SchilderenPremium

Zo werk je buitenschrijnwerk sneller en mooier af

Waarom je het spuiten van buitenlak in overweging moet nemen

Sta je weigerachtig tegenover het spuiten van buitenlak? Dat hoeft helemaal niet. Integendeel, je kunt in één spuitbeweging een hoge laagdikte aanbrengen zonder lopers. Dat is niet alleen een grote troef bij vele meters ramen en deuren, maar biedt eveneens een grote tijdswinst bij het lakken van moeilijk te schilderen objecten zoals luiken, dakoversteken en houtsnijwerk.

Buitenlakwerk spuiten
Als je buitenlak verspuit, kan je de gewenste kleur door de hoge dekkracht al in één laag verkrijgen (© BOSS paints)

NIEUWIGHEDEN GESPOT?

In de wereld van buitenlakwerk zetten de trends van de afgelopen jaren zich voort. Donker en mat buitenlakwerk blijft populair in onze contreien. En ook de omschakeling naar watergedragen buitenlak gaat verder. Getuige daarvan zijn de nieuwe watergedragen lakken die dit voorjaar het buitenlakassortiment van de verfmerken vervolledigen.

Beide trends lijken elkaar bovendien te versterken. Een groot voordeel van watergedragen lakken is immers dat ze langer hun kleur en glans behouden, ook in donkere kleuren.

Geveltimmerwerk Sigma Coatings
Geveltimmerwerk leent zich perfect om te verspuiten
(© Sigma Coatings)

SPUITEN, DAT IS SNELLER EN MOOIER

Watergedragen lakken laten zich graag verspuiten. Hun grote nadeel, zijnde de snellere droging, valt namelijk weg bij verspuiten, en is zelfs mooi meegenomen bij buitenwerk in ons Belgische kwakkelweer.

Maar sowieso heeft lak verspuiten enkele belangrijke voordelen. Als je kiest voor een kwalitatieve buitenlak met een hoog standvermogen (dat is een hoge laagdikte zonder lopers) kan je in één spuitlaag meer laagdikte bekomen dan in twee of soms drie rol- of borstellagen.

Je ondergrond is meteen goed beschermd en de gewenste kleur heb je door de hoge dekkracht al in één laag. Zelfs als je overschakelt van zwart naar wit.

De tijdswinst is dus groot als je lakwerk verspuit. En dat niet alleen bij grote oppervlakken zoals schuttingen, tuinhuizen of geveltimmerwerk. Bij moeilijk te schilderen ondergronden, zoals luiken, dakoversteken en houtsnijwerk is de tijdsbesparing vaak zelfs nog groter. Zones die met borstel en rol moeilijk te bereiken zijn, kunnen met het spuitpistool toch vlot en voldoende dik worden gespoten.

Daarenboven kan je de verf appliceren zonder structuur, wat een strakker resultaat geeft dan als er borstelvegen of rolindrukken zichtbaar zijn.

Fijn houtsnijwerk
Bij moeilijk te schilderen oppervlakken zoals houtsnijwerk kan verf spuiten veel tijdsbesparing opleveren (© Sigma Coatings)

AAN DE SLAG MET HET SPUITPISTOOL

Droog en windstil

Natuurlijk zijn de weersomstandigheden net zoals bij alle buitenschilderwerken bepalend voor het eindresultaat. Een oppervlaktetemperatuur tussen 10 en 25°C en een luchtvochtigheid tussen 50 en 85% zijn ideaal.

Regen is uit den boze. Tijdens, maar ook na het schilderen, is bescherming tegen de regen nodig, zodat de hogere laagdikte tijd heeft om terdege uit te harden. Al spelen verffabrikanten hierop in door lakken op de markt te brengen die al na een half uur regenbestendig zijn. Ook felle zon op de verse filmlaag is geen goed idee.

Verder is de wind, meer dan bij handmatig lakken, een nadelige factor bij spuiten. Wind kan de verfnevel immers meevoeren naar verder gelegen objecten. Hier is de spuittoestelkeuze en correct afplakken van belang.

Afplakken door tape en folie ineen
Met de HVLP spuittechniek kan heel nauwkeurig worden gewerkt zonder veel overspray (© WSB Finishing Equipment)

Gebruik tape en folie in één

Na het schoonmaken, schuren en ontstoffen van de ondergrond, dient de omgeving te worden afgeplakt (bij voorkeur tot een halve meter rond het te spuiten oppervlak). Het afplakwerk hoeft niet per se langer te duren dan bij manueel schilderwerk. Door tape te gebruiken waar folie of bruin papier aan is bevestigd, kun je in eenzelfde handeling meteen ook de directe omgeving beschermen tegen de spuitnevel.

Buitenlak verspuiten foto Graco
Airless en aircoat zijn beter geschikt voor het schilderen van deuren, garagepoorten en andere grotere oppervlakken (© Graco)

Welke spuitmethodiek?

Verder kan het risico op verfnevel worden geminimaliseerd als je de geschikte spuitapparatuur voor de toepassing gebruikt. Die verfnevel is niet alleen ongewenst op naburige objecten, maar is ook nefast voor je verfrendement (dat zakt immers drastisch als je een groot deel van je verf naast je object op het afdekmateriaal spuit).

Wil je enkel kozijnen en slaglatten spuiten, dus geen grote oppervlakken zoals deuren of garagepoorten, kies dan voor een spuitmethodiek met een goed afregelbare spuitstraal, zoals HVLP. Met die lage druk luchtverstuivingsmethode is een heel nauwkeurig spuitbeeld mogelijk (je kan er bij wijze van spreken je naam mee schrijven, tot breedtes van 12 à 15 cm), wat dus ideaal is voor smalle oppervlakken.

Door tape te gebruiken waar folie of bruin papier aan is bevestigd, hoeft het afplakwerk niet per se langer te duren dan bij manueel schilderwerk

Bij hoge druk materiaalverstuivingsmethoden zoals airless (onder druk) en aircoat (soms ook airmix of air-assisted genoemd = onder druk met toevoeging van lucht), kan de spuitstraal minder fijn worden afgesteld omdat je hier belemmerd wordt door het beperkte aantal beschikbare nozzlehoeken en -openingen. De kleinste hoek bedraagt 10°, wat resulteert in een spuitbeeldbreedte van 5 à 7 cm. Airless en aircoat zijn beter geschikt voor het schilderen van deuren, garagepoorten en andere grotere oppervlakken. Ten eerste is er een breder spuitbeeld mogelijk (voor bijvoorbeeld garagepoorten wordt meestal een nozzle van 40 à 50° gebruikt, wat resulteert in een spuitbeeldbreedte van 20 tot 25 cm) en is de snelheid waarmee de verf de nozzle verlaat, veel hoger.

Met HVLP kan je dus erg nauwkeurig te werk gaan, maar gaat het schilderen wel minder snel. Met airless haalt u de hoogste werksnelheid, maar is het spuitbeeld minder nauwkeurig. Aircoat combineert het beste van de twee werelden: het gaat snel en genereert weinig overspray. Een goed uitgeruste spuitschilder voor buitenlak heeft bij voorkeur een toestel voor lage en hoge druk ter beschikking.

Luifels spuiten gaat snel WSB
Zones die met borstel en rol moeilijk te bereiken zijn, kunnen met het spuitpistool toch vlot en voldoende dik worden geschilderd
(© WSB Finishing Equipment)

Over welke kenmerken beschikt een goede spuitlak?

Natuurlijk is het belangrijk dat je voor een kwalitatieve buitenlak kiest. Die hebben bij voorkeur niet alleen een lang kleur- en glansbehoud, maar worden ook gekenmerkt door een hoog standvermogen (hoge laagdikte zonder lopers), ze ademen, zijn elastisch, drogen snel en harden snel uit.

Lak schilderen Sikkens
In feite is de ondergrondvoorbereiding bij spuitwerk hetzelfde als bij schilderen met rol en borstel
(© Sikkens)

De meeste spraylakken zijn dik ingesteld om onverdund te spuiten met airless of aircoat. Deze zijn echter te dik om zonder verdunning met HVLP te kunnen verspuiten en moeten voor HVLP-toepassingen met ongeveer 10% verdund worden (met water). Er zijn ook lakken op de markt die speciaal voor HVLP toepassingen zijn ontwikkeld en niet meer hoeven te worden verdund.

To prime or not to prime?

In feite is de ondergrondvoorbereiding bij spuitwerk hetzelfde als bij schilderen met rol en borstel. Op kaal hout is een primer aangewezen, dit om ongelijkmatige inzuiging van de ondergrond tegen te gaan en om de doorbloeding van in water oplosbare inhoudsstoffen te vermijden.

Op reeds geschilderde ondergronden kan een primerlaag noodzakelijk zijn om een goede hechting te garanderen. Als de ondergrond het toelaat, kan na het schuren meteen worden afgelakt.

Spuiten ramen BOSS paints
In de technische fiche van de verf lees je welke spuittip en pistoolfilter je moet gebruiken en hoeveel verf- en luchtdruk je moet instellen (© BOSS paints)

Welke spuitinstellingen?

Als er in de technische fiche van de buitenlak spuitgegevens te vinden zijn, dan wijst dit erop dat de lak kan worden verspoten. Raadpleeg altijd de technische data zodoende een mooi resultaat te verkrijgen. In de technische fiche staat welke spuittip en welk pistool- en/of pompfilter je dient te gebruiken en hoeveel verf- en luchtdruk (bar) je dient in te stellen.

Wie zich bewust is van deze parameters, de laagdikte respecteert, de uitzwaai beperkt houdt, de pomp na gebruik goed uitspoelt en enkel aan de slag gaat als de weersomstandigheden het toelaten, mag gerust zijn in een mooi en snel eindresultaat.

POLL

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine