HobbyvervenPremium

Antibacteriele verf remt celdeling van bacterien

verfsystemen die aan de strengste hygiënenormen voldoen

Diverse verfsystemen worden doelbewust in bepaalde omstandigheden ingezet omwille van specifieke eigenschappen. De verfsystemen in de gezondheidssector zijn daar een voorbeeld van; meteen een sector met heel wat uitdagingen en ontwikkelingen. Alleen innovatieve verfsystemen die aan de strengste hygiënenormen voldoen, komen dan ook in aanmerking. En niet alleen hygiëne is van belang, de vereisten gaan een stap verder.

healthcare

1. Schrobklasse 1

Een muurverf die afwasbaar is zónder de verf te beschadigen of een ongewenste glans te creëren; het is een eerste eigenschap van verfsystemen die in de gezondheidszorg worden gebruikt. Muren worden namelijk op regelmatige basis ontsmet en niet elke muurverf is bestand tegen reinigings- en desinfecteermiddelen.

Decoratief aan het werk met stucs
14 artikels
Alles over wandafwerkingOntdek ons digitaal magazine over wandafwerking
Lees magazinechevron_right

De Europese norm DEN 13300 beschrijft de kwalitatieve indeling van muurverf op basis van schrobvastheid, dekvermogen en glansgraad. Muurverf in zorginstellingen behoort bij voorkeur tot schrobvastheid klasse 1, met een natte slijtage van minder dan 5 μm bij 200 bewegingen van de schuurspons. Ontsmettingsmiddelen zullen bijgevolg de kwaliteit van het schilderwerk niet kunnen beïnvloeden. Daarnaast geldt bij het gebruik van intensieve kleuren een eenvoudige basisregel: hoe sterker de glans, hoe eenvoudiger het reinigingsproces. Matte verf die mechanisch zwaar belast wordt, krijgt vaak vettige plekken die tot een spiegel evolueren.

healthcare
In de gezondheidszorg wordt een speciale binnenmuurverf met zilverionen gebruikt, wat ervoor zorgt dat de celdeling van bacteriën wordt afgeremd en de overdracht wordt geminimaliseerd

2. Bacteriële bestendigheid

Op een klassieke muurverf kunnen bacteriën eenvoudig enkele uren tot zelfs dagen overleven en vermenigvuldigen. In de gezondheidszorg wordt dan ook een speciale binnenmuurverf met zilverionen gebruikt, wat ervoor zorgt dat de celdeling van bacteriën wordt afgeremd en de overdracht wordt geminimaliseerd – de zogenaamde bacteriostatische oplossing. Dit effect wordt bereikt dankzij het actief antibacterieel bestanddeel op basis van zilver, in combinatie met de duurzaamheid en afwasbaarheid van de verffilm. De Japanse methode JIS Z2801, een antimicrobiële oppervlaktetest, toont een snelle vermindering van het aantal bacteriën door toevoeging van antibacteriële zilverionen. Een doorbraak in de strijd tegen bacteriën, zonder allergische reacties zoals huidirritaties uit te lokken of de gezondheid van patiënten en zorgverleners te schaden.

3. Gezonde luchtkwaliteit

Aangezien dagelijks honderden mensen de revue passeren in een ziekenhuis, spreekt het voor zich dat de gebruikte verfsystemen ongevaarlijk en geurarm moeten zijn. Bovendien mogen ze geen allergische reacties veroorzaken. Een mogelijke indicatie is de A+-waardering van het Indoor Air Quality-label (IAQ) – beter bekend als de binnenluchtkwaliteit – dat gerelateerd is aan de laagste schadelijke emissie. Basis voor de waardering is het meten van tien giftige stoffen die vrijkomen uit de verflaag, gemeten 28 dagen na droging.

Bepaalde verven gaan zelfs nog een stapje verder door de binnenlucht actief te verbeteren en te reinigen dankzij een fotokatalytisch effect: elke lichtstraal op het verfoppervlak activeert een katalysator die op zijn beurt schadelijke stoffen – zoals stikstofoxide en formaldehyde – door de zuurstof in de lucht chemisch afbreekt. De fotokatalytische werking breekt ook 99% van de bacteriën af, waarbij deze dus niet op de film gevonden worden. De enige vereiste is natuurlijk zonlicht of een kunstmatige verlichting op de juiste golflengte.

4. HACCP-richtlijnen

De grootkeuken en het restaurant in ziekenhuizen voorzien de pa­tiënten en bezoekers van gezonde voeding. Op deze plaatsen is het dan ook onaanvaardbaar dat er risicofactoren aanwezig zijn die het productieproces en de bereiding van voedsel vervuilen. De hygiënewetgeving wordt steeds strenger en ziekenhuizen hebben dan ook nood aan verfsystemen die aan de wettelijke norm voldoen. Een verf op basis van de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) biedt de oplossing. Muren en wanden krijgen een oppervlak dat vloeistoffen, schimmels, ziekteverwekkers en ander vuil van zich afstoot. De ondergrond is eenvoudig schoon te maken en is bestand tegen krassen en bijtende producten.

5. En daar stopt het niet ...

De vermelde eigenschappen zijn slechts een handgreep uit de vereisten. Veel verfsoorten in de zorgomgeving zijn daarnaast weinig poreus, zodat de eerste laag geen nadelige invloed heeft op de open tijd van een eventuele tweede afwerkingslaag. Verder zijn de verfsystemen tegelijk inzetbaar als grond- en afwerkingslaag, zijn ze oplosmiddel- en weekmakervrij (VOC < 1 g/l) en worden hoge eisen gesteld aan decontamineerbaarheid (DIN 25415, deel 1, ISO 8690).

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jade Lambrecht
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine