GipskartonPremium

Perfecte afwerking van pleisterwerk dankzij de juiste profiel

Nieuwste chassis-aansluitprofielen garanderen optimale aansluiting met ramen en deuren

pleister
Aluminium met witte coating, een perfect alternatief voor roestvrij staal voor buitentoepassingen

Profielen vergemakkelijken de bezettingswerken, verstevigen de hoeken van het pleisterwerk en zorgen voor een optimale verbinding tussen verscheidene afwerkingen. Er zijn diverse soorten profielen in verschillende materialen. De keuze hangt onder meer af van de dikte van de pleisterlaag en de toepassing. Kunststof zit in de lift, vooral voor buiten. Uitschieters zijn de nieuwe oplossingen voor de steeds groter wordende raampartijen. De hele markt van buitengevelisolatie en binnenpleisterwerk is bovendien voortdurend in ontwikkeling, wat zich uit in tal van nieuwigheden.


DIVERSE FUNCTIES

Er zijn verscheidene mogelijkheden om een wand met gips af te werken: van glad gepleisterd tot een gestructureerd oppervlak in schuurgips. Ook wanneer de wand achteraf geschilderd, behangen of betegeld wordt, is gips de ideale ondergrond. Geen wonder dat gipspleisters vandaag een van de meest gevraagde afwerkmaterialen zijn. De bijhorende profielen vervullen uiteenlopende functies. Ze dienen o.m. om een goede verbinding tussen de bepleistering en de overige materialen te garanderen. Bovendien is het gemakkelijker om de ideale pleisterdikte te realiseren met profielen. Hoeken, kanten en bouwdetails kunnen worden geaccentueerd volgens de ideeën van de architect. Profielen verstevigen en beschermen de buitenhoeken en aansluitingen tegen impact. Verder verzekeren ze een optimale afwerking, bv. door de waterafvoer te bevorderen. Daarnaast gebruikt de stukadoor ze nog als richtlat. Door eerst de profielen correct uit te lijnen wordt de basis gelegd voor een optimaal en langdurig eindresultaat.


VOOR ELKE KLUS EEN PROFIEL

Materialen

Pleisterprofielen zijn opgebouwd uit diverse materialen gaande van galvanisé (sendzimir-verzinkt), aluzinc, aluminium, inox, pvc of een combinatie hiervan. Metalen pleisterprofielen worden vervaardigd uit strekmetaal, gelast gaas en geperforeerde metaalband. Ze zijn al dan niet voorzien van een extra beschermende afwerking (lak, epoxylaag of een oppervlaktebehandeling die de hechting met de bepleistering bevordert). De profielen bestaan doorgaans uit geperforeerde stroken (minimaal 0,4 mm dik voor aluminium en gegalvaniseerd staal en 0,3 mm voor roestvast staal) of uit roestvaste of gegalvaniseerde staaldraden (met een minimale diameter van 1,4 mm). De profielvleugels zijn mees­tal voorzien van doorboringen om een mechanische bevestiging in de bepleistering mogelijk te maken.

Klassieke gipspleisters
21 artikels
Alles over pleisterwerkenOntdek ons digitaal magazine over pleisterwerken
Lees magazinechevron_right

Binnen of buiten

De keuze van het materiaal is afhankelijk van de toepassing. Voor buitenbezetting is aluminium, inox of pvc aangewezen. Kunststof profielen kunnen overal worden gebruikt aangezien ze niet corroderen. Voor vochtige ruimtes geniet rvs of aluminium de voorkeur omdat deze materialen corrosiewerend zijn. Een aandachtspunt hierbij is dat aluminium chemisch reageert met cement. Hierdoor treedt corrosie op. Aluminium profielen met een extra verf- of poedercoating zijn een volwaardig alternatief voor rvs en kunnen zo ook voor cementeringen worden ingezet.

pleister
Chassisaansluitprofielen hebben een zelfklevende schuimband die bewegingen van het schrijnwerk opvangen

Soorten

Profielen bestaan in verschillende lengtes en breedtes. De keuze van het type is afhankelijk van verschillende economische en technische factoren, waaronder de compatibiliteit met de bepleistering, de dikte van de pleisterlaag en de toepassing in een vochtig of agressief milieu.

