GipskartonPremium

dossier kwalitatief pleisterwerk

Klassieke gipspleisters
WATERAFSTOTENDE GIPSPLEISTER
Profielen pleisterwerk
ONDERGRONDVOORBEREIDING PLEISTERWERKEN
Prefab gipskartonplaten
VOEGPRODUCTEN VOOR DROOGBOUW
Spuitpleisters
Pleisterwerk herstellen
ZO GEBRUIKT U LEEMPLEISTERS


Klassieke gipspleisters

pleisterGipspleisters zijn verkrijgbaar in poedervorm en bestaan voornamelijk uit gips, lichte vulstoffen, kalk en verschillende toeslagstoffen. Het verschil in verhouding tussen de ingrediënten bepaalt de aard en de specifieke kenmerken van elke pleister, zelfs als gips het hoofdbestanddeel blijft


Waterafstotende gipspleister

pleisterKlassieke gipspleisters en water zijn traditioneel onverenigbaar. Wanneer u vochtschade wil vermijden, bieden de nieuwe waterafstotende varianten echter een volwaardige oplossing. Dankzij de hoge waterbestendigheid – tot zo’n zes keer beter dan een gewone gipspleister – passen deze producten in badkamers, wasplaatsen en keukens, waar een hoge vochtigheidsgraad niet uitzonderlijk is. Bij normaal gebruik van deze ruimtes is een waterafstotende gipspleister zeker op zijn plaats. Voorbereiding, uitvoering en afwerking blijven hetzelfde als bij een standaardgips.


PERFECTE AFWERKING PLEISTERWERK DANKZIJ JUISTE PROFIEL

pleisterProfielen vergemakkelijken de bezettingswerken, verstevigen de hoeken van het pleisterwerk en zorgen voor een optimale verbinding tussen verscheidene afwerkingen. Er zijn diverse soorten profielen in verschillende materialen. De keuze hangt onder meer af van de dikte van de pleisterlaag en de toepassing. Kunststof zit in de lift, vooral voor buiten. Uitschieters zijn de nieuwe oplossingen voor de steeds groter wordende raampartijen. De hele markt van buitengevelisolatie en binnenpleisterwerk is bovendien voortdurend in ontwikkeling, wat zich uit in tal van nieuwigheden.


ONDERGRONDVOORBEREIDING PLEISTERWERKEN

OndergrondVooraleer gipspleister kan worden aangebracht op een ondergrond, moet deze eerst grondig worden geïnspecteerd. De specifieke eigenschappen van het te bepleisteren oppervlak bepalen immers de manier waarop de voorbereiding dient te gebeuren. Niet zuigende of gladde ondergronden moeten eerst worden behandeld met een hechtbrug, voor te sterk zuigende en poreuze ondergronden is dan weer een grondeermiddel nodig. En ook tussen binnen- en buitengebruik is er een verschil.


Prefab gipskartonplaten

prefabVoor de afwerking van onder andere dagkanten aan ramen wordt steeds vaker gegrepen naar prefab elementen uit gipskarton. De oplossing op maat biedt de vakman namelijk heel wat tijdbesparing, wat in tijden van efficiëntie onontbeerlijk is. De mogelijkheden lijken wel onbeperkt en in samenwerking met de leverancier wordt steeds een passende oplossing uitgewerkt, in het plaattype dat de klant wenst.


VOEGPRODUCTEN VOOR DROOGBOUW

DroogbouwEen perfecte oplevering van wanden en plafonds wordt steeds belangrijker. Hoe u dat precies aanpakt, hangt af van een aantal factoren, waaronder het vereiste afwerkingsniveau. Voor de afwerking van gipskartonplaten bestaan er voegproducten op basis van poeder die na het mengen met water binnen een bepaalde tijd uitharden. Daarnaast is er een gamma kant-en-klare voegproducten, vooral gebruikt als finisher. Ze worden zowel met de hand, met de rol als met een airlessmachine of semi-automatische tools aangebracht. Tegen het scheuren van de voegen wordt een papieren voegband aangeraden.


Spuitpleisters

spuitpleistersWilt u een buitengevel efficiënt decoratief afwerken, dan kunt u een buitenpleister op de muur verspuiten. Nagenoeg alle buitenpleisters vallen zo aan te brengen. Hét voordeel van verspuiten is tijdwinst. Tegelijk bereikt u een egaler en kwaliteitsvoller resultaat.


Hoe pleister herstellen?

pleister herstellenDe verscheidenheid aan middelen om pleisterwerk te herstellen is groot. Elk hebben ze hun specifieke eigenschappen en toepassingen. Helaas leidt die verscheidenheid ook vaak tot verkeerde productkeuzes. Mits de juiste achtergrondkennis is het kiezen van de geschikte vul- en plamuur­middelen voor uw project een pak eenvoudiger.

ZO GEBRUIKT U LEEMPLEISTERS

ClayLime

De keuze voor natuurlijke, lokale materialen met een lagere milieu-impact kent de laatste jaren een sterke opmars in de Belgische bouwsector. Dit is ook te merken aan de toenemende interesse voor kleipleisters, in de praktijk vaak ook leempleisters genoemd. Het gaat hier om natuurlijke pleisters op basis van ongebakken aarde. Ze bieden het voordeel dat hun esthetische uitzicht zowel kan dienen voor een rustiek als voor een hedendaags interieur, dat ze geen latere afwerking behoeven en dat ze een zeker vochtregulerend karakter vertonen. Men dient hierbij echter wel rekening te houden met hun vochtgevoeligheid en met hun lagere mechanische sterkte ten opzichte van de courante binnenpleisters.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine