SchilderenPremium

Krachtige kleurblokken geven woonruimte een unieke uitstraling

Colour blocking in het interieur

Colour blocking is helemaal hip. Het concept is overgewaaid uit de modewereld, waar tegengestelde, felle kleuren gebruikt worden om de mooiste outfits samen te stellen. Deze manier van werken met kleur komt ook goed tot zijn recht in een interieur. Het leuke aan colour blocking is dat er geen vaste regels zijn voor het kiezen van de juiste kleuren- en vormencombinaties: (bijna) alles kan en mag! Enkele basisprincipes en tips voor wie aan de slag gaat met colour blocking.

Colour Blocking via raamkozijnen
Colour blocking zorgt voor diepte in het interieur en creëert speelsheid en dynamiek (© BOSS paints)

Wat is colour blocking?

Letterlijk genomen is colour blocking het gebruik van verschillende (meestal vrij intense of sterke) kleurblokken naast of tegenover elkaar. Mondriaan deed dit indertijd al in zijn kunstwerken met primaire kleuren. In de mode werd het in de jaren 60 een trend, die sindsdien geregeld verdween en weer opdook.

Een drietal jaar geleden werd colour blocking opnieuw erg populair in de mode en kort daarna ook in het interieur, waar het gaat om complementaire kleurencombinaties (kleuren die op de kleurencirkel eerder tegenover elkaar liggen en elkaar in evenwicht brengen), warm-koudcontrasten of harmoniërende kleuren (kleuren die op de kleurencirkel meer aan dezelfde kant liggen met minstens één of twee kleurtinten ertussen, zodat je nog steeds duidelijke contrasten hebt).

Decoratief aan het werk met stucs
14 artikels
Alles over wandafwerkingOntdek ons digitaal magazine over wandafwerking
Lees magazinechevron_right
Colour blocking op kast en muur
Colour blocking is niet alleen voor de muren. Je kunt het toepassen op meubels, accessoires, plafonds, deurlijsten en zelfs traptreden (© BOSS paints)

Het effect van colour blocking

Colour blocking zorgt voor diepte in het interieur en creëert speelsheid en dynamiek. Door te experimenteren met vlakken, afmetingen en kleuren, krijgt een ruimte net dat extra beetje pit of karakter. Colour blocking is ideaal om van storende elementen in een ruimte een bewuste eyecatcher te maken.

Waarom zou je ze wegwerken als je ze net – letterlijk in dit geval – in de verf kunt zetten en er een troef van kunt maken? Uiteraard werkt dit niet altijd en overal. Zoals steeds bij schilderwerk en interieur gaat het erom dat je met een kritische blik doordachte ingrepen uitvoert om een meerwaarde te creëren.

In welke ruimtes?

Colour blocking voegt dimensie toe aan een kamer en kan in vrijwel alle ruimtes worden toegepast. Je kunt ervoor kiezen om per ruimte een kleurthema te kiezen of om kleuren op bepaalde plekken te laten terugkomen voor eenheid in de hele woning. Wanneer een klant graag kleur wil integreren in zijn interieur maar de ruimtes zich er niet meteen toe lenen om een volledige accentwand/volume toe te voegen, kan colour blocking een oplossing zijn.

In kleine ruimtes zoals een toilet is colour blocking minder aangewezen omdat het sneller een druk effect kan teweegbrengen. Je kiest daar het best voor kleinere, oppervlakken (bv. kastje, wastafel(meubel), kraanwerk, verlichtingssnoer, handgreepjes …).

Belangrijk is vooral dat je rekening houdt met de wensen van de klant. Is die op zoek naar rust en tijdloosheid? Dan is colour blocking niet meteen aangewezen. Is de klant een durver en mag het net dat tikkeltje meer zijn? Dan kan je met colour blocking aan de slag. Het voordeel is dat je de grootte van de kleuringrepen zelf bepaalt. Mag het groot en dominant zijn of hou je het liever beperkt? De mogelijkheden zijn talrijk.

Sigma Coatings toon op toon colour blocking
Het mooiste resultaat ontstaat wanneer je een heldere, neutrale kleur combineert met een gewaagde kleur (© Sigma Coatings)

Op welke oppervlaktes?

Colour blocking is niet alleen voor de muren. Je kunt het toepassen op meubels, accessoires, plafonds, deurlijsten en zelfs traptreden. Het experimentele en creatieve aspect van colour blocking kent geen grenzen. Het kan variëren van een felle kleur op het plafondvlak, aangevuld met een pittig kleurtje op de bovenzijde van plinten of de dagkanten rondom de ramen/deuren, tot een deel van de wand, misschien zelfs doorlopend over een stuk plafond, deur of raam. Ook meubelstukken zijn ideaal om te spelen met colour blocking. Bij kasten, bijvoorbeeld, kan je aan de slag met colour blocking op deurtjes of andere onderdelen.

Verschillende kleuren combineren
Bij colour blocking gaat het nu eenmaal net om de contrasten van tinten naast of tegenover elkaar (© Sigma Coatings)

Welke kleuren?

Het mooiste resultaat ontstaat wanneer je een heldere, neutrale kleur combineert met een gewaagde kleur. Voor een rustigere sfeer kan je verschillende tinten van dezelfde kleur combineren.

Complementaire en harmonieuze kleurencombinaties zijn the way to go. Ook het gebruik van verschillende materialen en texturen kan een colour blocking-effect geven. De enige kleurencombinaties die niet echt werken, zijn toon-op-tooncombinaties of licht-donkerdegradés.

Bij colour blocking gaat het nu eenmaal net om de contrasten van tinten naast of tegenover elkaar. Om de juiste kleuren voor een interieur te bepalen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de reeds aanwezige, vaste elementen in de ruimte (kleuren/materialen van vloer, ramen, deuren, meubilair, gordijnen …). De blijvers dus, waar het toegevoegde kleurenpalet een mooi geheel mee moet vormen.

Zijn er al een aantal elementen in sterke kleuren? Neem die dan als basis en kies nieuwe kleuren die er complementair of harmonieus mee samengaan. Vind je het niet eenvoudig om de juiste kleurcombinaties te bepalen? Veel verfleveranciers bieden een kleurenscanner aan. Aan de hand van de gescande kleur worden dan passende kleurschema's voorgesteld.

Welke oppervlaktes en vormen?

Bij colour blocking kan je zo creatief zijn als je wilt. Enkele tips:

  • Zoek naar richtlijnen in de ruimte, zoals de horizontale lijn van een vensterbank of schouw, om een harmonisch geheel te creëren.
  • Asymmetrische vlakken zorgen voor een prikkelender en spannender effect dan wanneer je volledig symmetrisch werkt.
  • Hou bij het bepalen van de vlakken rekening met aanwezige, vaste elementen en stem de afmetingen van de kleurvlakken erop af, zodat deze elementen extra mooi uitkomen.
  • Verschillende kleurvlakken op één wand brengen de focus in de ruimte naar een kant. Deze vlakken laat je bij voorkeur variëren in afmetingen. Vind je het moeilijk om dit allemaal te bepalen en hiermee te spelen? Kies dan voor twee vlakken die precies even groot zijn, maar waarbij je het ene kleurvlak verticaal aanbrengt en het andere horizontaal.
  • De verschillende kleurvlakken verdelen over meerdere wanden geeft een ruimte extra dynamiek en maakt het geheel speelser. Je ontdekt telkens iets anders! Hier kan het interessant zijn om met heel verschillende groottes van kleurvlakken/kleuringrepen te spelen. Hou wel steeds rekening met de functie van de ruimte. Grotere en meer dominante kleurvlakken leg je het best op een plaats waar je ook spontaan op focust, met kleinere kleuringrepen daar diagonaal tegenover of ergens verdeeld over de ruimte. Als je het omgekeerd doet, voelt het geheel al snel onrustig aan.
  • Wat de vormen betreft, zijn er eigenlijk geen beperkingen en hangt dit af van persoon tot persoon. Terwijl de ene meer houdt van strakke, rechte lijnen en vormen, houdt iemand anders misschien van ronde of organische vormen. Natuurlijk kan je deze ook onderling gaan combineren. Dat is het leuke aan colour blocking: alles kan en mag! Durven en doen is de boodschap.
Colour blocking in een slaapkamer
Hou bij het bepalen van de vlakken rekening met aanwezige, vaste elementen en stem de afmetingen van de kleurvlakken erop af, zodat deze elementen extra mooi uitkomen (© BOSS paints)