  • Hoekprofielen hebben een brede basis zodat ze stabiel geplaatst kunnen worden op enkele dotten pleister of mortel; een spitse ‘neus’ vormt de hoek en hiertegen strijkt u de pleisterlaag glad af. De uitwendige hoeken van pleisterwerk zijn kwetsbaar. Hoekprofielen dienen om die buitenhoeken correct af te werken en het pleisterwerk te beschermen.
  • Stopprofielen hebben een L-vorm, waarbij het brede deel vlak op de wand bevestigd wordt. Het andere deel staat haaks op de wand en bepaalt de bezettingsdikte. Hiertegen strijkt u de pleisterlaag glad af. Stopprofielen zorgen voor een zuiver en rechtlijnig einde van het pleisterwerk tussen enerzijds bouwelementen die niet bepleisterd worden – zoals een kozijn of een andere afwerking – en standaard gipspleisters. De soepele en dichte verbinding tussen de elementen wordt met een permanent elastische voeg verzekerd.
  • Afreilatten of geleiders worden ingezet voor de vlotte realisatie van vlakke bepleisteringen. Door met de rei over de profielen te bewegen, zorgt u ervoor dat de wand overal loodrecht wordt. Ze hebben een }-vorm met kleine hoogte waardoor ze helemaal door de pleisterlaag omvat worden.
  • Pvc of chassisaansluitprofielen zorgen voor een correcte aansluiting met ramen en deuren. Ze zijn opgebouwd uit een zelfklevende schuimband waarmee het profiel op het chassis wordt gekleefd. Deze schuimband vangt bewegingen van het schrijnwerk op. Deze profielen beschikken ook over een verwijderbare beschermstrook die het aanbrengen van beschermingsfolie aanzienlijk vergemakkelijkt zodat ramen en deuren niet besmeurd worden tijdens de werkzaamheden.
  • Bewegingsvoeg- en dilatatievoegprofielen hebben centraal een flexibel deel om spanningen en bewegingen in de gipslaag op te vangen. Zo worden scheuren voorkomen.
  • Profielen met wapeningsnet: worden veelal gebruikt in gevelisolatiesystemen waarbij het wapeningsnet aan het profiel mee wordt ingebed in het isolatiesysteem om scheurvorming ter hoogte van de profielen te voorkomen. De netten worden vaak met kunststof profielen gecombineerd. De meest recente ontwikkeling is een met draad gestikte verbinding van verstevigingsnet in het kunststof profiel.
pleister
Aansluitprofielen met weefsel zijn lucht-, wind- en slagregendicht

 

TRENDS

Kunststof profielen winnen aan populariteit. Ze vormen geen koudebrug en corroderen niet. Voor buitenpleisterwerk wordt kunststof stilaan de standaard. Ook pvc-chassisaansluitprofielen krijgen veel aandacht. Door de steeds groter wordende raampartijen zijn de bewegingen en uitzettingen van het buitenschrijnwerk aanzienlijk. Hierdoor stijgt de vraag naar performante aansluitprofielen die grote bewegingen aankunnen. Voor buitenpleisterwerk worden ze voorzien van een alkalibestendig verstevigingsnet uit glasvezel met een gestikte verbinding. Ze garanderen een lucht-, wind- en slagregendichte aansluiting. De zichtbare delen zijn uv-bestendig.

Een andere belangrijke trend is het gebruik van dagkanten als alternatief voor aansluitprofielen voor ramen en deuren. Bij het gebruik van dagkanten (stuk gipskartonplaat met ingewerkt hoek-pleisterprofiel in pvc of aluzink) wordt een raamaansluitprofiel gebruikt waarin de dagkantplaat van 9 mm of 12,5 mm wordt geschoven, nadat deze eerst op maat werd gesneden en dan met niet- of laag-expanderend pu-schuim verlijmd. Verder bestaan er niet alleen stopprofielen met een klevend oppervlaktelaagje voor het bevestigen of het plaatsen van tijdelijke beschermingen. Er zijn ook stopprofielen met een dichtingsstrip, en stopprofielen die de relatieve vervormingen tussen de bepleistering en het andere aangrenzende materiaal opvangen, zoals het raam bijvoorbeeld.

Verdere belangrijke trends inzake profielen situeren zich in het gamma profielen voor droogbouw, met name schaduwlijnprofielen. Deze profielen bieden de mogelijkheid om bij het aanbrengen van onder meer verlaagde plafonds een schaduwlijn te creëren waarin eventueel ledverlichting wordt aangebracht.

pleister
Ledprofielen zijn een echte trend

 

PLAATSING

Ondergrond

De ondergrond moet vlak, dragend, droog en vrij zijn van elementen die de hechting verminderen (stof, vetten, oude verflagen, enz.). Reinig indien nodig eerst de ondergrond. In overeenstemming met de pleistersoort moet de ondergrond voldoende draag- en zuigkracht hebben. Normaal gezien kan u binnenmuurstenen rechtstreeks bepleisteren, omdat ze voldoende poreus zijn om een goede hechting te garanderen. Zijn ze té poreus dan is een behandeling met een primer nodig. Behandel ook erg gladde vlakken (zoals de betonnen latei boven een raamopening) met een voorstrijkmiddel om een goede hechting te verzekeren.

Snijden

Het op maat snijden van metalen profielen gebeurt met een passende metaalschaar. Een doorslijpschijf wordt afgeraden om beschadiging van het profiel te voorkomen. Roestvaste profielen kunnen wel met een geschikte slijpschijf worden gesneden. Voor pvc-profielen gebruikt u een multi-coupschaar om een perfecte aflijning van het profiel te verkrijgen.

Aanbrengen

Pleisterprofielen worden op diverse manieren aangebracht. In de meeste gevallen worden ze met een passende minerale kleefmortel of met pleistermortel gezet. Gebruik in vochtige en natte ruimtes voor het aanslaan geen gips maar mortel. Daarnaast gebeurt ook mechanische bevestiging met geschikte corrosiebestendige klemmen, schroeven of nieten, bijvoorbeeld bij expansie- en dilatatievoegprofielen en bij connecties van verschillende ondergronden. Verwijder de spijkers die u eventueel gebruikt voor de voorbevestiging voordat u begint te bepleisteren.

Hoekprofielen

Zet ze vast met een kleine hoeveelheid gipspleister. Controleer met de waterpas of ze perfect recht staan. En zorg ook dat ze op de juiste afstand van de muur staan door meer gips te gebruiken, zodat ze nadien goed aansluiten op de vereiste laagdikte van het gips.

Afreiprofielen

Ook afreiprofielen zet u vast met enkele dotten pleister. Het is dan veel makkelijker om de profielen te positioneren dan wanneer u ze tegen de muur spijkert of schroeft. Plaats ze op regelmatige afstand zodat u gemakkelijk kan afreien op de aangebrachte profielen.

Stopprofielen

Stopprofielen gebruiken ter hoogte van de plinten is een aanrader. Zo is er een duidelijk niveau waar het pleisterwerk onderbroken wordt en krijgt opstijgend vocht geen kans. Er dient rekening gehouden te worden met de hoogte van de plinten, zodat deze het pleisterwerk overlappen.

Dilatatievoegprofielen

Elk type dilatievoegprofiel heeft zijn maximale bewegingsopname. Hou rekening met de beweging opgegeven door de architect.

pleister
Stopprofiel, te bevestigen met bepleisterlijm op het af te werken deel of mechanisch met gegalvaniseerde nietjes

 

Afwerking

  • Zorg er steeds voor dat de vleugels van de profie­len volledig in het pleisterwerk zijn ingewerkt en dat enkel de neus van het profielen zichtbaar blijft.
  • Bij het afreien, borstelen en kammen van de pleisterlaag let u erop dat de zinklaag van de profielen niet beschadigd wordt. Bij roestvaste profielen gebruikt u bij het afreien geen gereedschap uit blank of verzinkt staal; hierdoor kan contactcorrosie ontstaan.
  • Nadat u de muur hebt bepleisterd kan u de profielen wegnemen. Vul de ontstane sleuven met overgebleven pleister dat u met een reilat gladstrijkt.
  • Wacht tot het pleister al wat opgedroogd is en ga er dan met een spackmes overheen om het mooi glad te maken.
  • Wacht opnieuw en strijk dan voor de laatste keer het pleister glad.
  • Laat de pleister verder opdrogen voor u de afwerkingslaag aanbrengt (verf, behang, tegels …).
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck
Vier 40 jaar Aquaplan met ons!Krijg een GRATIS emmer bij aankoop van een Aquaplan productMeer infochevron_right
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine