorgen de ronde koppen er daarentegen voor dat de machine snel veel materiaal kan wegnemen.
Het schuurpapier
Dan is er nog de keuze uit verschillende types schuurpapier, in functie van de te schuren ondergrond. Hier kun je kiezen uit korrel op basis van bv. aluminiumoxide, korund, granaat of carbon. Concreet is de regel: op hard materiaal zoals bv. verf gebruik je een zachtere korrel, op zacht materiaal zoals hout kies je een hardere korrel.