Tips bij de plaatsing

Stappenplan

Bij het toepassen van colour blocking is het belangrijk om een stappenplan te volgen:

  1. Ondergrondvoorbereiding: zorg ervoor dat de oppervlakken schoon, droog en glad zijn. Repareer eventuele gaten of scheuren en schuur ruwe oppervlakken glad. Een goed voorbereid oppervlak zorgt voor een gelijkmatige verfafwerking.
  2. Primer aanbrengen: het gebruik van een primer kan helpen om de ondergrond voor te bereiden en ervoor zorgen dat de verf goed hecht. Bij het gebruik van felgekleurde verf kan een grijze of gekleurde primer nuttig zijn om de intensiteit van de kleur te verhogen.
  3. Afplakken: gebruik schilderstape om de gebieden af te dekken die je niet wilt schilderen. Zorg dat de tape strak tegen de muur zit, zodat de verf niet kan sijpelen.
  4. Schilderen: begin met het schilderen van het lichtste gebied eerst. Laat de verf volledig drogen voor je verdergaat met de volgende kleur. Het kan nodig zijn om meerdere lagen aan te brengen, afhankelijk van de kleur en de kwaliteit van de verf.
  5. Afplakband verwijderen: zodra de verf volledig droog is, kan je de afplaktape verwijderen. Trek hem voorzichtig los om te voorkomen dat je de verf zou beschadigen. Verwijder hem bijna parallel met de muur, onder een schuine hoek van 45°.
  6. Afwerken: Als je eenmaal klaar bent met de kleuren en het ontwerp, is het tijd om de ruimte af te werken. Je kunt de ruimte verder inrichten met bijpassende meubels en accessoires om het colour blocking-thema te benadrukken.

Het is belangrijk om geduld te hebben bij het toepassen van colour blocking, aangezien het zorgvuldig schilderen en drogen van elke kleur tijd kost. Maar het resultaat is de moeite waard: een uniek en opvallend interieurontwerp dat echt tot leven komt.

Sigma Coatings colour blocking
In principe kan elk type verf gebruikt worden voor colour blocking, van mat tot satin, van muurverf tot lak (© Sigma Coatings)

Welk type verf?

In principe kan elk type verf gebruikt worden voor colour blocking, van mat tot satin, van muurverf tot lak. Gebruik steeds een kwalitatieve en goed dekkende verf. Het is ook belangrijk om een primer te gebruiken voor een goede dekking van de kleuren.

Spelen met verschillende glansgraden bij de verfkeuze kan een extra dimensie geven aan het geheel. Hoe glanzender de verf, hoe voller of dieper een kleur lijkt. Al verkiezen de meeste mensen een mat uitzicht, omdat dit visueel meer rust brengt. Wanneer je kiest voor een glanzende afwerking, is het belangrijk dat de ondergrond perfect egaal is. Zelfs de kleinste oneffenheid wordt in dit geval uitvergroot en heel erg zichtbaar.

Colour Blocking in een gang met accenten
Bij colour blocking is een scherpe aflijning tussen de verschillende kleuren essentieel (© BOSS paints)

De juiste tapekeuze

Bij colour blocking is een scherpe aflijning tussen de verschillende kleuren essentieel. De juiste tapekeuze is cruciaal om te voorkomen dat de verf onder de tape zou sijpelen. Gebruik een tape die geschikt is voor gevoelige ondergronden en laat hem niet te lang hangen. Verwijder de tape pas wanneer de verf volledig droog is, om beschadiging van de verffilm te voorkomen.

Met dank aan BOSS paints, Paintfactory en Sigma Coatings

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Josefien De Bock

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine