KleuradviesPremium

Zo kiest u de juiste kleuren voor een zorginstelling

Decoratie
"Kleuren kunnen ook perfect als bewegwijzering worden gebruikt, en helpen om de navigatie in het gebouw te verbeteren"

Koude, formele en ontoegankelijke zorgomgevingen worden steeds meer vervangen door vriendelijkere en uitnodigende ruimtes voor patiënten, personeel en bezoekers. "Kleur speelt hier een belangrijke rol, en kan indien juist toegepast de levenskwaliteit van patiënten verbeteren, gevoelens van stress en angst verminderen en herstel bevorderen", vertelt Heleen van Gent van het AkzoNobel Global Aesthetic Center. "Daarnaast kan kleur ook een waardevol hulpmiddel zijn voor bewegwijzering en navigatie."

Wanneer je een zorginstelling binnenkomt, is het belangrijk dat je gemakkelijk je weg kunt vinden, terwijl je je in een wachtkamer op je gemak moet voelen. "Elke ruimte in een zorginstelling heeft zijn specifieke vereisten", aldus Heleen van Gent. "Het is aan te raden om uw kleurkeuzes hierop af te stemmen."

RECEPTIE

"Goed zichtbare, uitnodigende lobby's en recepties, bijvoorbeeld, helpen om angstige patiënten en bezoekers gerust te stellen", verduidelijkt de kleurspecialiste. "Creëer daarom een aangename omgeving met een gevoel van open ruimte waar je gemakkelijk de weg vindt. Gebruik hiervoor het best een opvallende kleur bij de receptie, zodat gasten die herkennen als een prominente plaats in de ruimte."

De juiste aanpak bij kleuradvies
12 artikels
Alles over kleuradviesOntdek ons digitaal magazine over kleuradvies
Lees magazinechevron_right

restaurant

"Ook een restaurant moet een andere sfeer uitstralen dan de andere ruimtes in een zorginstelling. Een open en uitnodigend restaurant trekt bezoekers aan. Zachte verlichting in combinatie met helderere, niet verzadigde kleuren is hiervoor ideaal."

Restaurant
"Een open en uitnodigend restaurant trekt bezoekers aan. Vrij heldere, niet verzadigde kleuren zijn hiervoor ideaal"

GANG

"Kleuren kunnen ook perfect als bewegwijzering worden gebruikt, en helpen om de navigatie in het gebouw te verbeteren. Bovendien kan je ook een onderscheid maken tussen niveaus en ruimtes aan de hand van kleuren. Heldere, contrasterende kleuren zoals rood, blauw en geel zijn hiervoor handig. Zorg er wel voor dat de kleur van de leuningen, vloerbedekking en zuilen contrasteert met de kleur van de muur. Er moet hier een verschil zijn van minimum 30 punten in reflectiewaarde, zodat gebruikers van het gebouw een goed onderscheid kunnen maken tussen de verschillende gebouwelementen."

WACHTKAMER

"Door van de wachtkamer een intiemere omgeving te maken, help je angst en stress te verminderen bij lichamelijke ongemakken. Gebruik hiervoor eenvoudige huiselijke kleuren, gecombineerd met neutrale kleuren en een aantal vrolijke accenten en decoratieve ornamenten om het intieme gevoel op te roepen."

Wachtkamer
Door van de wachtkamer een intiemere omgeving te maken, help je angst en stress te verminderen bij lichamelijke ongemakken

SPREEKKAMER

"Patiënten komen meestal voor een kort consult of een eenvoudige behandeling. De ruimte van een spreekkamer is vaak ook klein. Daarom wordt het gebruik van lichte kleuren aanbevolen om de ruimte groter te laten lijken. Prettige, lichte en bleke kleuren zijn over het algemeen een goede keuze voor spreekkamers. Breng echter wel fellere kleuren aan om de sfeer te verbeteren."

BEHANDELKAMER

"Stimulerende kleurtinten zoals dieprood, oranje en geel zullen patiënten aanmoedigen om fysieke oefeningen te doen om te herstellen. In ruimtes waar patiënten therapie volgen om weer te kunnen lopen, kunnen de vloeren worden verdeeld in secties met verschillende tinten die activeren, stimuleren en de dagelijkse vooruitgang laten zien."

Behandelkamer
"Stimulerende kleurtinten zoals dieprood, oranje en geel zullen patiënten aanmoedigen om fysieke oefeningen te doen om te herstellen"

OPERATIEKAMER

"Een leuk weetje van operatiekamers is dat die bijna overal ter wereld blauwgroen zijn. En dat is niet zonder reden", legt Heleen van Gent uit. "Een eenkleurig kleurenschema, dat voornamelijk bestaat uit blauw of groen, vermindert oogvermoeidheid als gevolg van het langdurig concentreren op de wond. Groene kleuren zijn ideaal omdat ze het nabeeld van het rode bloed neutraliseren en de verblinding door het felle licht van operatiekamerlampen verminderen."

PATIËNTENKAMERS

"Denk bij het inrichten van patiëntenkamers ook aan de praktische kant. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om tinten met hoge intensiteit op grote oppervlakken te voorzien. Een teveel aan visuele prikkels kan het voor het verzorgend personeel immers moeilijker maken om nauwkeurige visuele diagnoses te stellen. Beperk ook het gebruik van heldergroen in patiëntenkamers omdat dit een weinig flatteuze reflectie op de huid geeft. Zachte kleuren gecombineerd met enkele kleuraccenten zijn ideaal voor patiëntenkamers."

Patiëntenkamer
"Zachte kleuren gecombineerd met enkele kleuraccenten zijn ideaal voor patiëntenkamers. Vermijd ook het gebruik van heldergroen"

"Gaat het specifiek om kinderkamers, dan vallen heldere en felle kleuren, of warme en gevarieerde kleuren, in de smaak. Vermijd wel heldergeel voor babyafdelingen, omdat tekenen van geelzucht dan minder goed te herkennen zijn."

PERSONEELSRUIMTE

Heleen van Gent sluit af met de tip om ook aan het personeel te denken. "Help het personeel om een onderscheid te maken tussen werk- en rustruimtes door een contrast in kleur en verlichting te implementeren. Maak van de personeelsruimte een ontspannende en opbeurende plek waar zorgverleners zich kunnen terugtrekken om te rusten."

 

AANDACHTSPUNTEN VOOR OUDERENZORG

• In een verzorgingstehuis moeten kritische oppervlakken (muren, vloeren en deuren) worden afgebakend en onderling contrasteren. Een contrast van minimaal 30 lichtreflectiepunten wordt aanbevolen.

• Gebruik contrasterende kleuren op de deur en aangrenzende muren om bewoners te helpen de ruimtes die ze betreden te herkennen. Omgekeerd kan je een deur en de omringende muur in dezelfde kleur verven zodat ze minder opvallen en de toegang ontmoedigen tot ruimtes waarvoor beperkingen gelden.

• Vermijd erg witte of glanzende vloeren, want het gereflecteerde licht zou iemand met dementie in de war zou kunnen brengen of verblinden. Vermijd ook zeer donkere kleuren of donkere matten: deze kunnen eruitzien als een gat in de vloer.

• Voor slaapkamers moeten de belangrijkste muurkleuren zacht en licht blijven.

• Kleuren kunnen helpen om obstakels te markeren, zoals pilaren, leuningen en radiatoren, en helpen om de weg te vinden.

• Gebruik contrasterende achtergrond- of vloerkleuren achter stoelen en tafels om verwarring te vermijden en struikelen en stoten te voorkomen. Ouderen en slechtzienden kunnen moeite hebben om groen en blauw te onderscheiden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine