HobbyvervenPremium

Waarom een grondige voorbereiding is vereist

Goede voorbehandeling zorgt voor goede hechting

Voorbehandeling
De ondergrond moet steeds zuiver, stabiel, droog en vrij zijn van alle stoffen die de hechting verminderen

Voorbehandeling is cruciaal. Het doel van de voorbehandeling is te zorgen voor een goede hechting. 

Omstandigheden

De ondergrond moet steeds zuiver, stabiel, droog en vrij zijn van alle stoffen die de hechting verminderen. Een primer kan nodig zijn.

Het vochtgehalte van de ondergrond mag bijvoorbeeld voor beton de 4% niet overschrijden; bij calciumsulfaatgebonden vloeren maximaal 0,5%, gemeten volgens de Carbid-methode. Wat betreft de omgevingstemperatuur is min. 10 °C en max. 30 °C de regel. Bij temperaturen boven de 22 °C droogt de verf merkbaar sneller. Waarmee dikwijls geen of onvoldoende rekening wordt gehouden is de temperatuur van de ondergrond. Die ligt minstens 3 °C boven het dauwpunt. Bij een te koude ondergrond vertraagt de reactie van een tweecomponentenverf. De relatieve vochtigheid in de ruimte waarin wordt geschilderd is maximaal 70%.

Vloerverf
Laat tweecomponentensystemen 5 dagen drogen voordat ze worden blootgesteld aan intensief verkeer

Voorbehandeling is cruciaal

Het doel van de voorbehandeling is te zorgen voor een goede hechting. Een gevlinderde betonvloer is aan het oppervlak zo dicht van structuur dat hechting niet zonder meer wordt verkregen. Een zandcementdekvloer is vaak afgewerkt met een cementpaplaag die een goede hechting in de weg staat. Een calciumsulfaatvloer heeft een calciumcarbonaathuid die eerst verwijderd moet worden. Zo vertonen alle vloeren specifieke eigenschappen waarmee u rekening moet houden. De keuze van de voorbehandeling en het coatingsysteem hangen nauw samen. 

  • Ondergronden doordrongen met olie en vet, slikhuid: behandelen met een sterke ontvetter.
  • Reeds geschilderde ondergronden dienen sowieso goed voorbereid te worden: schuren en behandelen met een reiniger en ontvetter voor vloeren, met etsende werking. Verdeel en schuur het product met een schuurborstel. Laat een halfuurtje inwerken (etsen), neem af met een trekker en spoel met zuiver water. Laat de vloer vervolgens goed drogen. De hechting wordt beter als het oppervlak nog extra geschuurd wordt.
  • Erg gesloten ondergronden zoals polybeton of tegels reinigen en ontglanzen door schuren, stralen, etsen, frezen of boucharderen. Een hechtingstest is aanbevolen. 
  • Ondergronden in asfalt en alle samenstellingen hiervan vragen steeds een voorafgaande hechtingstest. Bij twijfel over vocht in de ondergrond volgende test uitvoeren: op de grond een polyethyleenfolie leggen van 50x50 cm, de boorden met kleefband vasthechten. Als er zich na 24 uur geen water bevindt tussen vloer en folie mag de vloerverf aangebracht worden.
  • Voor nieuw beton hoe dan ook een droogtijd van 30 dagen voorzien per 5 cm dikte. Nieuw beton en vooral polybeton is erg gesloten en dus niet voldoende poreus voor een goede hechting. Hier moet het betonoppervlak met een diamantschijf voldoende opengeschuurd worden. Zandstralen of kogelstralen zijn mogelijke alternatieve behandelingen. Het kale betonoppervlak moet ontdaan zijn van cementsluier en voldoende poreus zijn om de eerste laag verdunde vloerverf goed op te nemen en zo verzekerd te zijn van een goede hechtingsbrug.

Let op!

Is de ondergrond niet correct voorbehandeld, dan hecht de verflaag niet voldoende, slijt ze sneller of laat ze achteraf los. U kan ook te maken krijgen met kleur- en glansverschillen. Let er ook op dat er geen dampspanning optreedt onder de vloer; anders ontstaan er blazen.

welke voorbehandeling kiezen

De geschikte voorbehandeling is steeds afhankelijk van de ondergrond.

Stofvrij stralen

Is toepasbaar op de meeste harde ondergrondsoorten. Bij monoliet betonvloeren wordt de toplaag (cementhuid) en eventuele curing compound verwijderd en de ondergrond meteen opgeruwd. Ook geschikt voor andere ondergronden als prefabbeton, zandcementdekvloeren, anhydriet, granito en asfaltbeton. Na het stralen de ondergrond behandelen met een magneetrol om restanten staalkogeltjes te verwijderen. Ook stofzuigen is belangrijk.  

Natstralen met grit

Als gekozen wordt om te stralen en het gebruik van grote machines is problematisch, dan kan natstralen met grit uitkomst bieden voor beton. Maar ook oude coatinglagen worden op deze manier verwijderd. Denk als toepassingsgebied aan trappen, balkons, kelders,... Met deze methode wordt hetzelfde resultaat verkregen als bij stofvrij stralen. Houd hier wel rekening met een zekere droogtijd na de voorbehandeling.   

Hogedrukwaterstralen

Door de hoge druk ontstaat een destructieve werking op het oppervlak. Oude verflagen worden zo verwijderd. In veel gevallen is de vloer daarna klaar om te coaten als de oppervlakteruwheid van de vloer voldoende is om een goede hechting met het coatingsysteem te verkrijgen. Moet de vloer echt opgeruwd worden door waterstralen, dan gebeurt dat met een druk hoger dan 500 bar. Ook hier moet de ondergrond enige tijd drogen alvorens u tot verven overgaat.

Schuren

Schuren kan op diverse manieren: handmatig, met vlakschuurmachine, roterende schuurmachine, haakse slijper of een excentrisch ronddraaiende schuurmachine. Geschikt voor reeds gecoate vloeren, het verwijderen van curing compound, slikhuid, calciumcarbonaathuid of cementpaplaag op zandcementdekvloeren. Er zijn diverse schuurmaterialen geschikt: schuurpapier, Scotch-Brite in diverse gradaties, scd, carborundum en diamant.

Stofarm planetair diamantschuren

Een goed alternatief voor stofvrij stralen is planetair stofarm diamantschuren met een elektrisch aangedreven schuurwiel met daarop een aantal schuurschijven die een multi-roterende schuurbeweging uitvoeren. Met diamant bezette schuurblokken (in diverse hardheden verkrijgbaar) zijn geschikt voor diverse soorten vlakke vloeren. Na het schuren de vloer met een industriële stofzuiger stofvrij maken. Door de grote verscheidenheid aan schuurmiddeltypen kunnen ondergronden ook gepolijst worden en vaak is het ook mogelijk om diverse soorten tegelvloeren op te ruwen.

Frezen/schaven

Frezen en schaven hebben een destructieve maar zeer effectieve werking. Ze worden daarom alleen ingezet als een vloer grote oneffenheden vertoont of als er door schade een behoorlijke laagdikte verwijderd moet worden, bijvoorbeeld de hele dekvloer. Na deze voorbehandeling is correctie nodig om de vloer weer strak te krijgen.  

Slijpen

Slijpen is een methode om kleine oppervlakken op te ruwen of te ontdoen van oude lagen. De schijf kan voorzien zijn van carborundum of diamant slijpmateriaal.  

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine